Ar ko dažādās receptēs var aizstāt olas? Idejas gan sāļajiem, gan saldajiem ēdieniem

Olas ir diezgan universāls produkts, kas bieži sastopams receptēs. Labā ziņa – olas ir visvieglāk aizstājamais produkts augu valsts virtuvē!
Mīklas izstrādājumu gaisīgumam noder cepampulveris kombinācijā ar etiķi/spēcīgu citrusaugļu sulu.

FOTO: Shutterstock.com

Mīklas izstrādājumu gaisīgumam noder cepampulveris kombinācijā ar etiķi/spēcīgu citrusaugļu sulu.

1 ēdamkarote maltu linsēklu, kas sajauktas ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens atbilst vienai olai, ko vislabāk izmantot, lai saturētu kopā ceptus konditorejas izstrādājumus, piemēram, biskvītus vai mafinus. 

 

Padoms

Ieteicams sēklas malt pirms gatavošanas un pēc sajaukšanas ar ūdeni nedaudz paturēt ledusskapī. 

 

Šim pašam mērķim var izmantot arī čia sēklas. 1 ēdamkaroti čia sēklu + 2,5 ēdamkarotes ūdens atbilst vienai olai. 

 

Ar dakšiņu saspaidīts banāns palīdz saturēt kopā un mitrināt ceptus saldumus (saldās garšas dēļ izmantojams tikai desertiem). Šo paņēmienu izmanto tikai receptēs, kurās nav nepieciešams daudz olu. Derēs arī ābolu vai ķirbju biezenis (pusglāze atbilst vienai olai).  

 

Mīklas “salīmēšanai” var izmantot arī kartupeļu vai kukurūzas cieti (šis paņēmiens īpaši noder bezglutēna receptēs). 

 

Reklāma
Reklāma

Mīklas izstrādājumu gaisīgumam noder cepampulveris kombinācijā ar etiķi/spēcīgu citrusaugļu sulu. Šīs sastāvdaļas uzreiz kopā nejauc! Cepampulveri iemaisa sausajās sastāvdaļās, bet etiķi/citrusa sulu kopā ar pārējām šķidrajām sastāvdaļām pievieno beigās pirms cepšanas. Daudzums atkarīgs no receptes, bet vienai 26-28 cm kūkai (no ~500g kviešu miltu) nepieciešami aptuveni 1 tējkarote cepampulvera un ~2 ēdamkarotes etiķis/sula. 

 

Padoms

Olu garšai ēdienos (mērcēs, salātos) var izmantot melno sāli jeb kala namak. 

 

Konditorejas izstrādājumu “apzeltījumam” (kas strādās arī kā līme dekoriem, piemēram, sēklām, garšaugiem) var izmantot jebkuru augu dzērienu ar proteīnu (piemēram, sojas pienu), uzklājot to pirms cepšanas.

 

Omletes aizvietošanai var izmantot sadrupinātu, apceptu cieto tofu (ja grib cietāku, drupanāku) vai zīda tofu (ja grib mīkstāku, biezpienīgāku) ar garšvielām. Otrs variants –  gatavot omleti no turku zirņu miltiem.

 

Informācija no Neapēd zemeslodi

Saistītie raksti