Cepam maizi mājās! Izvēlies savējo: ar banāniem, kefīru vai lēcām

“Kad mājās cep maizi, tās smarža burtiski piepilda telpu ar īpašu mājīguma sajūtu. Maize, kas top pašu rokām, nav tikai ēdiens – tā ir kā mīlestības apliecinājums ģimenei. Katrs kumoss glabā sevī bērnības atmiņas, mājas siltumu un neatkārtojamu garšu,” saka vecāku organizācijas "Mammām un Tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Atceros šo maizi, tikko izceltu no krāsns – smarža ir neatkārtojama un garša izcila, atminas šefpavārs Normunds Baranovskis.

FOTO: Normunds Baranovskis

"Atceros šo maizi, tikko izceltu no krāsns – smarža ir neatkārtojama un garša izcila," atminas šefpavārs Normunds Baranovskis.

“Ikdienas steigā maizi ērtāk ir nopirkt, taču brīnišķīgas ir tās dienas, kad sanāk izbrīvēt laiku maizes uzcepšanai mājās,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa, kura šajā rakstā atklās savu banānmaizes recepti. Savās maizes receptēs dalījušies arī citi “Rimi Bērniem” eksperti – šefpavārs Normunds Baranovskis un sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. 

 

Ingas ātrā banānmaize (var pievienot šokolādi un zemesriekstu sviestu!) 

“Manos krājumos ir vairākas maizes receptes – saldskābmaize, baltmaize, fokača un citas. Taču visbiežāk es cepu šo – banānmaizi. Gan tāpēc, ka bērniem tā garšo, gan tāpēc, ka nereti augļu traukā paliek mētājamies divi banāni, kas ir tik gatavi, ka nevienam vairs neinteresē,” saka Inga Akmentiņa-Smildziņa
 

Sastāvdaļas:

  • 2 lieli, gatavi banāni 
  • 100 g izkausēta sviesta vai eļļas
  • 100 g bezpiedevu jogurta (vai kefīra, paniņu)
  • 1 ola
  • 100 g brūnā cukura 
  • 1/2 tējk. cepamā pulvera
  • 250-350 g kviešu miltu
  • Šķipsniņa sāls
  • Vaniļas cukurs vai kanēlis
  • Var pievienot sukādes, šokolādes gabaliņus, zemesriekstu sviestu, sasmalcinātus riekstus vai citas piedevas pēc izvēles, bet es visbiežāk pievienoju zemesriekstu sviestu un/vai melno šokolādi. 
     

Gatavošana:
Banānus samīca viendabīgā biezenī un pievieno ar cukuru un vaniļas cukuru sakultu olu, kā arī jogurtu. Miltos iemaisa cepamo pulveri un pievieno mīklai. Iejauc atlikušās sastāvdaļas. Mīklu lej veidnē pēc izvēles un cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes (līdz maize gatava).

 

Normunda kefīra un sodas maize ar biezpienu 

Reklāma
Reklāma

“Šāda tipa maizi kādreiz gatavoja mana ome – no lauku rūgušpiena, ko sajauca ar sodu, sāli un miltiem. Dažkārt viņa mīklai pievienoja biezpienu, sieru un garšvielām – ķimenes vai dilles. Atceros šo maizi, tikko izceltu no krāsns – smarža ir neatkārtojama un garša izcila. Vislabāk maize sader ar sālītu sviestu vai saldā versijā – ar sviestu un medu,” savā īpašajā receptē dalās šefpavārs Normunds Baranovskis.
 

Sastāvdaļas:

  • 370 g kefīra vai rūgušpiena
  • 180 g biezpiena
  • 10 g dzeramās sodas
  • 10 g sāls
  • 2 g cukura
  • 430 g kviešu miltu (vai pēc vajadzības)
     

Gatavošana:
Miltus, sodu, sāli un cukuru sajauc traukā, pievieno biezpienu un kefīru (istabas temperatūrā). Mīklu mīca uz galda, veidojot apaļu kukulīti. Ja nepieciešams, mīcot pievieno vēl nedaudz miltu.  Kukulim iegriež strīpas. Liek cepties krāsnī 220 grādu temperatūrā aptuvei 30-40 minūtes. Atdzesē uz restes.

 

Olgas sātīgā lēcu maize 

“Lēcu maize ir bagāta ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, B grupas vitamīniem, folskābi un dzelzi. Šo maizi izvēlos cept, kad ir vēlme pēc sātīgām brokastīm vai uzkodām,” stāsta uztura speciāliste, "Rimi Bērniem" eksperte Olga Ļubina. Lēcu maizi viņa iesaka ēst ar svaigo sieru un mikrozaļumiem vai kopā ar avokado un tomātiem, balzamiko mērci. “Taču tā lieliski garšo arī bez piedevām!” 
 

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze lēcu
  • 110 g grieķu jogurta vai bieza skābā krējuma
  • 2 ēdamk. olīveļļas
  • 2 olas
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • Sāls pēc garšas
  • Sezama sēklas (pārkaisīšanai)
     

Gatavošana:
Lēcas iemērc aukstā ūdenī un atstāj uz nakti. Pēc mērcēšanas ūdeni nolej un lēcas noskalo. Visas mīklas sastāvdaļas liek blenderī un blendē līdz viendabīgai masai. Mīklu lej cepamformā, pārkaisa ar sezama sēklām un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 185 grādu temperatūrā aptuveni 30–35 minūtes, līdz maizes virsma paliek zeltaini brūna.

Saistītie raksti