Iestājoties vēsākiem laikapstākļiem, vairāk laika atkal pavadām mājoklī: kā izveidot tajā patīkamu un veselīgu vidi?

Vēlīnā rudenī lielāko diennakts daļu valda tumsa. Skapjos pamazām sākam meklēt siltākas drēbes, ārā uzmanību saista krāsainās koku lapas, restorānu un kafejnīcu ēdienkartēs debitē ķirbju ēdieni, savukārt iestājoties novembrim, rudens depresiju uzvarēt palīdz gada lielāko svētku gaidīšana. Interesanti, ka astronomiskais rudens sākas rudens saulgriežos – 22. septembrī, bet beidzas tieši pirms Ziemassvētkiem, tāpēc pelēkais laiks patiesībā valda ilgāk, nekā daudziem šķiet. Kā padarīt mājokli mājīgu un izveidot visai ģimenei veselīgu vidi?
Idejas, kā padarīt mājokli mājīgu un izveidot visai ģimenei veselīgu vidi.

FOTO: Shutterstock.com

Idejas, kā padarīt mājokli mājīgu un izveidot visai ģimenei veselīgu vidi.

Mājokļa ģenerāltīrīšana

Parasti tiek runāts par pavasara tīrīšanu, taču rudens ir pat piemērotāks laiks, lai to izdarītu. Tā kā vakari ir tik īsi, ir mazāk kārdinājumu kaut kur doties, tāpēc dabiski vairāk laika pavadām mājās. Tātad, ar ko gan sākt ģenerāltīrīšanu? Nomazgājiet logus, notīriet grīdas līstes un noslaukiet putekļus no vietām, kuras bieži tiek piemirstas, piemēram, lampu kupoliem, skapjaugšām un plauktu augšējām virsmām, virtuvē iztīriet cepeškrāsni, ledusskapi, kamīnu (ja jums tāds ir) utt. 

Lai ar šiem darbiem varētu tikt galā vieglāk, jums talkā nāks mūsdienīgas ierīces, piemēram, putekļu sūcējs-slota vai logu mazgāšanas robots. 
 

Ieviesiet kārtību arī skapjos un skapīšos 

Atbrīvojieties no visa, kas jums vairs nav nepieciešams: no nevajadzīga apģērba, apaviem, bērnu rotaļlietām un interjera priekšmetiem, mēbelēm un sadzīves tehnikas. Priekšmetus, kurus vēl var izmantot, ziedojiet labdarībai. Atcerieties arī par virtuves skapīšiem: produktus, kuriem ir garš derīguma termiņš, arī var ziedot mazturīgiem cilvēkiem. 

 

Ja mājoklis nebūs pārbāzts, tas radīs mazāk stresa, jo to būs vieglāk kopt, turklāt šādā mājoklī vienkārši būs patīkami atrasties. 

 

Nevajadzīgas mantas šādā mājoklī aizstāj priekšmeti, kas sniedz prieku un grezno to. 
 

Ja nepieciešams, apmainiet mājokļa gaismekļus

Gada tumšajā laikā ir ļoti svarīgi pareizi apgaismot telpas. Tas ir svarīgi ne tikai tāpēc, lai būtu maksimāli mājīgi, bet arī droši. Svarīgi atcerēties, ka strādājot piemērotāks būs viena veida apgaismojums, savukārt atpūšoties – pavisam cita. 

  • Vispārējais un akcenta apgaismojums. Vispārējais apgaismojums ir galvenais gaismas avots ikvienā mājoklī. To izveidot palīdz sienas vai griestu gaismekļi. Akcenta apgaismojums palīdz izcelt konkrētus objektus. Ja vēlaties radīt vairāk omulības viesistabā vai jebkurā citā istabā, novietojiet papildu grīdas vai galda gaismekli. Ideāls risinājums guļamistabai – neliels vieds gaismeklis, kas ir lieliski piemērots novietošanai uz skapīša pie gultas.

 

 

  • Darba zonu apgaismojums. Īpaši labi vajadzētu būt apgaismotām virtuves galda virsmām vai citām virsmām, kas tiek izmantotas, gatavojot ēdienu, kā arī rakstāmgaldam u.c. Galda lampa – lieliska investīcija tiem, kuri daudz laika pavada pie darba galda, kā arī bērniem, kuriem jāpilda mājasdarbi. Tās izplatītā gaisma ir tuva dabiskajai, ierīce ir vadāma ar viedierīču starpniecību. Tādējādi var mainīt gaismas plūsmas spilgtumu vai izmantot automātisko apgaismošanas režīmu. Var izvēlēties arī funkcionālu un profesionālai izmantošanai paredzētu galda lampu. Starp citu, noteikti parūpējieties gan par savu, gan savu atvašu, kuras strādā ar datoru, redzi: iegādājieties lampu datora monitoram. Atšķirība ar to un bez tās ir acīmredzama. Komplektā ir iekļauta tālvadības pults, ar kuru var regulēt gaismas intensitāti un pat temperatūru.

 

 

Atjaunojiet mājas tekstilu

Vai esat kādreiz aizdomājušies, ka vienkāršākais veids, kādā atjaunot interjeru, – vienkārši nomainīt tekstila izstrādājumus? Vēsais rudens daudziem asociējas ar omulīgu ieritināšanos mīkstā pledā. Tāpēc iegādājieties un izkārtojiet uz dīvāna jaunus spilvenus (ja spilveni jums jau ir, varbūt pietiks iegādāties tikai jaunas spilvendrānas), guļamistabā nomainiet gultasveļu (piemēram, izvēlieties glītus, biezākus un siltākus pārvalkus, biezāku segu), gultas pārklāju (varbūt jums ir vasaras un ziemas variants) u.c.
Lai mājokļa tekstilā dominē spilgtākas krāsas! Varbūt tās kaut nedaudz kompensēs drūmo skatu aiz loga.
 

Iegādājieties augus, kuri attīra gaisu, bet vēl labāk – gaisa attīrītāju 

Kad laukā paliek vēsāks, aizvien retāk atveram arī logus (un nepavisam nav svarīgi, ka mājoklī ir ierīkota apkures-ventilācijas sistēma: svaigu gaisu nekas nevar aizstāt). Lai uzlabotu gaisu mājoklī, ieteicams iegādāties istabas augus, kuri attīra gaisu. Tas ir iecienīts un dekoratīvs veids, kādā izdaiļot interjeru, iekļaut tajā dekoratīvus elementus. Turklāt lielākā daļa augu palīdz uzlabot arī telpu gaisa kvalitāti, attīra gaisu jūsu mājoklī. 
 

Lūk, daži augi, kas attīra gaisu: filodendri, kalatejas, alvejas, fikusi, antūrijas.

 

Taču, ja vēlaties, lai mājokļa gaisā nebūtu alergēnu (ziedputekšņu, dzīvnieku blaugznu), putekļu, dūmu, lai visā mājoklī neizplatītos tvaiks un aromāti, kas rodas ēdiena gatavošanas laikā, ieteicams iegādāties profesionālu gaisa attīrītāju. Tos izvēlieties pēc parametriem, piemēram, “Mi Smart Air Purifier 4” ir paredzēts 28–48 kv. m lielai telpai, savukārt “Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro” ātri un efektīvi attīra 35–60 kv. m lielu telpu.
 

 

Vairāk par šo ierīču īpašībām lasiet rakstā:
Sagaidām gada silto sezonu kopā ar ģimeni: kā attīrīt gaisu mājoklī un vairāk laika pavadīt svaigā gaisā?1
 

Parūpējieties par mājokļa mikroklimatu 

Labvēlīgs mājokļa mikroklimats – tas nav tikai tīrs gaiss, bet arī optimāls siltums un gaisa mitrums. 

Par to, kādēļ ir svarīga optimāla temperatūra, nav vairs pat jārunā. Taču mājokļa gaisa mitrumam vai sausumam daudzi joprojām nepievērš uzmanību. Ja gaiss ir par mitru, var parādīties pelējums, sēnītes, vairojas baktērijas. Ja gaiss ir par sausu, sliktāk guļam, gļotāda zaudē mitrumu, pasliktinās ādas un matu stāvoklis, palielinās iespēja saslimt ar saaukstēšanās slimībām u.c. Optimāla temperatūra ir ļoti svarīga zīdaiņiem un bērniem. 
Lai sekotu līdzi temperatūrai un mitruma līmenim, pilnībā pietiek ar vienkāršu, mazu un nedārgu ierīci – temperatūras un mitruma monitoru ar pulksteni. Optimāls telpu gaisa mitrums ir aptuveni 50 %. Ja tiek konstatētas novirzes no normas, ir jāmeklē risinājumi.
 

Padoms!

Ņemot vērā visus šeit sniegtos ieteikumus, savu mājokli pilnveidojiet pamazām: ik pa laikam apskatiet ikvienu istabu un padomājiet, ko varētu atjaunot un izmainīt, lai laika pavadīšana mājoklī visai ģimenei būtu vēl patīkamāka un jaukāka.

Saistītie raksti