Kāpēc bērna uzturā ieviest pākšaugus un kā tos pareizi pagatavot

“Lēcās un pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tāpēc mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest samērā agri – jau no 6–8 mēnešu vecuma,” skaidro sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest jau no 6–8 mēnešu vecuma.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest jau no 6–8 mēnešu vecuma.

“Vēl pirms aptuveni piecpadsmit gadiem daudzi speciālisti rekomendēja neaizrauties ar pākšaugu ieviešanu bērnu ēdienkartē, sakot, ka bērna gremošanas trakts nespēj šos produktus sagremot, tie rada papildu slodzi organismam utt. Taču pēdējos gados pākšaugu un citu augu valsts produktu loma cilvēka, to skaitā maza bērna, uzturā ir būtiski pārskatīta un rekomendācijas attiecībā uz pākšaugiem – zirņiem, pupiņām, lēcām – ir ievērojami mainījušās,” stāsta Olga Ļubina.  

 

Kas vērtīgs pākšaugos 

  • Pākšaugi ir bagāti ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, satur tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs, B grupas vitamīni. 
  • Zirņi ir bagāti gan ar A un K vitamīnu, gan ar B grupas vitamīniem, tādiem kā tiamīns, pantotēnskābe un folskābe. Zirņi satur daudz minerālvielu – cinku, varu, fosforu, magniju un dzelzi, ko būtu īpaši svarīgi atcerēties, ja bērna uzturā nav iekļauta gaļa vai arī tā ir nepietiekamā daudzumā. 
  • Pupiņās līdzīgi kā citos pākšaugos ir gan sagremojamās, gan nesagremojamās šķiedrvielas, kas palīdz gremošanas trakta darbības normalizācijai. 
  • Baltās pupiņas satur folskābi, mangānu, magniju, dzelzi un tiamīnu.  
  • Lēcas pākšaugu grupā ir līderes dzelzs satura ziņā. Tajās ir arī daudz magnija, kā bieži mūsdienu cilvēkiem trūkst. Lēcas ir īpašas arī ar to, ka satur selēnu; selēnam piemīt pretiekaisuma īpašības – tas uzlabo organisma spēju cīnīties ar dažādām slimībām, tostarp selēns ir slavens ar to, ka kavē audzēju šūnu augšanas procesus. Lēcas, līdzīgi kā visi iepriekšminētie pākšaugi, satur daudz folskābes. 

 

Kādā vecumā mazuļa uzturā ieviest pākšaugus 

Pateicoties tam, ka gan lēcās, gan pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tos mazuļa uzturā rekomendē ieviest samērā agri – jau no 6–8 mēnešu vecuma. Vienkāršs veids, kā mazulim pākšaugus iesākumā piedāvāt, ir zaļo 

Reklāma
Reklāma

zirnīšu un sarkano lēcu biezeņi. Pākšaugi bērnam jāpasniedz atbilstoši tam, kā mazais spēj košļāt un rīt. Pašiem mazākājiem piedāvāt biezeņu veidā. Vēlāk biezeni var negatavot, bet, piemēram, sarkanās lēcas labi izvārīt. Vārītas pupiņas ieteicams samīcīt ar dakšiņu vai sablendēt, lai novērstu aizrīšanās risku. 

 

Pākšaugu pagatavošana 

  • Pākšaugi ir jāapstrādā termiski. Pirms vārīšanas zirņus vēlams mērcēt ūdenī vairākas stundas, jāvāra aptuveni vienu stundu.
  • Pupiņas pirms gatavošanas nepieciešams mērcēt aptuveni 6–12 stundas, pēc tam ūdeni noliet un ieliet jaunu, vāra no 40 minūtēm līdz stundai.
  • Sarkanās lēcas jāvāra aptuveni 10 minūtes, zaļās lēcas – 30 minūtes, savukārt brūnās no sākuma jāmērcē un tad jāvāra aptuveni 40 minūtes.
  • Turku zirņi pirms gatavošanas arī jāmērcē ūdenī vismaz 8–10 stundas un tad termiski jāapstrādā.

Saistītie raksti