Sarkano lēcu un zaļo zirnīšu sacepums – mazulim piemērota recepte, kas garšos arī vecākiem!

"Pākšaugi ir bagāti ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, satur tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs, B grupas vitamīni, tāpēc pākšaugus mazuļa uzturā jāiekļauj jau viņa pirmajā dzīves gadā," pamāca sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Zirņi satur daudz minerālvielu – cinku, varu, fosforu, magniju un dzelzi, ko būtu īpaši svarīgi atcerēties, ja bērna uzturā nav iekļauta gaļa vai arī tā ir nepietiekamā daudzumā.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Zirņi satur daudz minerālvielu – cinku, varu, fosforu, magniju un dzelzi, ko būtu īpaši svarīgi atcerēties, ja bērna uzturā nav iekļauta gaļa vai arī tā ir nepietiekamā daudzumā.

"Lēcas pākšaugu grupā ir līderes dzelzs satura ziņā. Tajās ir arī daudz magnija, kā bieži mūsdienu cilvēkiem trūkst. Lēcas ir īpašas arī ar to, ka satur selēnu; selēnam piemīt pretiekaisuma īpašības – tas uzlabo organisma spēju cīnīties ar dažādām slimībām, tostarp selēns ir slavens ar to, ka kavē audzēju šūnu augšanas procesus. Lēcas satur arī daudz folskābes," lēcu uzturvērtību atklāj sertificēta uztura speciāliste, "Rimi Bērniem" eksperte Olga Ļubina.


Sastāvdaļas: 


 

  • 1 ēdamk. eļļas
  • 1 sīpols 
  • 1 tējk. ķiploka
  • 1 selerijas kāts
  • 2 vidēja lieluma burkāni
  • 1 tējk. oregano 
  • 175 g sarkano lēcu
  • 600 ml dārzeņu buljona
  • 1 vidēja lieluma saldais kartupelis
  • 70 g zaļo zirnīšu
  • 3 olas

 

Pagatavošana:

  • Uzkarsē pannu, pievieno eļļu, apcep sīpolus, ķiplokus, seleriju un burkānus (visu iepriekš smalki sagriež). Tad samazina temperatūru un sutina dārzeņus vēl aptuveni 10 minūtes, līdz tie paliek mīksti. 
  • Pievieno oregano un dārzeņus pacep vēl 1–2 minūtes. 

 

  • Pievieno lēcas un dārzeņu buljonu. Sagaida, līdz sāk vārīties, un samazina temperatūru; ļauj sautēties, līdz lēcas paliek mīkstas, tas ir, aptuveni 20 minūtes. 
     
  • Kamēr vārās lēcas, uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep sagrieztu saldo kartupeli – zemā temperatūrā aptuveni 10 minūtes; ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens. 
Reklāma
Reklāma


 

  • Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 
  • Kad lēcas ir gatavas, tās atstāj nedaudz atdzist, pievieno kartupeli, sakultu olu un zaļos zirnīšus. Visu kārtīgi samaisa. 

 

  •  Cepamtrauku ieeļļo (var izmantot arī cepampapīru) un piepilda ar dārzeņu masu. 
  • Cep cepeškrāsnī aptuveni 30–40 minūtes, līdz sacepums sacietē un paliek zeltains. 


 

  • Pasniedz sagrieztu kopā ar krējumu vai grieķu jogurtu.

Saistītie raksti