Ātrās Ziemassvētku vakariņas – ko gatavot pēdējā brīdī
Būsim godīgi – lai cik laicīgi mēs nesāktu gatavoties Ziemassvētkiem, laika tik un tā vienmēr trūkst. Bet skaistu Ziemassvētku galdu gribas visiem.
FOTO: Shutterstock.com
Ātri pagatavojami ēdieni Ziemassvētkiem
Piedāvājam četras gardas receptes, kas neprasīs daudz laika, bet pilnīgi noteikti radīs svētku sajūtu un iespaidu, ka virtuvē stundām ilgi darbojies profesionāls pavārs.
Siltie salāti ar ceptu lasi
Nepieciešams:
- 400 g laša filejas
- 4 tējk. olīveļļas
- 1 tējk. sāls
Salātiem:
- 1⁄4 ziedkāposta
- 60 g spinātu
- 4 ēd. k. sojas pupiņu (lobītu)
- 1⁄2 cukīni
- 2 ēd. k. olīveļļas
- 2 daiviņas ķiploka
- 1 ēd. k. sezama sēklu
- Pipari pēc garšas
- Sāls pēc garšas
- Laims pēc garšas
Pagatavošana
- Sagriez laša fileju vienādās porcijās un ierīvē ar olīveļļu.
- Pievieno sāli un liec cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz 12 minūtēm.
- Pa to laiku sadali mazākos gabalos ziedkāpostu un noblanšē.
- Sakarsē pannā eļļu un liec sautēties ziedkāpostus. Kad tie viegli karamelizējušies, pievieno sagrieztu cukīni, sojas pupiņas, caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku un sezamu.
- Pasniedz siltos salātus ar lasi, pārlejot ēdienam svaigi spiestu laima sulu.
- Šefpavāra Normunda Baranovska recepte
Mīklā cepta žāvētā cūkgaļa
Sastāvdaļas:
- Sāls, pipari
- Žāvēts, cauraugusi cūkgaļa
- Piens - 1.glāze
- Olas - 2.olas
- Milti
Pagatavošana:
- No piena, olas, miltiem pagatavo mīklu (salda krējuma biezumā), kurā iemērc šķēlēs sagrieztu žāvēto gaļu, cep uz pannas brūnganu.
- Var darīt arī tā: Mīklu taisa biezāku, pienu pielejot nedaudz, tad mīklu izrullē un tajā ietin veselu gaļas gabalu, to cep cepeškrāsnī brūnu.
- Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, pasniedz ar ceptiem kāļiem, kartupeļiem, burkāniem.
Vistas cepetis kečupa un sojas mērces marinādē
Sastāvdaļas
- Cālis 1 gb
- Kečups 4 ēdamk.
- Sojas mērce 6 ēdamk.
- Medus 2 ēdamk.
Pagatavošana:
- Sajauc mērces sastāvdaļas: sojas mērci, kečupu un medu.
- Ierīvē cāli ar mērci.
- Cep, pagriežot veselo cāli ar krūtiņu uz leju, 200-220 grādu temperatūrā (iepriekš sakarsētā krāsnī) aptuveni 35-40 minūtes.
- Cepeti pasniedz ar ceptiem dārzeņiem un svaigiem salātiem.
Cepts Ķīnas kāposts ar sezama sēklām
Nepieciešams:
- 1 neliels Ķīnas kāposts
- 3 ēdk. olīveļļas
- 2 ēdk. gaišās sojas mērces
- 2 ēdk. rīsu etiķa
- 2 ēdk. sezama sēklu eļļas
- 1 ēdk. cukura
- 1 ēdk. citrona sulas
- 2 daiviņas ķiploka
- 1 zaļais čili
- lociņi
- grauzdētas sezama sēklas
Pagatavošana:
- Kāpostu gareniski sagriež četrās daļās.
- Sarīvē ķiploku un sakapā čili. Liek tos bļodiņā un pievieno sojas mērci, etiķi, cukuru, sezama eļļu un citrona sulu.
- Pannā lej olīveļļu un tajā apcep kāposta ceturtdaļas no katras puses 2 minūtes mērenā karstumā; pannai uzliek vāku.
- Pagriež visas kāposta ceturtdaļas ar griezuma pusi uz augšu un pārslaka ar mērci. Cep vēl minūti, tad apgriež uz otru pusi un atkal cep minūti.
- Smalki sagriež lociņus. Pasniedzot pārkaisa ar lociņiem un sezama sēklām.