4 iemesli, kāpēc mazulis nakts laikā neguļ un kā bērnam palīdzēt šajās situācijās

Kad mazulītis ir ieradies mājās, jaunajiem vecākiem ir darba pilnas rokas un jautājumu pilna galva. Kad beidzot dienas beigās mazulis ir nolikts gulēt un vecāki sapņo par pelnītu atpūtu, pamostas mazais. Ko iesākt?
Mazuļa nemiers nakts laikā var ļoti nogurdināt jaunos vecākus.

FOTO: Shutterstock.com

Mazuļa nemiers nakts laikā var ļoti nogurdināt jaunos vecākus.

Ja jūsu mazulis bieži mostas nakts vidū, nesatraucieties – jūs neesat vienīgais. Lūk, četri iespējamie iemesli, kāpēc jūsu mazulis naktī mēdz negulēt.

 

1. Mazulim nav ērti

Mazulim istabā, iespējams, ir par siltu vai par aukstu. Pastāv iespēja, ka gaiss telpā ir pārāk sauss, kā rezultātā mazuļa degunā samazinās gļotādas mitruma līmenis. Lai mazulim būtu ērti, telpas temperatūrai ir jābūt piemērotai, telpai jābūt klusai un tumšai. Mazuļa segai jābūt vieglai, mīkstai un sausai. Mudiniet pirms gulēt iešanas mazuli nokārtot dabiskās vajadzības un pārliecinieties, ka bērnam nav parazītisku tārpu.

 

2. Jūsu mazulis ir pārāk satraukts

Iespējams, jūsu mazulis arī pēc rotaļu laika joprojām ir satraukts un nevar aizmigt. Tāpēc pusstundu līdz stundu pirms gulētiešanas ļaujiet mazulim nomierināties. Pārmērīga ķircināšana un rotaļas ar mazuli tuvu gulētiešanas laikam var apgrūtināt bērna aizmigšanu. Centieties kopā ar savu mazuli neskatīties asa sižeta filmas, nestāstiet baisus stāstus un pirms gulētiešanas nedodiet jaunas rotaļlietas.

 

3. Ne vienmēr bērns grib ēst 

Ja bērns sāk raudāt nakts vidū, daudzas mātes domā, ka viņu mazulis ir izsalcis un nolemj bērnu pabarot. Izsalkums var arī nebūt īstais iemesls. Ja nevēlaties radīt bērnam ieradumu, ka viņš tiek pabarots katru reizi, kad nakts laikā pamostas, pirms ķeraties pie barošanas, mēģiniet saprast, kas jūsu bērnu satrauc.

 

4. Bērnam var būt gremošanas traucējumi

Gremošanas traucējumi vai lielāku mazuļu pārmērīga barošana var novest pie tā, ka jūsu mazuļa miegs ir nemierīgs. Nereti tiek lietots termins “kolikas”. Kolikas ir visai bieža parādība mazuļiem pirmajos dzīves mēnešos un izpaužas kā pārmērīga raudāšana īpaši vakaros, kad nelīdz mēģinājumi mazuli nomierināt. 

 

Par kolikām: simptomi, cēloņi un ārstēšanas metodes

Kolikas ir termins, ko lieto, kad veselīgs un labi pabarots zīdainis pārmērīgi raud, un mēģinājumi nomierināt ir bez panākumiem. Ir pilnīgi normāli, kad izjūtot diskomfortu, mazuļi raud, taču kolikas nav vienkārša raudāšana. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā atpazīt kolikas?

Visi zīdaiņi raud, bet, ja jūsu mazulis sāk raudāt pēkšņi, skaļi un spalgi, neskatoties uz to, ka viņš ir vesels, labi paēdis un atpūties, tas var liecināt par kolikām. Koliku laiks ir diezgan nomācošs un satraucošs pārbaudījums jaunajiem vecākiem, kas vēl tikai pielāgojas vecāku lomai. Viens no galvenajiem koliku simptomiem ir raudāšana bez redzama iemesla. Par spēcīgu raudāšanu tiek uzskatīta, ja mazulis raud vismaz trīs stundas dienā, vairāk nekā trīs dienas nedēļā un ilgākā laika periodā (vismaz trīs nedēļas vai vairāk).

 

Kā atpazīt kolikas?

  • Parasti tās izpaužas ar skaļu, spalgu un pēkšņu bērna raudāšanu.
  • Koliku izpausmes nepadodas mierināšanai.
  • Kolikas bērnu parasti piemeklē vakarā.
  • Piedzīvojot kolikas, bērna sejā jaušams, ka viņam sāp.
  • Koliku laikā bērns var pievilkt kājiņas pie vēdera.

 

Svarīgi!

Kolikas nepieciešams atšķirt no citiem bērna raudāšanas iemesliem, diagnozi var uzstādīt ārsts. Bērns var raudāt arī piena olbaltumu laktozes nepanesamības dēļ, ķirurģiskas patoloģijas dēļ, mātes kaitīgu ieradumu dēļ vai tas var būt arī infekcijas izraisīts nemiers. 

 

Kā bērnam palīdzēt koliku gadījumā?

Kolikas nekaitē bērna veselībai, bet tās var radīt raizes vecākiem vai aprūpētājam. Parasti koliku biežums un stiprums mazinās vai izzūd pilnībā pēc pāris mēnešiem, tāpēc vienīgais, ko vacāki var darīt, ir pacietīgi gaidīt līdz šis koliku periods beigsies. 

 

Lūk, daži ieteikumi, kā palīdzēt mazulim koliku periodā:

  • Sniedziet mazulim drošības sajūtu, barojot ar krūti vai piedāvājot mānekli.
  • Vannojiet bērnu siltā ūdenī.
  • Mīļojiet bērnu.
  • Dziediet bērnam..
  • Esiet ciešā kontaktā
  • Saskaņā ar ārsta norādījumiem, dodiet mazulim zāles, kas atvieglo gāzu izvadīšanu.
  • Dodot probiotikas saturošas zāles un pārtiku, saskaņā ar ārsta sniegtajiem norādījumiem.
  • Ja barojat mazulīti no pudelītes, īpaši noderīga var būt pudelīte ar lēnāku piena plūsmu. Šeit vari lasīt, ko par pudelītēm NUK First Choice+ domā citas zīdaiņu ģimenes.

 

Vēl daži ieteikumi jaunajiem vecākiem:

  • Iemācieties aprūpēt bērnu tā, lai mazulis nebūtu izsalcis vai noguris. Ar katru reizi jums tas izdosies labāk!
  • Pievērsiet uzmanību zīdīšanas pozām.
  • Meklējiet atbildes un atrodiet savus paņēmienus, kas palīdz mazulim nomierināties.
  • Saglabājiet mieru, kad mazulis raud.
  • Veltiet laiku atpūtai un spēku atjaunošanai.

Saistītie raksti