Audzē mikrozaļumus kopā ar bērniem

“Apvienojot interesanto ar dikti lietderīgo, kopā ar bērniem var izaudzēt pašu aprūpētus vitamīnus uz savu māju palodzes. Mikrozaļumu audzēšana ir vienkārša un aizraujoša gan lieliem, gan maziem. Bērniem ir iespēja iesaistīties procesā, uzņemties atbildību par iesēto, dienu no dienas uzraudzīt un vērot, kā ieguldītais laiks un darbs nes vērtīgus rezultātus.
Atšķirībā no dīgstu audzēšanas, kad uzturā lieto uzdīgušu sēkliņu, mikrozaļumu audzēšanā ļauj no sēklas izaugt pirmajām dīgļlapiņām un ēd tās bez sēkliņas.

FOTO: Shutterstock.com

Atšķirībā no dīgstu audzēšanas, kad uzturā lieto uzdīgušu sēkliņu, mikrozaļumu audzēšanā ļauj no sēklas izaugt pirmajām dīgļlapiņām un ēd tās bez sēkliņas.

Gandarījums un stipra veselība visai ģimenei garantēta!” par to, kā izaudzēt mikrozaļumus, stāsta zīmola “For My Plants” radītāja Liāna Kažmere.

 

Atšķirībā no dīgstu audzēšanas, kad uzturā lieto uzdīgušu sēkliņu, mikrozaļumu audzēšanā ļauj no sēklas izaugt pirmajām dīgļlapiņām un ēd tās bez sēkliņas. Pētījumi pierāda, ka mikrozaļumu formā augs satur pat līdz desmit reizēm vairāk vitamīnu un minerālvielu, nekā augs, kas no tās pašas sēkliņas izaudzis pilnā izmērā. Tā, piemēram, ar sauju zirņu mikrozaļumu var nodrošināt pat trešdaļu ieteicamās A, C, D un K vitamīna dienas devas bērniem.

 

Dažādībai var audzēt gan mikrozaļumus no sēkliņām – saulespuķu, redīsu, sinepju, kressalātu, rukolas, brokoļu, - gan no pelēkajiem zirņiem. Tāpat nevajag aizmirst par pašu audzētiem lociņiem no sīpoliem.
 

6  soļi, kā veiksmīgi izaudzēt mikrozaļumus

  • Pirmais solis – sēkliņu izvēle 

Izvēloties sēkliņas, jāpievērš uzmanība, lai tās nebūtu apstrādātas ar ķīmiju – nedrīkst būt kodinātas. Kaut arī, audzējot mikrozaļumus, netiks ēstas pašas sēklas, dīgļlapas visus spēkus augšanai ņem no tām. Visdrošākā izvēle ir bioloģiski sertificētas sēklas. Lai audzētu mikrozaļumus no pelēkajiem zirņiem, var meklēt kādās vietējās zemnieku saimniecībās audzētos. Savukārt, vislabāk pie lociņiem varēs tikt, izvēloties sīpolus no sava dārza vai iegādājoties tos tirgū – tie nebūs apstrādāti ar kādu pretdīgšanas ķīmiju, kā nereti ir ar veikalā iegādājamiem lielajiem sīpoliem.

 

  • Otrais solis – mērcēšana

Sīkās sēkliņas, kas paredzētas mikrozaļumu audzēšanai, mērcēt ūdenī pirms sēšanas nav nepieciešams, citādi slapjas tās lips kopā un apgrūtinās sēšanas darbus. Pelēkos zirņus pirms bēršanas augsnē gan nepieciešams uzbriedināt ūdenī 8-12 stundas, lai pēcāk veicinātu dīgšanas procesu. Visērtāk tās atstāt mērcēties uz nakti, lai no rīta ķertos pie tālākiem darbiem. Sīpolus uzreiz var likt augsnē vai ūdens traukā. Priekšrocība audzēšanai augsnē ir tā, ka sīpola ūdens nebūs jāmaina katru dienu saduļķošanās un sasmakšanas dēļ. Izvēloties sēkliņas, jāpievērš uzmanība, lai tās nebūtu apstrādātas ar ķīmiju – nedrīkst būt kodinātas. 

 

  • Trešais solis – trauka izvēle 

Mikrozaļumiem var piemeklēt dažādus lēzenus traukus mājas plauktos – māla bļodiņas, šķīvji ar augstākām mālām. Uzmanīgākiem jābūt ar krūžu un burciņu izvēli, lai šādos traukos sēkliņas nepārlaistītu un neveidotos sakņu sapūšana. Īpaši labi sēkliņas jutīsies traukā, kura apakšā ir caurumi liekā ūdens notecēšanai. Bet, ja laistīšana tiks veikta regulāri un nelielos daudzumos ar ūdens smidzinātāju, tad var labi iztikt arī bez caurumiem.

 

  • Ceturtais solis – augsnes izvēle un sagatavošana

Lai labi regulētu augsnes mitrumu un nodrošinātu sēkliņām “mīkstu gultiņu”, var izvēlēties ērti pieejamu smalki sijātas kūdras maisījumu (0-10 frakcija), kam nav pievienots mēslojums. Dabā ir tā iekārtots, ka ikvienā sēkliņā pašā ir viss nepieciešamais, lai tā piemērotos apstākļos (gaismā un mitrumā) iesakņotos un izdzītu nelielās dīgļlapiņas. “Ne tikai ierastajai telpaugu pārstādīšanai, bet arī mikrozaļumu audzēšanai, piemērota ir zīmola “For My plants” augsne “Potting mix”, kas veidota no pirmās šķiras, augstvērtīgas Latvijas purvu kūdras un bagātināta ar dabiskas izcelsmes izjevielām – dolomīta kaļķi un perlītu labākais skābekļa un ūdens cirkulācijai,” atklāj L.Kažmere.

Reklāma
Reklāma

 

Šo zaļo vitamīnu audzēšanā liela nozīme ir laistīšanai. Sēkliņas un zirņus ir kārtīgi jāapsmidzina ar ūdeni jau brīdī, kad sabērti uz augsnes. 

 

  • Piektais solis – sēšana

Kad sēkliņas izmērcētas, trauks piemeklēts, tad var ķerties pie sēšanas darbiem. Augsni 1 – 3 centimetru slānī (atkarīgs no trauka dziļuma – tā, lai pēc tam var lapiņas ērti nogriezt) izber vienmērīgi traukā un apsmidzina ar ūdeni. Sēkliņas vienā slānī izber pa mitro augsni un viegli ar plaukstām piespiež. Mazās sēkliņas ieteicams labāk sēt retāk, nekā par biezu, lai sēkliņām pietiktu vietas augšanai un neveidotos sakņu sapūšana pārlieku liela mitruma sēkliņu blīvuma gadījumā. Zirņus var bērt cieši vienu pie otra, noklājot visu augsni. Arī sīpoliem patiks gana draudzīgi vienam pie otra sāniem. Lai mikrozaļumi pēc audzēšanas nebūt jāmazgā, bet varētu uzreiz grauzt no trauka vai likt tīrus uz brokastu maizes, sēkliņas var neapbērt ar augsnes kārtu. Tādā gadījumā jāpārliecinās, ka sēkliņas ir labi piespiestas pie augsnes, lai veidotos nepieciešamā “saķere”. 

 

  • Sestais solis – gaisma un laistīšana 

Trauku ar sasētajām sēkliņām jānovieto uz palodzes dienas gaismā, lai sēkliņas dzītu saknes un vēlāk asniņus. Procesa pasteidzināšanai tumšajos mēnešos var izmantot parastās dienasgaismas vai LED lampas ar dzelteno vai balto gaismu. Nedrīkst izmantot halogēnās spuldzes, jo tās rada lieku koncentrētu siltumu, kas var kaitēt. Mikrozaļumiem ir būtiski saņemt gaismu. 

 

Šo zaļo vitamīnu audzēšanā liela nozīme ir laistīšanai. Sēkliņas un zirņus ir kārtīgi jāapsmidzina ar ūdeni jau brīdī, kad sabērti uz augsnes. Tālāk pa dienām jāseko rūpīgi līdzi, lai, līdz ko augsne sāk apžūt, sēkliņas saņemtu ūdeni. Atkarībā no māju gaisa siltuma un sausuma (jo īpaši, apkures sezonā) var būt tā, ka sēkliņas jāapsmidzina gan no rīta, gan vakarā. Zirņus un sīpolus var laistīt ar ūdeni tāpat kā istabas augus no augšas, bet smalkākajiem zaļumiem, piemēram, sinepēm, redīsiem un kressalātiem vēlams mitrumu nodrošināt caur trauka apakšu (ja traukam ir caurumi) vai ūdeni liet gar trauka sāniem.

 

Garda un veselīga mielošanās

Mikrozaļumu lietošanā uzturā:

  • Zirņu mikrozaļumi – palīdz izvadīt toksīnus un aktivizē vielmaiņu. Satur proteīnu, fosforu, dzelzi un A, C, D, K vitamīnus ievērojamos daudzumos. Ja netiks apēsti pa taisno no trauka atmiņās par cukurzirņiem no vasaras, tad labi garšos uz brokastu olu maizes.
     
  • Saulespuķu mikrozaļumi – aizsargā šūnas no bojāejas, sniedz enerģiju. Satur kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, daudz olbaltumvielu, B1 un C vitamīnus. Ieteicams pievienot dažādiem salātiem un bērt uz maizītēm.
     
  • Redīsu mikrozaļumi – labvēlīgi iedarbojas uz matu un ādas stāvokli, nodrošina ķermenim kārtīgu antioksidantu devu. Satur C vitamīnu, beta karotīnu, dzelzi, cinku, kāliju un sēru. Ar viegli aso garšu labi papildinās salātus vai dārzeņu biezzupas.

 

  • Sinepju mikrozaļumi – nodrošina labu gremošanas trakta darbību, uzlabo vielmaiņu, kā arī piedalās cukura līmeņa regulācijā, stiprina imunitāti. Satur minerālus – fosforu, kāliju, dzelzi, magniju, sēru, cinku, kalciju, kā arī B grupas un C vitamīnus. Sinepju mikrozaļumi labi sader ar gaļas ēdieniem.

 

  • Kressalātu mikrozaļumi – uzlabo ēstgribu, veicina gremošanu un stiprina redzi. Satur dažādas minerālvielas – jodu, kalciju, dzelzi, fosforu un sēru. Tāpat tajos ir C vitamīns un beta karotīns. Labi papildinās dārzeņu salātus, omleti vai biezpienu.