Kā izcept sulīgu cūkas šņukuru

Nez vai cūkas šņukurs ir ikdienas ēdiens, taču Ziemassvētki ir īstais laiks, kad tādu mēģināt pagatavot un celt galdā! Kā to izcept sulīgu? Mammamuntetiem.lv meklē cūkas šņukura gatavošanas knifiņus pie saimniecēm Vidzemes pusē.
Ziemassvētkiem piestāv galdā celt ceptu cūkas šņukuru

FOTO: Shutterstock.com

Ziemassvētkiem piestāv galdā celt ceptu cūkas šņukuru

Tautas tradīcijas nosaka, ka Ziemassvētkos uz galda jābūt deviņiem ēdieniem, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Visi zinām, ka uz svētku mielasta galda jābūt zirņiem, speķa pīrāgiem, štovētiem kāpostiem un piparkūkām. Arī cūkas gaļa ir viens no ēdieniem, ko vajadzētu celt galdā – ticējumi nosaka, ka tas nepieciešams laimes piesaistīšanai. Šie nu ir godi, kad cūkas šņukura cepetis būs tieši laikā!

 

Ņem vērā!

  • Vislabāk cūkas šņukuru iegādāties no zināmas saimniecības;
  • Vēlams to gatavot svaigu, nevis pēc saldēšanas – tas iznāks garšīgāks un sulīgāks.

 

Pagatavošana

  • Apmēram diennakti pirms cepšanas sagatavo šņukuru cepšanai. Iesmērē to ar sāli un pipariem – diezgan bagātīgi, bet ne pār mēru. Protams, vari pievienot arī citas garšvielas, bet sāls un pipari būs droša, stabila izvēle. Pirmās pāris stundas paturi šņukuru istabas temperatūrā, pēc tam liec ledusskapī. Ja vēlies ķiploku aromātu, veido šņukurā nelielus iegriezumus, kuros ievieto ķiploka daiviņas vai to šķēlītes.
  • Pirms cepšanas kārtīgi sakarsē krāsni līdz 220-230 grādiem, bet šņukuru kādu stundu pirms likšanas krāsnī paturi istabas temperatūrā.
  • 20 minūtes apbrūnini cepeti 220-230 grādos, lai izveidotos kraukšķīga miziņa. Pēc tam cepešpannā ielej ūdeni vai buljonu un liec cepties šņukuru jau zemākā temperatūrā – apmēram 170 grādos, pārklāj to ar foliju. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no šņukura izmēra, bet vidēji tas varētu būt 3 stundas.
Reklāma
Reklāma
  • Ik pa laikam šņukuru pārbaudi un pieskati. Pacel foliju un apslaki gaļu ar mērcīti, lai gaļa saglabātos sulīga. Ja mērcīte ir izžuvusi, papildini to, pielejot ūdeni. Raugi, lai apmēram 1 cm augstumā visu laiku turētos šķidrums.
  • Kad šņukurs šķiet jau gatavs, (kādas 20 minūtes pirms cepšanas beigām), ja vēlas dažādot garšas un iegūt saldenu garoziņu, šņukuru var ieziest ar medu un sinepēm.  Vēlams ļaut medum un sinepēm pagozēties vēl siltumā, lai izveidotos kraukšķīga garoza. Pēc tam šņukuru turpina cept bez folijas – neatkarīgi no tā, vai medus mērce ir uzziesta vai nē.

 

Vislabāk šņukurs garšos svaigi cepts. Tas ir diezgan trekns, taču tas satur arī diezgan daudz skrimšļu (piemēram, ja ēdīsiet ausis), tāpēc tas noteikti nāk par labu locītavu veselībai. 

 

Jā, cūkas šņukurs ir īpatnējs ēdiens, bet vienu reizi gadā jau var, vai ne?!

Saistītie raksti