Drošs un komfortabls mājoklis – iespējamā misija: kas ir jāiegādājas, lai izveidotu šādu mājokli?

21. gadsimts ir tehnoloģiju gadsimts, tāpēc, dodoties komandējumā vai atvaļinājumā, vairs nav jālūdz kaimiņienei, lai viņa uzmanītu, vai pie jūsu mājokļa negrozās aizdomīgs garāmgājējs vai automobilis. Aizvien vairāk cilvēku sava mājokļa drošību uztic drošības sistēmu ražotājiem.
Video novērošanas kameras ir aizvien visvairāk ierīkotie mājokļa drošības elementi.

FOTO: Publicitātes foto

Video novērošanas kameras ir aizvien visvairāk ierīkotie mājokļa drošības elementi.

Taču, ierīkojot drošības sistēmas, ir jāpadomā arī par visu pārējo mājokļa iemītnieku komfortu, kā arī par resursu (elektrības, gāzes, ūdens u.c.) taupīšanu. Ir patīkami atrasties drošā un komfortablā mājoklī. Ja ierīkotās sistēmas un ierīces darbojas atbilstoši, tiek nodrošināta komfortabla vide, piemēram, patīkams mikroklimats, noteiktajā laikā tiek ieslēgts vai izslēgts apgaismojums, ja nepieciešams, tiek izslēgtas ierīces u.tml. 

 

Drošs mājoklis: kam ir jāpievērš uzmanība? 

Tiem, kuri apsver droša mājokļa izveidi, vispirms vajadzētu investēt:

  • Kvalitatīvos logos un durvīs, modernās to slēgšanas sistēmās. Būvējot vai renovējot mājokli, vajadzētu investēt kvalitatīvos, hermētiskos logos un durvīs. Labākā durvju izvēle – dzelzs vai dubultas durvis, kas atveras uz ārpusi. Iepriekš neaicinātie ciemiņi viegli tika galā ar standarta durvju slēdzenēm. Pēdējā laikā aizvien biežāk tiek ierīkotas dubultās vai elektroniskās slēdzenes, un saimnieki mājoklī var iekļūt, izmantojot magnētiskās kartes u.tml.
  • Aizsargžalūzijās. Pie logiem (īpaši tiem, kas atrodas nama pirmajā stāvā) vajadzētu ierīkot aizsargžalūzijas. Lai paaugstinātu drošības līmeni, lieliski var noderēt arī “Xiaomi” viedie sensori logiem un durvīm. Saimnieki viedtālrunī saņem ziņojumus par atvērtiem logiem un durvīm un var reaģēt nekavējoties.
  • Viedajā drošības sistēmā. Ierīkojiet drošības sistēmu ar visiem nepieciešamajiem piederumiem, ieskaitot videonovērošanas kameras, kustības sensorus, ielaušanās signalizatorus, stikla plīšanas sensorus, sirēnas, dūmu un oglekļa monoksīda detektorus, ūdens noplūdes sensorus.

Iespējams, svarīgākie un aizvien visvairāk ierīkotie mājokļa drošības elementi – videonovērošanas kameras.

 

 

Droša mājokļa pamats – drošības sistēmas ar videonovērošanas kamerām

Iepriekš pieejamās drošības sistēmas sirēnas raidīja skaņas signālu, turklāt mājokļa īpašnieki ar zvanu vai īsziņu starpniecību tika informēti, ka kāds ir ielauzies mājoklī, – un tā arī ir teju vienīgā to priekšrocība. Bieži signalizācijas nostrādāja, nepastāvot reāliem draudiem, tāpēc kaimiņi uz sirēnu gaudošanu vairs nereaģēja arī tad, kad draudi bija reāli. 

Mūsdienu drošības sistēmas darbojas klusi, nekaitina kaimiņus, brīdina par jebkādiem draudiem mājoklim: zagļu ielaušanos, ugunsgrēku, ūdens vai gāzes noplūdi u.c. Mājokļa drošības sistēmu neatņemams elements – drošības kameras. Viedo drošības kameru ierīkošana – veids, kādā nodrošināt nepārtrauktu mājas un visas teritorijas aizsardzību.

 

Izvēloties videonovērošanas kameras, ir svarīgi pievērst uzmanību dažiem būtiskiem kritērijiem. Videonovērošanas kamerai vajadzētu būt triecienizturīgai, ar klusu rotāciju, tai ir jānodrošina augstākas izšķirtspējas attēls (jānodrošina, ka attēls nebūs izplūdis). Iesakām pievērst uzmanību “Xiaomi” videonovērošanas kamerām, kuras ir īpašas ar to, ka tām ir moderna nakts redzamības un cilvēka klātbūtnes noteikšanas sistēma. Inovatīvās kameras reāllaikā pārraida arī skaņu un spēj atpazīt neierastas skaņas (piemēram, suņa riešanu, ja mājoklī nav mājdzīvnieku) un brīdināt par to saimniekus. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Lielākā daļa “Xiaomi” videonovērošanas kameru ir mitrumizturīgas, noturīgas pret zemu temperatūru (ražotāja norādītā zemo temperatūru amplitūda – no –10 līdz –50 °C), tās ir arī bezvadu, tāpēc darbojas arī tad, ja rodas elektroenerģijas piegādes traucējumi. Būtu vērts pievērst uzmanību arī tam, vai kamera ir paredzēta lietošanai ārā, vai – telpās.

Tātad videonovērošanas kameras – būtisks mājokļa drošības sistēmas pamats. 

 

Komfortu mājoklī palīdzēs nodrošināt arī nelielas, nedārgas ierīces

Tiem, kuri vēlas dzīvot komfortablā mājoklī, ieteicams iegādāties vairākas ierīces. 

Temperatūras un mitruma līmeņa uzraudzība. Ja mājoklī temperatūra ir par zemu vai par augstu, gan bērni, gan pieaugušie riskē iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Optimāla temperatūra telpās ir ~22 °C.  Vienlīdz svarīgi ir uzraudzīt arī mitruma līmeni: pārāk sausa gaisa dēļ sausas kļūst arī gļotādas, var sākties iesnas, pieaug arī alerģiju risks. Neatbilstošs mikroklimats telpās īpaši negatīvi ietekmē zīdaiņus un mazus bērnus. Taču problēmas var novērst, iegādājoties ļoti kompakto un precīzo “Xiaomi” temperatūras un mitruma sensoru.

 

Elektrības piegāde. Attālināti var vadīt un automatizēt arī sadzīves ierīces. “Xiaomi” ir radījis viedās elektrības kontaktdakšas, kas automātiski reaģē uz pārlieku augstu temperatūru un izslēdz elektroenerģijas piegādi ierīcei. Tāpēc, ja būs piemirsies izslēgt kādu ierīci (piemēram, gludekli), nebūs jāuztraucas un jāsteidz atpakaļ uz mājām. 

 

 

Apgaismojuma regulēšana. Ļoti interesants viedo mājokli papildinošs komponents un svarīgs elements mājokļa automatizēšanā – gaismas sensors. Ja telpās iekļūst pārlieku daudz gaismas, var iestatīt, lai tiktu nolaistas žalūzijas, vai otrādi. Var iestatīt, lai satumstot lampas ieslēgtos pakāpeniski: tādējādi tiktu ietaupīts ne mazums enerģijas. Gada tumšajā laikā apgaismojumu var periodiski ieslēgt arī mājas īpašnieku prombūtnē: tādējādi tiek radīta ilūzija, ka mājoklī atrodas cilvēki. 

 

Ierīču apvienošana vienotā sistēmā. Lai visas viedā un drošā mājokļa ierīces darbotos un funkcionētu atbilstoši, ir jāiegādājas vadības bloks. Ar tā starpniecību ierīces tiek integrētas sistēmā, un tas ļauj raiti vadīt visas ierīkotās viedās funkcijas, izmantojot lietotni “Mi Home”. Šī nelielā ierīce palīdz vadīt ikvienu viedā mājokļa sistēmu: ieslēgt apgaismojumu, iestatīt, lai konkrētas ierīces izslēgtos noteiktā laikā. Tieši šī ierīce arī konstatē, kas konkrētajā brīdī mājoklī nedarbojas tā, kā vajadzētu, un par to nekavējoties paziņo saimniekam. 

 

Visu apkopojot, viedā mājokļa ierīces palīdz nodrošināt visu mājokļa iemītnieku drošību, lielisku veselību, atvieglo ikdienu un katru dienu palīdz taupīt enerģiju.