Top 7 vasaras viengadīgās puķes

Tuvojas vasara un daudzi sāk plānot savus dārza darbus. Vasaras viengadīgās puķes ir lieliska iespēja papildināt savu dārzu ar krāšņi ziedošiem akcentiem. Sandra Marcinkeviča, “Dārzniecība Dobītes” īpašniece, iesaka 7 krāšņākās vasaras viengadīgās puķes, kuras izmēģināt iestādīt savā dārzā jau šogad.
7 krāšņākās vasaras viengadīgās puķes, kuras izmēģināt iestādīt savā dārzā jau šogad.

FOTO: Shutterstock.com

7 krāšņākās vasaras viengadīgās puķes, kuras izmēģināt iestādīt savā dārzā jau šogad.

Samtenes

Brīnišķīgas, mazprasīgas vasaras puķes, kuru audzēšana padosies ikvienam. Samtenes var sēt pa tiešo zemē jau maija sākumā vai arī sēt aprīlī podiņos un audzēt uz palodzes līdz maija beigām un tad izstādīt laukā. Vasarā tās zied ļoti ilgu laiku un var augt gan saulē, gan ēnā. 

Klasiski samtenes pierasts redzēt oranžīgos toņos, taču ir iespēja izaudzēt arī dzeltenīgos un pat vairāku nokrāsu toņos uz viena auga. Samtenēm ir specifiska smarža, kas atbaida kukaiņus, tādēļ nereti tās tiek stādītas arī starp dārzeņiem un siltumnīcā.
 

Cinnijas

Cinnijas ir mūsu vecmāmiņu laiku puķes, kas sāk ziedēt vasaras vidū. Tās var sēt pa tiešo dobē maijā vai arī audzēt stādiņus aprīlī. Cinnijām ir ļoti daudz šķirņu un veidu – tās var būt augstumā gan zemākas ap 40 cm, gan augstākas ap 60–100 cm. Tāpat  ir pieejamas ļoti daudz un dažādas krāsas ziediem, kā arī ziedu forma  var būt gan vienkārša, gan pildīta. Cinnijām labāk patiks augt saulainā vietā, savukārt ziedi pievilinās bites un tauriņus.  
 

Kosmejas

Arī kosmejas ir vienas no seno laiku puķēm, tās skaisti un ilgi zied. Var sēt pa tiešo dobē maijā vai audzēt stādiņus. Ziedi tām ir plašā toņu gammā no rozīgās, purpursarkanās un baltās krāsas, bet formas ziņā tās ir līdzīgas margrietiņām. Dažādām šķirnēm ir pieejami dažādi augstumi. Kosmejas labāk aug trūcīgā augsnē un tām patiks saulaina vieta.
 

Jūrmalas lobulārijas jeb alisītes

Alisītes ir zemas, krūmveida vasaras puķes, kas zied visu vasaru un lieliski izskatās gar dobju malām vai akmens dārzos. Tās var izsēt pa tiešo dobē un arī audzēt stādiņus. Tām ir mazi, sīki ziediņi gan baltā, gan rozīgā, gan lillā krāsā, kā arī interesanta, medaina smarža, kas pievilina tauriņus, bites un kamenes.
 

Reklāma
Reklāma

Limonijas

Limonijas ir sausziedes, kas labi izskatās gan vasarā dobē, gan ziemā vāzē, jo izkaltējot saglabā savu dekorativitāti. Tām patiks saulaina vieta un ja audzēs no dēstiem. Zied no vasaras vidus līdz pat rudenim. Ziedi pieejami dažādās krāsās, piemēram, lillā, dzeltenā, baltā un oranžā.

 

Matiolas

Mazprasīgas puķes ar brīnišķīgu smaržu. Ziedi tām var būt baltā, rozīgā, un violetā krāsā. Izskata ziņā atgādina pļavas puķes, un izcilas tās ir tieši savas smaržas dēļ. Ziedēšanas laiks matiolām ir īss, tādēļ bieži vien tās sēj atkārtoti. 
 

Saulespuķes

Kopš kara sākuma Ukrainā saulespuķēm ir pavisam cita simboliskā vērtība. Tās ir ļoti mazprasīgas un viegli audzējamas puķes, kurām, protams, patiks saulaina vieta. Šobrīd tām ir ļoti liela šķirņu dažādība un var izvelēties gan augstuma, gan krāsas ziņā sev tīkamākās. Atkarībā no šķirnes zied no vasaras sākuma līdz rudenim. Sējot saulespuķes savā dārzā, jāņem vērā, ka tās seko saulei un ziedi būs pavērsti pret dienvidiem.

Saistītie raksti