Kā saglabāt kārtīgu virtuvi arī svētku kņadā – ieteikumi tiem, kam riebjas vākt un tīrīt

Svētku laiks gada nogalē saistās ar piparkūku smaržu, priecīgām viesu čalām un nesteidzīgi pavadītu laiku kopā. Tomēr aptaujas rezultāti liecina, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem virtuve ir vieta, kur svētku noskaņojums viegli pagaist. Interjera dizaineram ir praktiski padomi, kā virtuvi laikus sagatavot svētku rosībai.
Teju katram trešajam Latvijā vismazāk patīk virtuves uzkopšana.

FOTO: Publicitātes foto

Teju katram trešajam Latvijā vismazāk patīk virtuves uzkopšana.

28% aptaujāto atzīst, ka virtuves uzkopšana ir viens no vismazāk tīkamajiem mājas darbiem. Tikpat liela daļa respondentu norāda, ka viņiem nepatīk arī trauku mazgāšana ar rokām. Svētku dēļ šie abi darbi decembrī jāveic krietni biežāk. IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus ir novērojis, ka lielākoties stress rodas tieši virtuvēs, kas nav pielāgotas intensīvai un nepārtrauktai izmantošanai. “Decembrī virtuvē valda liela rosība, tā vienlaikus ir darbnīca, socializēšanās vieta un ēdienu servēšanas postenis. Tomēr daudzās virtuvēs iekārtojums ir tāds, it kā būtu, piemēram, jūlijs.”

 

Virtuve, kas strādā tavā labā

Tieši tāpat kā ļaudis rotā mājokli ar Ziemassvētku dekoriem, arī virtuvē var ieviest sezonālas pārmaiņas, kas piemērotas lielākai virtuves noslodzei. Galvenās darba virsmas atbrīvošana, daži papildu organizatori, lietu sagrupēšana un biežāk lietojamo piederumu novietošana viegli aizsniedzamā vietā var būtiski uzlabot virtuves funkcionalitāti. Garšvielas, eļļas, cepšanas piederumus un dēlīšus svētku laikā izmanto pat vairākas reizes dienā, tāpēc ir prātīgi tos novietot pa rokai, tādējādi taupot laiku.

“Pat tikai divdesmit minūtes, kas pavadītas sagatavojot virtuvi, var jūtami mainīt darba ritmu pēc tam. Virtuvē, kas ir gatava svētkiem, var pievērsties kulinārajiem piedzīvojumiem, nevis prātot, kur atrast vajadzīgo,” skaidro D. Rimkus.

 

Kad trauku mazgāšana iet no rokas, viss pārējais arī sokas

Aptaujas rezultāti apstiprina, ka daudzās mājsaimniecībās trauku mazgāšana ir viens no lielākajiem svētku noskaņas traucēkļiem. Tomēr interjera dizainers apšauba, ka vaina ir pašā darbībā, drīzāk neapmierinātību rada nepiemērota vide. Lielākoties trauku kalns aug ātrāk nekā kāds spēj to nokopt. Ciemiņi, labu gribēdami, nes traukus uz virtuvi, bet, nezinādami, kur tos likt, krāmē traukus izlietnē.

D. Rimkus ir pārliecināts, ka pat nelieli uzlabojumi, var visu vērst par labu. “Atbrīvo vietu netīrajiem traukiem, pārliecinies, ka vieta trauku žāvēšanai ir sagatavota pirms kāds jau atrotījis piedurknes un ķēries pie mazgāšanas, kā arī mazgāšanas līdzeklis un dvieļi vienmēr atrodas vienā un tajā pašā vietā. Tā var mazināt jucekli, kas rodas dienas gaitā. Aicini viesus šķīvjus novietot vienā konkrētā vietā, un rezultāts jau būs ievērojami labāks.”

Reklāma
Reklāma

Dizainers norāda uz vēl vienu aspektu, par ko daudzi, iespējams, pat neaizdomājas, proti, izmantoto trauku skaitu. Būsi pārsteigts, cik ļoti samazinās netīro trauku apjoms, ja glāzes pēc iespējas lieto atkārtoti, izvēlas traukus, ko no cepeškrāsns var uzreiz likt galdā un pēc tam ledusskapī, un, ja gatavojot ievieš atsevišķu bļodu organiskajiem atkritumiem.

 

Nemanāmā uzkopšana, kas maina visu

D. Rimkus atgādina, ka svētkos ēdiena gatavošana ir teju nebeidzams process. Vispirms notiek gatavošana, tad ēšana, tad atkārtota ēdiena sildīšana jauniem ciemiņiem. Pēc tam seko gardumu gatavošana, kas atkal rada jaunu nekārtību. Ja uzkopšanu atstāj kā pēdējo soli, tad aizkaitinājums ir teju vai neizbēgams.

“Nelielas, gandrīz nemanāmas darbības, kas virtuvē mazina haosu, sauc par mikrotīrīšanu. Virsmas noslaucīšana starpposmos, tūlītēja atbrīvošanās no iepakojumiem, naža noskalošana pirms noliec to malā – tas viss var šķist nieks, taču kopā šīs darbības palīdz uzturēt virtuvi mērenā kārtībā,” iedrošinot stāsta interjera dizainers.

Visbeidzot viņš atgādina, ka ir vērts padomāt ne tikai par funkcionalitāti, bet arī atmosfēru. “Emocionālais noskaņojums virtuvē var ietekmēt visas svinības. Silts apgaismojums, zaļi augi vai paplāte ar svētu našķiem var atkausēt virtuvē valdošo spriedzi. Ja virtuvē valda patīkama atmosfēra, cilvēki neviļus pulcējas tieši tur un dzīve notiek virtuvē.”

Saistītie raksti