Ģimenē gaidāms mazulis, bet mājās jau ir suns. Vai tas var radīt problēmas?

Kad ģimenē piedzimst mazulītis, mājdzīvniekam tas var radīt neizpratni un trauksmi. Ar ko sākt, lai palīdzētu mīlulim aprast ar gaidāmajām pārmaiņām un mazinātu satraukumu par to, ka vairs nebūs tā, kā bija agrāk?
Būtiski ņemt vērā, ka suņa un bērna mijiedarbība ir vienmēr jāuzrauga, kā arī jāpievērš uzmanība suņa ķermeņa valodas signāliem, kas norāda par situācijas nepanesamību.

FOTO: Shutterstock.com

Būtiski ņemt vērā, ka suņa un bērna mijiedarbība ir vienmēr jāuzrauga, kā arī jāpievērš uzmanība suņa ķermeņa valodas signāliem, kas norāda par situācijas nepanesamību.

Jāmāca jau kucēna vecumā

Lai suns normāli uzvestos, esot kopā ar bērniem, socializācijas pamatus ieteicams ielikt jau kucēna vecumā. Sunim un bērnam ir jāatrodas vienā telpā, lai suns var pierast pie bērna klātbūtnes, skaņām un kustībām.

 

Būtiski ņemt vērā, ka suņa un bērna mijiedarbība ir vienmēr jāuzrauga, kā arī jāpievērš uzmanība suņa ķermeņa valodas signāliem, kas norāda par situācijas nepanesamību.

 

Socializācijas rezultātā bērnam nevajadzētu izraisīt dzīvniekā trauksmi, bailes un neizpratni.

 

Svarīgi! 

Suņa un bērna socializācijas procesā bērnam nav obligāti jāaiztiek dzīvnieks. 

 

Pie jaunās kārtības jāradina pamazām

Lai pie jaunām lietām suns būtu pieradis jau laikus, ir jāsāk ar sadzīves paradumu maiņu. Piemēram, ja sunim patīk gulēt gultā, jau savlaikus jāsāk radināt pie tā, ka tagad jāizvēlas cita guļvieta. 

Tas ne vienmēr nāk viegli un pastāv iespēja, ka suns vēl pāris naktis dziedās serenādes aiz durvīm, tomēr svarīga ir konsekvence. 

Ja izlemts, ka no šodienas suns vairs negulēs gultā, šo kārtību nedrīkst lauzt.

 

Nākamais solis būtu suni iepazīstināt ar visām jaunajām ierīcēm un lietām, kas tiek ieviestas mājās līdz ar bērna piedzimšanu:

  • piena pumpis, 
  • jaunas mēbeles, 
  • “ligzdiņa”, 
  • gaisa mitrinātājs,
  • citas lietas, ko ģimene izvēlas iegādāties.

Šīs lietas laikus jāizvieto mājās, lai suns pierod. Vēlams iedarbināt elektroniskās ierīces, lai tas sadzirdētu skaņu. 

Reklāma
Reklāma

 

Ko darīt ar dienas režīmu?

  • Viena no lietām, kas būtiski mainīsies, ir ierastā dienas kārtība. Nereti suņu saimniekiem ir izstrādāts darbību mehānisms, pēc kura suns precīzos diennakts laikos tiek vests ārā un barots. Ierastās kārtības maiņa suņiem var izraisīt stresu, tāpēc šī ir svarīga nianse, kurai pievērst uzmanību. 

 

Ir divi varianti, kā rīkoties:

  1. suns tiek radināts pie tā, ka kārtība var mainīties un būt neregulāra, respektīvi, pamazām tiek mainīti laiki, kad suns tiek barots un vests ārā;
  2. saimnieks paredz, ka vienmēr būs kāds, kurš parūpējas par to, lai suņa rutīna tiktu ievērota. 

 

Vai suns izpilda komandas?

Lai arī visiem suņiem būtu jāprot vismaz pāris pamata paklausības komandas, der pārbaudīt, vai dzīvnieks tās joprojām izpilda teicami. Brīdī, kad uz rokām būs mazulis, lieti var noderēt tādas komandas kā 

  • “vietā”, 
  • “gaidīt”, 
  • “klusu”.

 

Sunim ir jāatsaucas uz jebkuru no komandām, izsakot to vārdiski, nevis rādot ar rokām. Žestikulācija var būt nepraktiska metode, jo tad sunim cilvēks ir jāredz un jāatrodas gana tuvu. Vārdiski izteikta komanda pieļauj lielāku komunikācijas brīvību. 

 

Kad dodies pastaigā, suni ņem līdzi!

Kad bērns jau piedzimis, ieteicams pieradināt suni doties līdzi pastaigās ar ratiņiem. Lai to paveiktu, nepieciešama laba pavadas apmācība, lai dzīvnieks nerauj pavadu. 

Jaunajiem vecākiem, kuri plāno doties pastaigās kopā ar suni, ieteicams vispirms veikt izmēģinājumu ar ratiņiem, bet bez mazuļa. 

Tas nepieciešams ne tikai tāpēc, lai veidotos izpratne par pastaigas formātu, bet arī lai redzētu, kā suns reaģē uz to, ka sānos vai no mugurpuses nepārtraukti atrodas rati. Trauksmainākas dabas dzīvniekiem tas var radīt spriedzi.

Saistītie raksti