Lai bērns un suns būtu draugi jeb Darāmo lietu saraksts suņu saimniekiem pirms piedzimis bērns

Bērna dzimšana ir priecīgs un atbildīgs notikums. Lai bērna ienākšana ģimenē būtu pēc iespējas mierpilnāka visiem ģimenes locekļiem, šim notikumam jāsagatavo arī ģimenes suns.
Kad apgūtas pamatlietas, suns ir gatavs tikties ar mazuli.

FOTO: Shutterstock.com

Kad apgūtas pamatlietas, suns ir gatavs tikties ar mazuli.

Par uzdevumiem, kas veicami, lai sagatavotu suni bērna ienākšanai ģimenē, stāsta Rimi Mājdzīvniekiem eksperte kinoloģe Monta Priede.

 

“Pat ja ģimenē vēl nav bērnu, ideālā gadījumā sunim jau ir bijusi saskarsme ar bērniem, un tas pozitīvi reaģē uz dažāda vecuma bērniem. Tādu suni mēs saucam par sociāli iekļaujošu – tas ir sabiedrībai drošs, tāpēc to var pilnvērtīgi iekļaut sabiedriskajā dzīvē, tā atrašanās publiskās vietās ir vēlama un nav uzskatāma par apdraudējumu,” stāsta eksperte.
 

Ar ko sākt?

Suņa apmācība jeb pamatpaklausība jāsāk pirms bērna dzimšanas, ja tas nav darīts jau kucēna vecumā vai brīdī, kad suns ienācis ģimenē. Pamatpaklausības komandas “vietā”, “nedrīkst”, “atdod” un “gaidi” palīdzēs sunim saprast, ka nevari tam pievērsties, jo jāaprūpē bērns. 

 

Vēlams, lai visas paklausības komandas suns būtu apguvis, saņemot tās mutiski, nevis ar rokas signāliem, jo rokas ne vienmēr var būt brīvas.

 

“Pavadas apmācība ir būtiska, lai, dodoties pastaigās ar bērnu ratiem, varētu ņemt līdzi arī suni. Pastaigas ir aktivitāte, ko jūs varat veikt kopā, lai mīlulis nejustos atstāts bez uzmanības. Izmēģināt pastaigu kopā ar suni un ratiem var pirms bērna dzimšanas, ieliekot ratos ko smagāku, lai pietuvinātu pastaigu reālajai situācijai, un dodoties ārā ar ratiem vienā rokā un suņa pavadu otrā,” ierosina kinoloģe Monta Priede, iesakot jau savlaicīgi vērot suņa reakciju, lai nevēlamās suņa uzvedības īpatnības varētu izskolot uzreiz.
 

Iepazīstini suni ar “jauno dzīvi”

Suns jau laikus jāradina pie mazuļa ienākšanas mājās. To var darīt, suni savlaicīgi radinot pie jaunajām mēbelēm, skaņām, autiņu nomainīšanas, rotaļām ar bērnu uz grīdas, gultā. Piemēram, autiņu mainīšanu iespējams izspēlēt, imitējot procesu ar īstam bērnam līdzīgu lelli un mājās esošajām lietām, kas nepieciešamas bērna kopšanai, vienlaikus sunim dodot komandu “vietā” vai “gaidi” un apbalvojot ar kārumiem – komandu un uzslavu atkārtošana sunim radīs pozitīvu asociāciju. 

 

Reklāma
Reklāma

Lai paspilgtinātu apkārtējās vides kairinājumu, bērna gultiņā vai šūpulī kinoloģe aicina ielikt telefonu, kurā tiek atskaņota raudāšana un citas bērnu radītas skaņas, suni radinot ne vien pie jaunajām mēbelēm, darbībām un mazāk uzmanības, bet arī pie skaņām, kas drīzumā būs dzirdamas mājoklī. 

Var izspēlēt dažādas situācijas, piemēram, radināt suni pie piena atsūcēja vai rotaļlietu skaņām, pakāpeniski iepazīstinot ar katru jaunu priekšmetu, skaņu vai darbību, kas veidos jauno dienas režīmu.
 

Režīma maiņa

Līdzšinējais ritms var atšķirties no tā, kāds tas būs ar bērnu. Suns ātri pierod pie noteiktiem ieradumiem – viņš zina, ka līdz ar saimnieka ierašanos mājās dosies pastaigā vai saņems maltīti, tādēļ režīma maiņa sunim var radīt stresu un nesaprašanu vai pat negatīvu asociāciju ar izmaiņu ierosinātāju – bērnu. Tas, ko var darīt jau iepriekš, ir mācīt sunim, ka pastaigas var notikt arī citos laikos un ēdienreizes ne vienmēr var tikt pasniegtas precīzi deviņos no rīta un sešos vakarā. Šāda pielāgošanās krietni atvieglos ikdienu un palīdzēs mīlulim nealkt mūžīgās gaidās pēc saimnieka uzmanības, zinot, ka lietas var notikt arī neregulāri.
 

Rotaļas un uzmanība

Suns jāradina pie uzmanības saņemšanas tikai brīdī, kad saimnieks var to veltīt. “Kad suns ir vienīgais ģimenes “bērns”, cilvēkiem patīk suņa tiekšanās pēc uzmanības – riešana, bakstīšana ar ķepu, lēkšana, gulšanās virsū u. tml. Cilvēkiem tas šķiet jauki un mīļi, taču jaunajā ģimenes sastāvā tas var būt ne tikai traucējoši, bet arī bīstami. Arī izrādot mīļumu, suns var neapzināties savu spēku un kustības, tāpēc, lai samazinātu iespēju savainoties pašam vai savainot bērnu, jau laikus jāmāca sunim, ka uzsākt mīļošanos vai rotaļas var tikai pēc uzaicinājuma. Brīžos, kad suns pieprasa uzmanību, ignorē to, nepievēršot uzmanību uzreiz, pagriezies un ej prom,” skaidro kinoloģe Monta Priede un uzsver – lai apmācība noritētu ātri un efektīvi, saimniekam jāparāda, ka suns nekad nesaņems uzmanību pēc pieprasījuma, nekādā gadījumā nemulsinot dzīvnieku ar to, ka vienu reizi uzmanība tiek veltīta, bet citu – nē. 

 

Ir jāparāda, ka rotaļas un mīļošanās nav atcelta, tikai turpmāk notiks pēc saimnieka iniciatīvas. 

 

Mīlulis nekādā gadījumā nav jāatstāj novārtā – suns ir sociāla, uz sadarbību un saziņu tendēta būtne, kurai ir ļoti nepieciešams ar saimnieku kopā pavadītais laiks.
 

Ja ar kādu no situācijām neizdodas tikt galā saviem spēkiem vai pietrūkst zināšanu suņu pamatpaklausībā un zoopsiholoģijā, Rimi Mājdzīvniekiem eksperte iesaka piesaistīt kinologu vai suņu apmācību treneri: “Tas nav tikai mūsdienīgs šiks, bet pilnīgi normāls veids ātrai un efektīvai apmācībai. Vieglāk ir suni apmācīt pareizi jau pirmajā reizē, nevis pārmācīt nevēlamu uzvedību nolaidības, nepareizas apmācības vai nepietiekama laika dēļ. Izvēlies speciālistu, kurš ir sertificēts un piedāvā apmācību ar pozitīvām apmācības metodēm – bez iebiedēšanas, motivējot suni darboties un klausīt ar pozitīviem pastiprinājumiem.”
 

Kad apgūtas pamatlietas, suns ir gatavs tikties ar mazuli. Izmaiņas sunim būs jau zināmas pirms bērniņa ienākšanas ģimenē, neraisot negatīvas emocijas un neiniciējot nevēlamu uzvedību. 

Saistītie raksti