Dzērveņu spēks imunitātei un gardumiem: trīs vienkāršas un bērniem draudzīgas receptes
FOTO: Publicitātes foto
Dzērvene ir oga, kas sniedz gan garšu, gan labumu.
Kāpēc dzērvene ir Latvijas ziemas superoga?
Dzērvene ir viena no vērtīgākajām ogām aukstajā sezonā – tā ne vien labi iederas dažādos ēdienos, bet arī palīdz stiprināt imunitāti rudens un ziemas periodā. Regulāri lietojot dzērvenes, tās var:
- mazināt saaukstēšanās risku,
- uzlabot elpceļu veselību,
- veicināt dzelzs uzsūkšanos organismā,
- atbalstīt sirds un asinsvadu sistēmu,
- uzlabot gremošanu,
- rūpēties par acīm un smadzeņu darbību.
Dzērvenes lieliski garšo kopā ar āboliem, kanēli, ingveru, medu, citrusaugļiem – šīs kombinācijas dzērvenēm piešķir maigu garšu un svaigumu.
Cepeškrāsns pankūka ar dzērveņu mērci

“Šī ir viena no tām receptēm, kas vienlaikus ir deserts un arī piedzīvojums – pankūka cepeškrāsnī uzpūšas un pārsteidz bērnus, bet dzērveņu mērce piešķir ziemīgu, svaigi skābenu garšu,” stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas
Pankūkai:
- 150 g kviešu miltu
- 150 g piena
- 4 olas
- 16 g cukura
- 2 g sāls
- 15 g sviesta pannas ietaukošanai
Dzērveņu mērcei:
- 150 g dzērveņu
- 100 ml ūdens
- 50 g cukura
- 1–2 kanēļa standziņas
- 2 krustnagliņas
Gatavošana:
- Visas pankūkas sastāvdaļas sablendē viendabīgā mīklā un ļauj tai atpūsties 20 minūtes.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 °C un tajā ieliek čuguna pannu, lai tā sakarst.
- Karstajā pannā ieliek sviestu, uzlej mīklu un cep 15–20 minūtes, līdz pankūka skaisti uzpūšas.
- Tikmēr nelielā katliņā vāra dzērvenes ar ūdeni, cukuru un garšvielām, līdz izveidojas bieza mērce.
- Pasniedz pankūku ar siltu mērci – lieliski garšo arī ar putukrējumu vai saldējumu.
Dzērveņu cepumi ar apelsīnu un balto šokolādi

“Šie cepumi man patīk, jo tajos satiekas trīs garšas – salds, skābens un citrusains. Bērni tos parasti apēd, vēl pirms tie atdziest,” smejas Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Kā pie cepumiem pagatavot tēju ziemas noskaņās, lasi rakstā Tējas ar ziemas garšu: veselīgi, aromātiski un bērniem draudzīgi dzērieni
Sastāvdaļas
- 250 g pašbriestošo miltu
- 1 ola
- 125 g muscovado cukura
- Apelsīna miza un sula
- ½ tējk. sāls
- 100 g sviesta
- 200 g žāvētu dzērveņu
Glazūrai:
- 100 g baltās šokolādes
- 30 g krāsainā cukura
Gatavošana:
- Miltus, cukuru, olu, sāli, apelsīna miziņu un sulu, kā arī sviestu sablendē mīklā.
- Iemaisa žāvētās dzērvenes un liek mīklu ledusskapī uz 1 stundu.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C.
- Veido cepumus, liek uz cepamās plāts un cep 10–12 minūtes.
- Atdzesē un pārklāj ar izkausētu balto šokolādi, uzkaisa krāsainos cukuriņus.
Dzērveņu un ābolu ziemas ievārījums

“Šis ievārījums ir ideāls bērniem – vienlaikus svaigs, skābens un salds. Un lieliski garšo pie pankūkām, siera, gaļas ēdieniem un karstiem desertiem,” stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sastāvdaļas
- 300 g dzērveņu
- 100 g ābolu
- 1 tējk. kanēļa
- 200 ml ūdens
- 150 g cukura
Gatavošana:
- Nomizo ābolus, izņem serdes, sagriež gabaliņos.
- Visas sastāvdaļas liek katlā un vāra 15–20 minūtes uz lēnas uguns.
- Atdzesē un pilda burkās (nav ilgstošai glabāšanai, uzglabā ledusskapī).
- Lieliski piemērots pankūkām, ceptam sieram, gaļas mērcēm.