Kad ir īstais laiks novākt ķiplokus un sīpolus un kā tos sagatavot glabāšanai?

Lai ķiploki un sīpoli ziemā labi glabātos, ir ļoti svarīgi tos novākt īstajā laikā, kā arī pienācīgi sagatavot glabāšanai.
Ar novācamo ražu apejies ļoti saudzīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Ar novācamo ražu apejies ļoti saudzīgi.

Ķiploki

Ķiploki ir nobrieduši, kad divas trešdaļas lakstu ir dabiski nodzeltējuši, stublājs vīst un jaunas lapas vairs neaug. Tiklīdz mani šādas pazīmes, sāc vākt ražu. Pareizā laikā novākti, ķiploki labāk glabāsies ziemā un mazāk bojāsies.

Vāc sausā un saulainā laikā; īpaši piemēroti ir rīti vai vakari, kad nav mitrs. 

Lai netraumētu galviņas, tās uzmanīgi izroc ar dakšu vai lāpstu. Pat pavisam neliels skrāpējums negatīvi ietekmē uzglabāšanu.

Pēc novākšanas ķiploku vari atstāt uz lauka pāris dienu, lai apžūst, bet vislabāk tos žāvēt siltā (līdz 35 grādiem), sausā un vējainā nojumē. Nenovieto ķiplokus žāvēšanai vietā, kur ir slikta gaisa cirkulācija, piemēram, siltumnīcā, jo tad tie sāks pelēt.

Pēc trim nedēļām, kad ķiploku laksti pilnībā sakaltuši un ārējās mizas izžuvušas, nogriez saknes un no garā stublāja atstāj tikai 3–4 centimetrus. 

Ķiploki ir gatavi uzglabāšanai.

 

Kā uzglabāt?

  • Labi glabāsies sausā un tumšā vietā temperatūrā, kas ir tuvu nullei, gaisa mitrums – aptuveni 70 procentu.
  • Lai ķiploki nezaudētu vērtību, glabā tos nemainīgā temperatūrā.
  • Pagrabs vai pieliekamais, kur glabājas citi ziemas krājumi, ķiplokiem nav piemērota vieta, jo tie slikti panes citu dārzeņu izdalīto etilēnu (īpaši daudz to izdala āboli) un bojājas.
  • Ķiplokus labi uzglabāt, sapītus pīnēs, plastmasas vai koka kastēs ar caurumiem ventilācijai.
  • Vari turēt arī ir stikla burkā, ko pirms ķiploku ievietošanas sterilizē. Ķiplokus burkā liec gandrīz līdz augšai, pa virsu uzliec tīru, sausu drāniņu. Glabā tumšā, sausā un vēsā vietā.

 

Sīpoli

Vismaz divas nedēļas pirms sīpolu novākšanas tos nelaisti, lai galviņas labāk nobriest.

Ražu vāc, kad puse lapu ir nodzeltējušas, sīpolu miza iekrāsojusies dzeltena un nedaudz lobās. Sīpoli slikti glabāsies, ja būs novākti par ātru, – tie drīz vien izkaltīs, jo miza nespēs saglabāt mitrumu. Savukārt pārāk ilgi vagā atstāts sīpols var atkal sākt augt.

Reklāma
Reklāma

 

Sīpolu novākšanai piemērota saulaina diena, kad zeme ir sausa. Ražu vāc ļoti uzmanīgi – ar dakšu izcel no zemes un rūpīgi nogādā kaltēšanas vietā. 

Nedauzi sīpolus citu pret citu, lai nopurinātu lieko zemi, un nemet! Izturies pret tiem kā pret jēlām olām, 

jo pat mazākais trieciens var traumēt kādu no sīpola kārtām, tā sāks bojāties un ātri vien sabojās visu sīpolu, bet tas – visus, kas būs blakus.

Lai sīpoli labi glabātos, tie pienācīgi jāizžāvē. Pēc novākšanas sīpolus izklāj plānā kārtā svaigā gaisā. Žāvēšanai vari izmantot piepaceltu režģi – tā nodrošināsi gaisa piekļuvi no visām pusēm. Pa dienu turi ārā saules apspīdētā vietā, bet vakarā ienes siltā un sausā telpā, lai izvairītos no mitruma. Ja negribi sīpolus nēsāt, tie labi izšūs arī siltā, sausā telpā ar labu ventilāciju. Lai sīpoli izžūtu un laksti izkalstu, būs nepieciešamas 2–3 nedēļas.

Labi izžāvētam sīpolam ārējā miziņa viegli atdalās un laksti ir sausi arī pie sīpola kakla. Ar šķērēm (griežot ar nazi, var satraumēt sīpolu vai to pārāk saspiest) nogriez sausos lakstus un saknes. 

Ja sīpolus glabāsi kastēs, atstāj aptuveni 5 cm garu kātiņu, bet, ja pīsi bizē, negriez īsāku par 15 centimetriem.

 

Kā uzglabāt?

  • Pirms likt uzglabāt, rūpīgi apskati katru sīpolu – vai tas ir vesels, vai nav traumēts, vai nav sācis dzīt jaunos dzinumus, vai ir labi izkaltis. Atceries, ka uzglabāšanai noliktie sīpoli jāapskata ik pa laikam, jo viens iebojājies sīpols var sabojāt visus krājumus.
  • Ledusskapī sīpolus var uzglabāt tikai pāris mēnešu, bet lieliski tie glabājas, sapīti bizēs vai iesieti kaprona zeķēs. Šādā veidā ikvienam sīpolam tiek klāt gaiss, un, pat ja kāds sācis bojāties, risks sabojāt blakus esošos sīpolus ir daudz mazāks. Ja ir slinkums pīt bizes vai iesiet katru sīpolu zeķē, vari tos sasiet buntītēs aiz kātiem un pakārt. Pirms griezt lakstus, gan jāizdomā, kādā veidā uzglabāsi ražu, lai atstātu vajadzīgo kātiņa garumu.
  • Ja sīpolus vēlies turēt kastē, tai jābūt ar ventilācijas caurumiem. Ideāli, ja sīpolus vari likt tikai vietā kārtā; ja ne, tad vienā kastē ne biezākā slānī kā 30 centimetru.
  • Glabāšanai der arī labi elpojoša auduma vai sietveida maisiņš.
  • Ilgākai uzglabāšanai daļu sīpolu vari novietot telpā, kur temperatūra ir 0–5 grādi, bet pāris mēnešu sīpoli labi saglabāsies arī istabas temperatūrā.

Saistītie raksti