Absolūti mierīgais un nesatricināmais draugs - zeltainais retrīvers

Zeltainie retrīveri ir apveltīti ar harmonisku fizisko uzbūvi, bet visvairāk tie ir iecienīti ļoti piemīlīgās dabas dēļ. Šie suņi nekad nav nervozi vai naidīgi noskaņoti, viņi ir cienīgi un uzticīgi, viņus mīl visi ģimenes locekļi. Tomēr šajos suņos augsti vērtētas arī mednieka īpašības – viņu peldēšanas prasme un izcilā oža jau sen lieti noderējusi ūdens medībās.

Royal Canin publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Royal Canin" publicitātes foto.

Rakstu sēriju par suņu šķirnēm atbalsta "Royal Canin".

 

 

 

 

 

 

 

Suns kurš kalpo cilvēkam

 

Pateicoties pakļāvīgajam raksturam un dabiskajai tuvībai cilvēkam, zeltainie retrīveri ir vispieprasītākie asistentu un glābējsuņu šķirne. Šie suņi ir ļoti uzmanīgi pret savu saimnieku, dzīvīgi, ar labu atmiņu, tādēļ ir lieliski piemēroti pavadoņi akliem un darba nespējīgiem cilvēkiem. Fiziskās spējas savukārt padara retrīverus par izciliem darba suņiem – dzīvības glābējiem, pēdu dzinējiem, slepeno operāciju dalībniekiem. 

 

Izcelšanās

Neapstrīdams līderis un vadošā figūra retrīveru “ģimenē”, protams, ir labradori. Tomēr dažās valstīs viņus apsteidz zeltainie retrīveri. Viņu vēsture sākas ar dzeltenas krāsas suni vārdā Nouss, kuru 1865. gadā iegādājās lords Tvīdmauss (Tweedmouth) no Skotijas. Šis suns vēlāk tika sakrustots ar tvīda ūdens spanieliem – šķirni, kas mūsdienās vairs neeksistē. Šī krustošana iezīmēja mūsdienās raksturīgās zeltaino retrīveru šķirnes iezīmes. Zeltainie retrīveri integrējās Suņu audzētāju kluba sporta grupā 1913. gadā. Ja lords Tvīdmauss bija šķirnes tēvs, tad misis Čārlsvorta (Charlesworth) neapstrīdami bija tās māte, jo viņai bija dziļas zināšanas par šo šķirni, un viņa bija atbildīga par pirmo šķirnes standartu. 

Standarts

Fizisks spēks no galvas līdz ķepām.

Galva. Proporcionāla ar noteiktām līnijām, plats, bet ne smagnējs galvaskauss, labi veidoti pleci.

Ausis. Vidējs izmērs, acu līmenī.

Acis. Plati izvietotas, tumši brūnas ar tumšām malām.

Apmatojums. Taisns vai viļņots, bieza ūdensnecaurlaidīga pavilna.

Ķermenis. Proporcionāls, horizontāla muguras līnija, stingri, muskuļoti, īsi krusti. Izteikts krūšukurvis.

Aste. Muguras līmenī, stingri nostiepta, sniedzas līdz paceles cīpslai bez ieliekuma astes galā.

Krāsa. Jebkura zeltaina vai krēmkrāsas nokrāsa, bet ne sarkanīga vai mahagoni. Pieļaujami tikai daži balti mati uz krūškurvja.

Izmērs. Suņi no 56 līdz 61 cm. Kuces no 51 līdz 56 cm.

 

Ļoti jutīga āda, kura īpaši jānovēro

Zeltainie retrīveri ir fiziski spēcīgi un drosmīgi, tomēr zem sava brīnišķā un unikālā kažoka slēpjas ļoti jutīga āda. Tai nav nepieciešama regulāra aprūpe, tomēr pat nenozīmīgākās brūces vai nobrāzumu ir jāārstē, lai tie nekļūtu par nopietnu problēmu.

Rūpīga ķemmēšana

Garais un bārkstainais apmatojums ir jāķemmē vismaz divas reizes nedēļā, lai uzturētu tā maigo tekstūru. Neaizmirstiet izķemmēt arī ausis! Sezonālās apmatojuma maiņas laikā lietojiet suku ar metāla zariem, lai izķemmētu izkritušos matus.  

 

FCI klasifikācija

Reklāma
Reklāma

Grupa 8: Retrīveri, pīļusuņi un ūdenssuņi

Apakšgrupa 1: Retrīveri

 

 

LASI CITUS RAKSTUS PAR SUŅU ŠĶIRNĒM

Jorkšīras terjers - mazais sunītis ar lauvas drosmi

Līdzsvarotais un pašpārliecinātais vācu aitu suns

Mopsis. Suns, kurš bezgalīgi pieķeras saimniekam

Suns, kurš ļoti mīl bērnus - Labradoras retrīvers

Vai spēj tam noticēt? Mazais čivava ir lielisks sargsuns!

Gribi gudru suni? Tad tev vajag rotveileru!

Oho! Pūdeļi spēj prognozēt epilepsijas lēkmes tuvošanos

Vai zināji, ka angļu kokerspaniels ir traks pēc kazenēm?

Uzmini nu, kurš ir mazais milzis? Pareizi - miniatūrais šnaucers 

Ši-tcū. Suns veiksmei

Nespēj saņemties sporta zāles apmeklēšanai? Iegādājies bokseri! Viņš tevi izkustinās

Taksis. Garš un strups no degungala līdz astes galiņam  

Man ir četri suņi un franču buldogs 

 


Raksts publicēts sadarbībā ar "Royal Canin"

"Royal Canin" piedāvā barību, kas izgatavota no rūpīgi atlasītām, kvalitatīvām sastāvdaļām un satur visas nepieciešamās uzturvielas.

Par uzņēmumu:

"Royal Canin" dibināts 1967. gadā Francijas dienvidos un nu jau vairāk kā 40 gadus piedāvā augstvērtīgu barību suņiem un kaķiem. Pamatojoties uz gadu gaidā gūto pieredzi un ilggadējo sadarbības partneru – dzīvnieku audzētāju un veterinārārstu – pētījumiem, "Royal Canin" izgatavo barību suņiem un kaķiem, ņemot vērā to šķirni, lielumu un svaru, vecumu un dzīvesveidu.

Barību sastāvs tiek pielāgots atšķirīgajām suņu un kaķu vajadzībām, nodrošinot tos ar nepieciešamo uzturvielu daudzumu. "Royal Canin" barību raksturo pieci nešķirami pamatelementi: zināšanas un cieņa, nepārtraukta attīstība, veselīgs uzturs, kvalitāte un drošums, labvēlīga ietekme uz veselību.