Vai pirmajos gados augļu kokiem ir jāizkniebj ziedi?

Tuvojas augļu koku ziedēšanas laiks. Vai pirmajā gadā tiem ir jāretina ziedi, lai vēlākajos gados tie labāk ražotu, jautā Mammamunteriem.lv lasītāja.
Vai ziedu retināšana nesīs labāku ražu nākamajos gados?

FOTO: Shutterstock.com

Vai ziedu retināšana nesīs labāku ražu nākamajos gados?

Uz lasītājas jautājumu atbild stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.


“Nē, ziedu retināšana jaunajiem augļu kociņiem nav jāveic,” norāda agronome. Nereti gadās, ka augļu koku ziedēšanas laikā uznāk salnas, taču pēc tam jau vairs nav zināms – kurš zieds ir apsalis, bet kurš nav? Tādējādi nezinot var gadīties izretināt tieši tos ziedus, no kuriem nākotnē radīsies augļi, bet atstāt tos, kas ir apsaluši.


Ziedu retināšanu kādreiz veic augļu kokiem, ja iepriekš ir bijusi ļoti liela raža, bet tas attieksies uz kokiem, kas jau ir jau pieauguši. Jaunai ābelei ziedus retināt nevajag. Ābelītes pirmajos gados, kad sāk veidoties pirmie augļi, būtu vēlams atstāt pagaršošanai tikai vienu augli, bet pārējos mazos augļus noraut.  Palikušo augli ieteicams atstāt pēc iespējas zemāk, lai tas nepaliek pašā galotnē, lai jaunajam kociņam nav jātur jaunajam kociņam.  

Reklāma
Reklāma


Otrajā un trešajā gadā, kad stumbrs jau ir izturīgāks, var atstāt dažus augļus vairāk, bet tāpat jāsakās, lai stumbrs tiktu saudzēts. 

Saistītie raksti