Latviešu ziemas superdārzenis kālis – kā to pagatavot tiešām garšīgi

Kālis ir viens no tiem dārzeņiem, par kuriem mēs mēdzam aizmirst. Bet velti, jo tas tiešām ir īsts superdārzenis, kas lieliski piemērots lietošanai tieši ziemas periodā. Kāļi satur B un C grupas vitamīnus, kā arī kāliju, magniju un fosforu. Izpētīts, ka tas arī lieliski palīdz cilvēkiem atgūties pēc dažādām saslimšanām.
Kā pagatavot kāļus

FOTO: Shutterstock.com

Kā pagatavot kāļus

Vienkāršākais veids, kā pagatavot kāli – sarīvē to uz rupjās rīves, pievieno rīvētu burkānu un sajauc visu ar krējumu vai grieķu jogurtu. Šādiem salātiem droši var pievienot arī ābolu, kolorābi vai puravus. Būs garšīgi un arīdzan ļoti veselīgi.

Tomēr kāli var pagatavot arī krietni vien izsmalcinātākos veidos:

 

Krāsnī cepti kāļi

Nepieciešams:

  • Kāļi – 800 g
  • Skābs krējums – 4 ēd.k.
  • Cukurs – 3 ēd.k.
  • Sāls
  • Ūdens
     

Pagatavošana:

  1. Notīrītus, stienīšos sagrieztus kāļus liek katlā kopā ar skābu krējumu un karsē, līdz tie kļūst brūni.
  2. Pievieno nedaudz karsta ūdens, sāli un sautē, līdz kāļi kļūst mīksti. 
  3. Pasniedz kā piedevu gaļas ēdieniem vai kā pamatēdienu.

 

Kraukšķīgā kāļu uzkoda

Reklāma
Reklāma

Nepieciešams:

  • Kālis
  • Rīvmaize
  • Milti
  • Olas
  • Skābs krējums
     

Pagatavošana:

  1. Vidēja lieluma kāļus ar suku vairākos ūdeņos labi noskalo, liek cepeškrāsnī uz restēm un cep, līdz mīksti. 
  2. Tad nomizo, sagriež šķēlēs, pārkaisa ar sāli, iemērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē, kas sajaukta ar miltiem.
  3. Cep sviestā vai margarīnā no abām pusēm brūnas. 
  4. Pasniedz ar skābu krējumu.

 

Kāļu biezzupa ar burkāniem

Nepieciešams:

  • 3 burkāni
  • 1 kālis
  • 4 daiviņas ķiploka
  • sviests apcepšanai
  • 150g saldā krējuma
  • dārzeņu buljons
     

Pagatavošana:

  1. Burkānus un kāli nomizo, sagriež mazākos gabaliņos un apcep sviestā.
  2. Sviestā apcep arī nomizotus, sasmalcinātus ķiplokus.
  3. Dārzeņiem pievieno buljonu un sautē, līdz tie ir mīksti.
  4. Kad dārzeņi ir mīksti, tos sablenderē, lej katliņā, pievieno saldo krējumu.
  5. Biezzupu uzvāra.

Saistītie raksti