Gribi gudru suni? Tad tev vajag rotveileru!

Rotveileri ir viena no vissenākajām suņu šķirnēm, kas bija zināmi jau senās Romas laikā, kad viņus izmantoja gan kā ganu un lopu dzinēju suņus. Rotveileri kopā ar Romiešu leģionu šķērsoja Alpus, kur  aizsargāja cilvēkus un lopus. Šie suņi ļoti ātri ieguva iesauku “Metzgerhund” vai burtiski “miesnieku suņi”, jo viņi sargāja un ganīja milzīgus lopu ganāmpulkus pilsētas Rotveilas apkārtnē. Tikai 20. gadsimtā šo suņu šķirni sāka saukt kā tagad – rotveileri.

Foto no Royal Canin arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no "Royal Canin" arhīva.

Rakstu sēriju par suņu šķirnēm atbalsta "Royal Canin".

 

 

No miesnieku suņiem līdz policijas suņiem...

Rotveileru talanti tika izmantoti visā pilnībā, kad 20. gadsimta sākumā tie kļuva par Vācijas policijas suņiem. ADRK klubs (Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub) tika dibināts 1907. gadā, un pēc tam, kad rotveileri pierādīja savas ārkārtējās spējas dažādu misiju laikā, tie kļuva par oficiāliem policijas suņiem 1910. gadā. 

 

Augšanas menedžments

Kā visas lielo suņu šķirnes, rotveileri aug dramatiski ātri pirmajā dzīves gadā, un augšana turpinās līdz 3 gadu vecumam. Suņiem ir jāaug vairāk vai mazāk vienmērīgi, straujās augšanas laikā jāsamazina fiziskā slodze, lai pasaudzētu locītavas.

Foto: "Royal Canin" publicitātes foto.

 

Vidējs ātrums

Tā kā rotveileri ir cēlušies no ganu suņiem, viņiem ikdienā nepieciešama ļoti gara un ilga pastaiga. Ja brauciet ar velosipēdu vai veiciet ikdienas skrējienu, labāk visu laiku ieturēt mērenu tempu, lai suns var skriet jums līdzi.

 

Mēreni vingrinājumi

Rotveileru ieteicams apmācīt jau ļoti agrīnā vecumā, lai viņš saprastu savu vietu dzīvē un ģimenē, jo viņš ir ļoti pieķēries savam saimniekam. Viņam jau kucēna vecumā jāapgūst, ko nozīmē “nedrīkst”. Kucēnu apmācību klases un suņu skola ir nepieciešama ne tikai, lai viņi pierastun pie citiem suņiem, bet arī lai iegūtu perfektu apmācību. 

 

Temperaments

Rotveileru raksturs varētu būt līdzsvarotības modelis. Ļoti pieķeras saviem saimniekiem, viegli audzināmi, mīl strādāt un paklausīt – šīs īpašības izskaidro to, kādēļ mūsdienās šie suņi ir tik pieprasīti un plāsi izmantoti. Stipri, drosmīgi, izturīgi, cienīgi un uzticīgi – viņi ir ideāli sargsuņi. Viņiem patīk dzīve ģimenes lokā, kas ir īpaši labvēlīgi, ja ģimenē ir mazi bērni. Viņiem ir mierīga un nosvērta āriene, bet uz apkārtni viņi reaģē modri...

 

Foto: "Royal Canin" publicitātes foto.

 

Standarts

Galva: vidēji garš galvaskauss, starp ausīm plats, vidēji izliekts profilā.

Ausis: vidēja lieluma, nokarenas, trijstūra formas, plati un augstu novietotas.

Acis: vidēja lieluma, mandeļveida, tumši brūnā krāsā.

Apmatojums: sastāv no vilnas un pavilnas.

Ķermenis: taisna, spēcīga mugura, īss, spēcīgs kakls. Vidēji gari krusti, plati un nedaudz noapaļoti.

Aste: dabīga, saspringtā stāvoklī novietota horizontāli, turpina muguras līniju. Nesaspringtā stāvoklī var būt nolaista. 

Reklāma
Reklāma

Izmērs: Ap 56 līdz 68 cm. 

Svars: No 42 līdz 50 kg.

 

Īsajam apmatojumam nav nepieciešamas īpašas rūpes – laiku pa laikam nepieciešams to noglaudīt ar masāžas vai gumijas cimdu. 

 

FCI klasifikācija

Grupa 2: Molosi

Apakšgrupa 1: Molosu tipa suņi

 

 

 

LASI CITUS RAKSTUS PAR SUŅU ŠĶIRNĒM

Jorkšīras terjers - mazais sunītis ar lauvas drosmi

Līdzsvarotais un pašpārliecinātais vācu aitu suns

Mopsis. Suns, kurš bezgalīgi pieķeras saimniekam

Suns, kurš ļoti mīl bērnus - Labradoras retrīvers

Vai spēj tam noticēt? Mazais čivava ir lielisks sargsuns!

Oho! Pūdeļi spēj prognozēt epilepsijas lēkmes tuvošanos

 


Raksts publicēts sadarbībā ar "Royal Canin"

"Royal Canin" piedāvā barību, kas izgatavota no rūpīgi atlasītām, kvalitatīvām sastāvdaļām un satur visas nepieciešamās uzturvielas.

Par uzņēmumu:

"Royal Canin" dibināts 1967. gadā Francijas dienvidos un nu jau vairāk kā 40 gadus piedāvā augstvērtīgu barību suņiem un kaķiem. Pamatojoties uz gadu gaidā gūto pieredzi un ilggadējo sadarbības partneru – dzīvnieku audzētāju un veterinārārstu – pētījumiem, "Royal Canin" izgatavo barību suņiem un kaķiem, ņemot vērā to šķirni, lielumu un svaru, vecumu un dzīvesveidu.

Barību sastāvs tiek pielāgots atšķirīgajām suņu un kaķu vajadzībām, nodrošinot tos ar nepieciešamo uzturvielu daudzumu. "Royal Canin" barību raksturo pieci nešķirami pamatelementi: zināšanas un cieņa, nepārtraukta attīstība, veselīgs uzturs, kvalitāte un drošums, labvēlīga ietekme uz veselību.