Traucē uzpūties vēders? Neturi balonu vēderā!

Gremošanas traucējumi ir viena no visbiežākajām sūdzībām, ar ko cilvēki vēršas pie ģimenes ārsta vai farmaceita. Gremošanas traucējumi var skart ikvienu – no zīdaiņa līdz sirmgalvim.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Vienas no biežākajām sūdzībām par gremošanas traktu ir pārmērīga vēdera uzpūšanās jeb meteorisms. Tam raksturīga īslaicīga vai ilgstoša pilnuma sajūta pakrūtē, sāpēs atraugas, vēdera apjoma palielināšanās.
Visās vecuma grupās biežākais pastiprinātu gāzu uzkrāšanās cēlonis ir tādu uzturproduktu lietošana, kas veicina gāzu veidošanos. Pie tam dažādiem cilvēkiem šie produkti var būt atšķirīgi. Visbiežāk vēdera uzpūšanos izraisa pākšaugi, dārzeņi, augļi, gāzēti dzērieni.
Ja smaguma sajūta un vēdera uzpūšanās notikusi pēc pārēšanās vai gāzes pastiprināti veidojošo produktu lietošanas, var izmantot tautas līdzekļus (ķimenes, fenheli un piparmētras). Ja tomēr ar tautas līdzekļiem nevar panākt pašsajūtas uzlabošanos, var ieteikt vieglus spazmu mazinošus un gāzu abcorbciju veicinošus preparātus.

Dienā, izdzerot 1500 ml šķidruma, vienlaikus kuņģī nonāk 2600 ml gaisa.

Tev var palīdzēt "Antiflat®"
Liekais gāzes daudzums kuņģa-zarnu traktā atrodas neaktīvu, sīku burbulīšu veidā. Tādējādi tiek traucēta vai pat pilnīgi nomākta gāzu dabīgā uzsūkšanās caur zarnu gļotādu. "Antiflat®" izraisa tūlītēju gāzu burbulīšu sadalīšanos kuņģa-zarnu traktā, un gāzes spēj uzsūkties normālā veidā. Lietošanas rezultātā ātri samazinās sūdzības par sadalīšanos kuņģa-zarnu trakta darbību un izzūd saspīlējuma sajūta vēderā. Drīz arī izzūd spiediena sajūta sirdī, ko izraisa diafragmas pārvietošanās. "Antiflat®" sistēmiski neuzsūcas un tiek izvadīts nemainītā veidā.

"Antiflat®" lieto šādos gadījumos:
* pārlieka gāzu veidošanās kuņģa-zarnu traktā (meteorisms)
* vēdera pilnuma un saspīlējuma sajūta, gastrokardiālais sindroms
* pastiprināta gāzu veidošanās pēc ķirurģiskām operācijām.

Lietošana: 1 līdz 2 tabletes trīs reizes dienā ēdienreizes laikā vai pēc tās.


* pirms vēdera dobuma orgānu diagnostiskiem izmeklējumiem, lai atbrīvotos no gāzes burbuļiem, kas aizēno redzes lauku izmeklējumu laikā.

Lietošana: 2 līdz 3 tabletes pēc ēdienreizēm dienu iepriekš un izmeklēšanas dienas rītā.


* bērniem var dot pusi no minētajām devām.
"Antiflat®" ir piemērots ilgstošai lietošanai.


Reklāma
Reklāma



Produkti, kas visbiežāk veicina gāzu veidošanos:
* piena produkti
* saldi dzērieni, medus
* pākšaugi (pupiņas, zirņi)
* miltu izstrādājumi
* augļi (piemēram, aprikozes, banāni, rozīnes)
* dārzeņi (piemēram, kāposti, sīpoli, burkāni)

Kā veidojas gāzes vēderā?
Dienā, izdzerot 1500 ml šķidruma, vienlaikus kuņģī nonāk 2600 ml gaisa. Tas nonāk kuņģī arī rijot siekalas un uzņemot ēdienu. Ļoti liela daļa no šī gaisa ar atraugu palīdzību tiek izvadīta no kuņģa caur muti. Mazkustīga dzīvesveida dēļ atraugas var būt apgrūtinātas, un liela daļa gaisa nonāk zarnās. Normāli zarnas satur līdz 200 ml gāzu. Veselam cilvēkam izdalās vidēji 705 ml gāzu dienā. Dienā ēdot ierasto pārtiku vidēji caur rectum gāzes izdalās 10 līdz par 20 reizes dienā. Gāzu izdalīšanās biežumu neietekmē ne vecums, ne dzimums.

 

Ēteriskās eļļas un to nozīme
Ēteriskās eļļas ir augsti koncentrēti ekstrakti, kas destilācijas ceļā iegūti no augu ziediem, lapām, stublājiem, mizām vai saknēm. Ēterisko eļļu sastāvā var būt līdz pat 500 dažādu ķīmisko komponentu, tamdēļ tām piemīt antibakteriāla, pretsēnīšu, pretvīrusu iedarbība. Turklāt ēteriskajām eļļām piemīt sinerģisms, maisījumos vairākas eļļas kopā strādā daudz iedarbīgāk nekā katra atsevišķi.
Piparmētra ir viens no tiem augiem, kas medicīnā izceļas ar ļoti plašu pielietojumu. Piparmētras ēteriskās eļļas antibakteriālās īpašības iedarbojas uz visiem kuņģa-zarnu trakta patogēno baktēriju veidiem. Pateicoties spazmolītiskajām īpašībām un spējai paaugstināt gremošanas fermentu veidošanos un žults izdalīšanos, piparmētras ēterisko eļļu lieto pie kuņģa-zarnu trakta spazmām un vēdera uzpūšanās, bet patīkamās un atsvaidzinošās garšas dēļ arī pret sliktu dūšu un vemšanu.
Fenhelis paaugstina gremošanas fermentu sekrēciju, regulē kuņģa-zarnu trakta motoriku, tam piemīt žultsdzenošas un spazmolītiskas īpašības. Fenheļa ēteriskajai eļļai ir antiseptisks un antibakteriāls efekts, tā novērš pūšanas un rūgšanas procesus zarnās. Fenheļa ēterisko eļļu lieto gremošanas uzlabošanai kuņģa-zarnu trakta spazmu novēršanai, kuņģa un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēcijas un žults izdalīšanās veicināšanai, gāzu uzkrāšanās novēršanai zarnu traktā.
Ķimenes galvenās farmokoloģiskās īpašības ir spazmolītiskā darbība, spēja veicināt fermentizācijas procesus un paaugstināt kuņģa sekretoro un motoro funkciju, pastiprināt žults izdalīšanos, samazināt rūgšanas un pūšanas procesus zarnās. Ķimenes ēterisko eļļu lieto kuņģa-zarnu trakta gludās muskulatūras spazmu gadījumā, pie gāzu uzkrāšanās un vēdera uzpūšanās.



Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai!
Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

 

Raksts publicēts 2011. gada 2. augustā,

papildināts  2012. gada 27. novembrī.