Kā rīkoties, ja mājas vai pagalma tuvumā klejo lapsa?

Lapsas nu jau bieži vien varam ieraudzīt ne vien pļavās un meža malās, bet arī pilsētās un māju tuvumā. Vairumā gadījumu lapsas, ieraugot cilvēku, bēgs. Taču, ko darīt, ja mājas tuvumā klejo lapsa un nebaidās no cilvēka un pat rej? Kā rīkoties un kas var palīdzēt šajā situācijā? Uz šiem jautājumiem Mammamuntetiem.lv meklēja atbildes Pārtikas un veterinārajā dienestā.
Ko darīt, ja mājas tuvumā klejo lapsa un nebaidās no cilvēka un pat rej?

FOTO: Shutterstock.com

Ko darīt, ja mājas tuvumā klejo lapsa un nebaidās no cilvēka un pat rej?

Atbildi sniedz Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājas vietniece Māra Užule:

 

“Lapsas, āpši, jenotsuņi apdzīvotajās vietās mūsdienās sastopami diezgan bieži. Ir jāprot mierpilni sadzīvot ar dabu un dzīvniekiem, taču, vienlaikus jebkura situācija ir jāvērtē un jābūt piesardzīgiem. 

Savvaļas dzīvnieki bieži slimo ar dažādām infekcijas slimībām, kas ir bīstamas un ar kurām var slimot gan cilvēki, gan dzīvnieki. 

Nereti dzīvnieki, kas nāk uz apdzīvotām vietām un uzturas cilvēku tuvumā, ir savainoti, tie var apdraudēt gan cilvēkus, gan mājdzīvniekus, tāpēc situācija būtu jānovērtē speciālistam. 

Ieteikumi:

  • netuvoties, neaiztikt (neglaudīt, nebarot) jūsu māju apkārtnē esošos savvaļas dzīvniekus, kas klejo ar vienu mērķi – medīt sev barību!
  • uzturēt kārtībā savu pagalmu, lai dzīvniekiem nerastos vilinājumi tajā iegriezties, piemēram, neatstāt pārtiku viegli pieejamā vietā. 
Reklāma
Reklāma

 

Ja sadzīvot ar savvaļas dzīvniekiem paliek apgrūtinoši vai draudīgi, tad šādos gadījumos vislabāk vērsties vietējā pašvaldībā, novada domē, kas lietpratīgi risina šādas situācijas.”

 

 

Saistītie raksti