2 knifiņi, kas jāievēro mēslojot zemenes, lai tās bagātīgi ražotu jau šogad

Pavasaris ir laiks, kad var pievērsties zemeņu audzēšanai. Tomēr tikpat būtiski, kā tās pareizi iestādīt, ir svarīgi parūpēties par jau iestādītajiem zemeņu stādiem.
Ievēro pareizu mēslošanas plānu un palielini zemeņu ražu savā dārzā!

FOTO: Shutterstock.com

Ievēro pareizu mēslošanas plānu un palielini zemeņu ražu savā dārzā!

Kas jāievēro, apkopjot zemenes, lai tās bagātīgi ražotu, Latvijas Radio 1 raidījumam “Kā labāk dzīvot" stāsta dārzkopības institūta pētniece Ieva Kalniņa un zemeņu audzētājs Guntars Dzērve. Speciālisti uzsver, ka ļoti svarīgi ir vadīties pēc zemeņu kopšanas un mēslošanas plāna.

 

Zemeņu laistīšanai paskābināt ūdeni

Pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir ūdens pH līmenis. Iespējams, ka šim faktoram uzmanība tiek pievērsta reti, taču novērots, ka Latvijas dziļurbuma ūdeņos pH līmenis ir apmēram 7,2 līdz 7,8, taču zemenēm rekomendējošais pH līmenis ir 5,6-6. Latvijas upju ūdeņos pH parasti ir ap 6,5 pH.

Reklāma
Reklāma

 

Kā mēslot zemenes 

  1. Pirmajā fāzē, pirms zemeņu ziedēšanas, rekomendē lietot ūdenī šķīstošus minerālmēslus, kuros slāpeklis, kālijs un fosfors ir vienādās attiecībās (NPK mēslojums). Devu un daudzumu izvēlas pēc instrukcijas.
  2. Otrajā fāzē jeb zemeņu ziedēšanas fāzē mēslojuma fokuss virzās uz fosforu, pamazām ņemot nost slāpekli, bet no šiem elementiem atstājot fosforu un kāliju, plus visi mikroelementi.
  3. Trešajā fāzē, kad zemenes jau ražo, no šīm vielām paliek tikai kālijs, bet slāpeklis un fosfors vairs netiek izmantot, paliek arī visi mikroelementi.

Saistītie raksti