Kā nomizot fueti un kāpēc, cepot piparkūkas, cepešpanna jāgriež otrādi? Laura Aleksejeva vienkāršās virtuves gudrības

Svētku galdu gatavojot, nevajadzētu būt tā, ka namamāte to vien dara visu vakaru kā sakarsusi un nogurusi ņemas pa virtuvi, tā pauda šefpavārs Lauris Aleksejevs Maxima organizētajā kulinārijas meistarklasē. Šajā meistarklasē viņš demonstrēja, kā parūpēties par savu svētku galdu tā, lai visa diena nebūtu jāpavada virtuvē. Meistarklasē piedalījās arī mammāmuntētiem.lv redakcija un dalās ar interesantākajām viltībām, kuras, vienlaikus gatavodams trīs kārtu svētku maltīti, mums atklāja šefpavārs.
Autors: Kristaps Liepa

FOTO: Publicitātes foto

Autors: Kristaps Liepa

Meistarklasē šefpavārs Lauris Aleksejevs gatavoja vieglus salātus, kārtainās mīklas pīrādziņus ar siera un sēņu pildījumu, kā arī desertā ļoti vienkāršu kūku. Pavārs pats ieteica nekautrēties un celt galdā gatavos ēdienus jeb t.s. pusfabrikātus, tā kā meistarklasē izmantotais Well Done Premium sortiments piedāvā ļoti kvalitatīvus un izsmalcinātus produktus svētku maltītei – nu tā, lai atliek tos tikai ielikt cepeškrāsnī apsildīties un tikmēr baudīt vīnu pie uzkodu galda kopā ar ciemiņiem. Jā, starp citu – Laura ieteikums, kā skaisti un vienkārši pasniegt uzkodas, skanēja sekojoši: 

  • Ņemam lielu uzkodu dēli, uz kura burtiski saberam visu, kas piederas gaļas, siera un dārzeņu/augļu platei, apcepam bruschettas, atveram pāris burciņas ar smēriņiem, pastētēm un olīvām, un ļaujam viesiem pašapkalpoties un izklaidēt namamāti turpat virtuvē. Savukārt ieteikums namamātei – gatavot visu cepeškrāsnī, lai nav jāstāv pie plīts un kaut kas nepārtraukti jāmaisa. Un vēlreiz – mūsdienās pieejamie pusfabrikāti nav nekas nosodāms, gluži otrādi. Šādi mājasmāte (vai tēvs) var veltīt vairāk uzmanības saviem tuvākajiem, nevis ēdienam. 

 

Citi Laura Aleksejeva virtuves knifi: 

  • Izrādās, ir cilvēki, kuri neēd fuetes apkārtējo kārtiņu. Ne spāņiem, ne man personīgi nav skaidrs, kāpēc, taču Lauris teica, ka tādi cilvēki esot – starp citu, arī viņš pats. Nu tad ņemam desu aiz aukliņas, paturam zem tekoša karstā ūdens, notecinām. Tad iegriežam desas apvalkā un noplēšam to visā garumā nost kā plēvi. Voila ­– mums ir viegli sagriežama fuete, kam nekas nav jāknibina no katras šķēlītes nost. 
  • Lai pagatavotu tiešām kraukšķīgus un gaisīgus mīklas izstrādājumus, nepieciešams, lai tiem visapkārt cirkulētu cepeškrāsns karstais gaiss. Parastās cepešplātis ir padziļinātas, kas veicina sulīgumu visā, kas tajās tiek ceptas, arī mīklas izstrādājumos. Risinājums ir apbrīnojami vienkāršs: apgriezt otrādi jebkuru cepešpannu, kas gadījusies pa rokai, un cept kārtainās mīklas pīrādziņus, piparkūkas vai jebko citu uz pannas apakšējās, plakanās virsmas. 
  • Panettone jeb tradicionālais Ziemassvētku kēkss ar žāvētiem augļiem pēc būtības nemaz nevar būt sauss, taču tāpat daudziem ir aizspriedumi pret šo kūku. Tā nu Aleksejevs mūs iepriecināja ar ātrās tortes gatavošanas paņēmienu – sagriežam kēksu plakaniski šķēlēs kā biskvītu, un katru kārtu apsmērējam ar jebkuru iemīļotā tortes krēma kārtu. Apziežam kūku visapkārt, apberam ar drupinātiem riekstiem un atstājam ledusskapī uz pāris stundām “sakosties”. Viss! 
Reklāma
Reklāma


Publicitātes foto: Kristaps Liepa. 

Saistītie raksti