Kā atbrīvoties no ķiploku smakas no mutes. Paši efektīvākie paņēmieni

Ķiplokmaizīšu mīļotāji zina, ka atbrīvoties no ķiploku aromāta pēc maltītes baudīšanas ir gandrīz neiespējami. Vēl diennakti pēc mielošanās ar ķiplokiem elpa un par sviedri ož ne pārāk patīkami.
Pētījumā bija iekļauti arī citi dabas produkti, piemēram, zaļā tēja, kas izrādījusies pilnīgi neefektīva.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumā bija iekļauti arī citi dabas produkti, piemēram, zaļā tēja, kas izrādījusies pilnīgi neefektīva.

Turklāt nav nozīmes, vai ķiploks ir bijis mutē vai nokļuvis zarnu traktā caur zondi – smaka no mutes būs jūtama tāpat. Ķiploki satur dažādus sēra savienojumus, kas pēc apstrādes kuņģī nonāk asinīs, un asinis tālāk šīs aromvielas iznēsā pa visu ķermeni, tās nokļūst visos ķermeņa šķidrumos. Šī iemesla dēļ pat viscentīgākā zobu tīrīšana nepalīdzēs atbrīvoties no aroma – smaka nāk ne jau no zobiem vai tā, kas ir mutē, bet no ķīmiskiem procesiem, kas notiek pārējā ķermenī. 

 

Tāpēc efektīvākais veids, kā neitralizēt šīs ķīmiskos procesu, ir izmantot citas palīgvielas. Cilvēce jūtas visai apgrūtināta ar šo problēmu – veselīgos un garšīgos ķiplokus nevar iekļaut maltītē, ja tuvākajā laikā plānota darba tikšanās, uzstāšanās, randiņš vai vizīte pie zobārsta. Tāpēc problēmas risinājumu nu jau meklē pat zinātnieki, raksta BBC Future. 

 

Labu rezultātus uzrādīja kombinācija ar cigoriņu salātiem, seleriju, kartupeļiem, pētersīļiem, piparmētru, baziliku un sēnēm

 

Ohaio štata universitātes zinātniskā līdzstrādniece Čerila Beingere, kura pēta gaistošo molekulu ietekmi uz garšas un smaržas receptoriem, ierosināja jau ēšanas procesā kombinēt ķiploku ar citiem produktiem, kas sajaucoties, mazina ķiplokā esošo sēra savienojumu intensitāti. 

Reklāma
Reklāma

 

Vislabākos rezultātus uzrādīja kombinācija ar cigoriņu salātiem, seleriju, kartupeļiem, pētersīļiem, piparmētru, baziliku un sēnēm. Turpinot pētīt produktu kombinācijas, par ļoti daudzsološo glābiņu tika nosaukta arī piparmētra un āboli.
 

Vislabāk apēst ābolu pirms bagātīgas ķiploku maltītes, bet efekts būs arī tad, ka ābolu uzgrauzīs arī pēc ķiploku ēšanas.  Zinātnieki to skaidro ar ķīmiskie procesiem, kas notiek, savienojoties ķiplokos un ābolos esošajām fenolu molekulām.
 

Efektīvāki ir svaigi, termiski neapstrādāti āboli, cigoriņa salāti un piparmētras. 

Pētījumā bija iekļauti arī citi dabas produkti, piemēram, zaļā tēja, kas izrādījusies pilnīgi neefektīva. 

 

Saistītie raksti