TOP augi, ko stādīt pie dīķa

Ja pie privātmājas ir dīķis, bieži vien rodas vēlme to skaisti apzaļumot. Taču rodas arī jautājums, vai visus iecerētos augus tā vienkārši var stādīt netālu no dīķa. Par to, kādus augus labāk izvēlēties un ko noteikti ņemt vērā, sagatavojot augsni šādai dobei, “Mammamuntetiem.lv” konsultē dārzkope un z/s Dzērves saimniece Maruta Kaminska.
Ja dīķi apstāda ar atbilstošiem augiem, tā var kļūt par īstu miera oāzi!

FOTO: Shutterstock.com

Ja dīķi apstāda ar atbilstošiem augiem, tā var kļūt par īstu miera oāzi!

Augi pie dīķa

Izvēloties augus, kurus stādīt pie dīķa, dārzkope Maruta Kaminska iesaka izvēlēties mazprasīgus, izturīgus un viegli kopjamus augus. Tāpat arī, ja dobē būs lielāka šo augu daudzveidība, tā izskatīsies skaistāk. Noteikti nevajadzētu izvēlēties augus, kuriem ir nepieciešama rūpīga kopšana un bagātīga mēslošana, piemēram, rozes vai hortenzijas.

 

Augsnes sagatavošana

Ja plānotā dobe pie dīķa atrodas vietā, kur ir salīdzinoši auglīga augsne, tad nav nepieciešams to ielabot. Ja augsne ir mālaina vai smilšaina, tad var pievienot melnzemi vai kūdru. Galvenais nosacījums, ko būtu svarīgi atcerēties, ka augus pie dīķa vismaz 4m attālumā nedrīkst mēslot ar minerālmēsliem, kūtsmēsliem vai kompostu. Tāpat arī šiem augiem nedrīkst lietot jebkāda veida ķīmiskus līdzekļus. Jo šis mēslojums laika gaitā var nokļūt dīķi un sabojāt ūdeni. Tas var nokļūt dīķa ūdenī gan pavasarī, kad ūdens līmenis krietni paceļas, gan vasarā, kad kopā ar lietus ūdeni ietek dīķī. 

 

Augus, pēc to veida, dobē var stādīt dažādi:

  • tikai ziemcietes un graudzāles,
  • tikai kokus un krūmus,
  • var apvienot gan ziemcietes, gan graudzāles, gan krūmus – var veidot krūmu grupiņu, kas pāriet uz ziemcietēm.

 

Ziemcietes un graudzāles

Stādot tikai ziemcietes, jāņem vērā, ka šādai dobei jau pa gabalu ir jāizskatās labi un efektīvi. Dārzkope Maruta Kaminska iesaka vienā dobē stādīt augus gan ar šaurākām  lapām (piemēram, dienziedes, miskantes, molīnijas), gan ar platākām lapām (plāksnīšu astilbjveide, lielas hostas).  Jo, pat ja nebūs ziedēšanas laiks, šāda augu kompozīcija izskatīsies ļoti labi. Kopšana šiem augiem ir ļoti vienkārša – pavasarī visi vecie laksti un stumbri jānogriež nost. 

 

Ieteicamie augi:

  • Dienziedes – augi ar šaurām lapām. Ļoti liels šķirņu skaits, līdz ar to ziedi pieejami dažādās krāsās. Atkarībā no šķirnes, zied vienu mēnesi no jūnija – septembrim. Labi jutīsies arī ēnainākā vietā.

 

  • Miskantes – dažāda augstuma graudzāles, kas atkarībā no šķirnes zied no septembra līdz novembrim. 

 

  • Molīnijas – dažāda augstuma graudzāles, kas atkarībā no šķirnes zied no jūnija līdz oktobrim.

 

  • Plāksnīšu astilbjveide – augs ar lielām un zaļām lapām, aug 1.5-1.6m augstumā. Zied baltiem ziediem no jūnija līdz jūlijam.

 

  • Hostas – augiem ir lielas, zaļas, dekoratīvas lapas un tās lieliski papildina dobes kompozīciju. Hostas labi jutīsies arī ēnainākā vietā un tām ir liela šķirņu daudzveidība. 

 

  • Vīgriežu pelašķis – šķirnei 'Cloth of Gold' lapojums pelēkzaļš, aromātisks un zied ar dzelteniem ziediem no jūnija līdz augustam. Aug 1-1.2m augstumā.

 

  • Krastkaņepes – atkarībā no šķirnes var būt augstumā līdz 2m un atkarībā no šķirnes ziedēt periodā no jūlija līdz septembrim dažādās krāsās (vīnsarkanā, purpursārtā, rozā, baltā).

 

Reklāma
Reklāma
  • Vējmietiņi – ļoti labi jūtas pie dīķa, taču mēdz arī paši izsēties. Atkarībā no šķirnes aug līdz 1.20m augstumā un zied no jūlija līdz augustam dažādās rozā krāsās. 

 

  • Sibīrijas īrisi – atkarībā no šķirnes aug augstumā līdz 1m un pārsvarā zied jūnijā. Dažādām šķirnēm ir dažādas krāsas – zili, violeti, balti.

 

  • Gandrene – zema augstuma augs, atkarībā no sugas aug no 0.25- 0.70cm un atkarībā no šķirnes zied no jūnija līdz septembrim ar dažādas krāsas ziediem.

 

  • Persikārijas – šis arī ir viens no obligātajiem augiem pie dīķa, jo ļoti labi izskatās. Atkarībā no šķirnes aug augstumā līdz 1.20m un zied sarkaniem, rozā ziediem un zied noteiktu laiku periodā no jūnija līdz septembrim.

 

  • Rasaskrēsliņš – zied no jūnija līdz jūlijam ar zaļgandzelteniem, smaržīgiem ziediem. Atkarībā no šķirnes aug augstumā līdz 0.6m. 

 

  • Kaķumētra – ilgi ziedošs augs, zied violetiem ziediem no maija līdz septembrim. Atkarībā no šķirnes aug augstumā līdz 0.8m. 

 

  • Purva purene – var stādīt pavisam tuvu pie dīķa. Zema augstuma augs – aug līdz 0.30m. Zied dzelteniem ziediem maijā.  

 

  • Agastahes – atkarībā no šķirnes aug augstumā līdz 1m un atkarībā no šķirnes zied periodā no jūlija līdz septembrim dažādas krāsās - violetzilā, zilganbaltā, zilā, oranži rozā.

 

Koki un krūmi, ko stādīt pie dīķa

Arī šāda dobe tikai no krūmiem un kokiem būs skaista, jo kārkliem ir dažādas šķirnes ar dažādu krāsu lapām un klāt var pielikt grimoni, kuram ziemā ir sarkani un dzelteni dzinumi atzīst dārzkope Maruta Kaminska. Pie dīķa skaisti izskatās zeltzaru nokarenais vītols, bet tā lapas var sakrist ūdenī, tādēļ, ņemot vērā, ka Latvijā valdošie ir rietumu vēji, koks jāstāda tā, lai lapas tiek pūstas prom no dīķa nevis dīķī. Vai arī, lai sapūšs dīķa rietumu krastā, un tur lapas izgrābj.

 

Ieteicamie koki un krūmi:

  • Kārkli – kārklus pie dīķa būtu ieteicams izvēlēties kā krūmus. Tiem ir dažādas formas un lapu krāsas. Ieteicamās šķirnes ir Purpura kārkls, Ložnu kārkls „Nitida’’, Gludmalu kārkls’’Hakuro-Nishiki’’. Hakuro-Nishiki ir ļoti dekoratīvs, tas aug augstumā un platumā līdz 2.5m. Lapojums ir zaļš ar gaiši rozā plankumiem, vēlāk baltraibs. Ziemā zarojums ir oranži sarkanos toņos.

 

  • Zeltzaru vītols – pieejamas šķirnes, kuras aug augstumā līdz 10m, gan līdz 1.7m. Nokarenie zari izskatās ļoti dekoratīvi.

 

  • Grimonis – pieejamas daudz un dažādas šķirnes. Atkarībā no šķirnes, krūms aug līdz 3m augstumā. Vasarā lapojums ir zaļš, zaļš ar baltu apmali, tumši zaļš. Ziemā dažām šķirnēm dzinumi ziemā ir koši sarkani.

Saistītie raksti