Dzērveņu spēks imunitātei un gardumiem: trīs vienkāršas un bērniem draudzīgas receptes

Dzērvenes ir viena no skaistākajām Latvijas ziemas garšām – košas, vitamīniem bagātas un lieliski iederīgas desertos, mērcēs un arī siltos dzērienos. Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis dalās trīs lieliskās dzērveņu receptēs. “Dzērvene ir oga, kas sniedz gan garšu, gan labumu – bērni to sāk mīlēt brīdī, kad piedzīvo pareizās garšu kombinācijas, piemēram, saldu un skābenu vienlaikus,” saka šefpavārs.
Dzērvene ir oga, kas sniedz gan garšu, gan labumu.

FOTO: Publicitātes foto

Dzērvene ir oga, kas sniedz gan garšu, gan labumu.

Kāpēc dzērvene ir Latvijas ziemas superoga?

Dzērvene ir viena no vērtīgākajām ogām aukstajā sezonā – tā ne vien labi iederas dažādos ēdienos, bet arī palīdz stiprināt imunitāti rudens un ziemas periodā. Regulāri lietojot dzērvenes, tās var:

  • mazināt saaukstēšanās risku,
  • uzlabot elpceļu veselību,
  • veicināt dzelzs uzsūkšanos organismā,
  • atbalstīt sirds un asinsvadu sistēmu,
  • uzlabot gremošanu,
  • rūpēties par acīm un smadzeņu darbību.

Dzērvenes lieliski garšo kopā ar āboliem, kanēli, ingveru, medu, citrusaugļiem – šīs kombinācijas dzērvenēm piešķir maigu garšu un svaigumu. 

 

 

Cepeškrāsns pankūka ar dzērveņu mērci

 

“Šī ir viena no tām receptēm, kas vienlaikus ir deserts un arī piedzīvojums – pankūka cepeškrāsnī uzpūšas un pārsteidz bērnus, bet dzērveņu mērce piešķir ziemīgu, svaigi skābenu garšu,” stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

Sastāvdaļas

Pankūkai:

  • 150 g kviešu miltu
  • 150 g piena
  • 4 olas
  • 16 g cukura
  • 2 g sāls
  • 15 g sviesta pannas ietaukošanai

 

Dzērveņu mērcei:

  • 150 g dzērveņu
  • 100 ml ūdens
  • 50 g cukura
  • 1–2 kanēļa standziņas
  • 2 krustnagliņas

 

Gatavošana:

  1. Visas pankūkas sastāvdaļas sablendē viendabīgā mīklā un ļauj tai atpūsties 20 minūtes.
  2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 °C un tajā ieliek čuguna pannu, lai tā sakarst.
  3. Karstajā pannā ieliek sviestu, uzlej mīklu un cep 15–20 minūtes, līdz pankūka skaisti uzpūšas.
  4. Tikmēr nelielā katliņā vāra dzērvenes ar ūdeni, cukuru un garšvielām, līdz izveidojas bieza mērce.
  5. Pasniedz pankūku ar siltu mērci – lieliski garšo arī ar putukrējumu vai saldējumu.

 

 

Reklāma
Reklāma

Dzērveņu cepumi ar apelsīnu un balto šokolādi 

 

“Šie cepumi man patīk, jo tajos satiekas trīs garšas – salds, skābens un citrusains. Bērni tos parasti apēd, vēl pirms tie atdziest,” smejas Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Kā pie cepumiem pagatavot tēju ziemas noskaņās, lasi rakstā Tējas ar ziemas garšu: veselīgi, aromātiski un bērniem draudzīgi dzērieni

 

Sastāvdaļas

  • 250 g pašbriestošo miltu
  • 1 ola
  • 125 g muscovado cukura
  • Apelsīna miza un sula
  • ½ tējk. sāls
  • 100 g sviesta
  • 200 g žāvētu dzērveņu

 

Glazūrai:

  • 100 g baltās šokolādes
  • 30 g krāsainā cukura

 

Gatavošana:

  1. Miltus, cukuru, olu, sāli, apelsīna miziņu un sulu, kā arī sviestu sablendē mīklā.
  2. Iemaisa žāvētās dzērvenes un liek mīklu ledusskapī uz 1 stundu.
  3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C.
  4. Veido cepumus, liek uz cepamās plāts un cep 10–12 minūtes.
  5. Atdzesē un pārklāj ar izkausētu balto šokolādi, uzkaisa krāsainos cukuriņus.

 

Dzērveņu un ābolu ziemas ievārījums 

 

“Šis ievārījums ir ideāls bērniem – vienlaikus svaigs, skābens un salds. Un lieliski garšo pie pankūkām, siera, gaļas ēdieniem un karstiem desertiem,” stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

Sastāvdaļas

  • 300 g dzērveņu
  • 100 g ābolu
  • 1 tējk. kanēļa
  • 200 ml ūdens
  • 150 g cukura

 

Gatavošana:

  1. Nomizo ābolus, izņem serdes, sagriež gabaliņos.
  2. Visas sastāvdaļas liek katlā un vāra 15–20 minūtes uz lēnas uguns.
  3. Atdzesē un pilda burkās (nav ilgstošai glabāšanai, uzglabā ledusskapī).
  4. Lieliski piemērots pankūkām, ceptam sieram, gaļas mērcēm.

Saistītie raksti