Viedtālrunis bērniem: pirkt jaunu vai atdot veco?

Lai gan vecā viedtālruņa atkārtota izmantošana var šķist ekonomiski izdevīga un loģiska izvēle, ir svarīgi izvērtēt riskus, kas saistīti ar novecojušu aparatūru un tās programmatūru. Eksperts dalās ar vairākiem padomiem, kā sagatavot ierīci drošai lietošanai un kas palīdzēs izvērtēt, vai bērnam vajadzētu nodot savu iepriekš lietoto viedtālruni vai tomēr pieņemt lēmumu par jaunas ierīces iegādi.
Lai mazinātu uztraukumu par jaunās ierīces pazaudēšanu vai bojājumiem, ieteicams izvēlēties finansiāli drošākas alternatīvas, piemēram, ekonomiskus vai vidējās budžeta klases viedtālruņu modeļus.

FOTO: Publicitātes foto

Lai mazinātu uztraukumu par jaunās ierīces pazaudēšanu vai bojājumiem, ieteicams izvēlēties finansiāli drošākas alternatīvas, piemēram, ekonomiskus vai vidējās budžeta klases viedtālruņu modeļus.

Izdzēs liekos datus

Ja dod priekšroku vecās ierīces pēctecībai, ņem vērā, ka šādos viedtālruņos laika gaitā var uzkrāties daudz personas datu, tostarp saglabātās paroles, personīgās fotogrāfijas, ziņas un cita sensitīva informācija. "Tāpēc pirms ierīces nodošanas jaunam īpašniekam svarīgi veikt datu sākotnējo atiestatīšanu, kuras laikā tiek dzēsta gan iepriekšējā informācija, gan ierīces iestatījumi. Samsung ierīcēs to pavisam vienkārši var paveikt Iestatījumos sadaļā Par tālruni," skaidro Samsung produktu treneris Eduards Krumovics.

 

Iestati satura kontroles rīkus

Viedtālruņa dāvināšana bērnam ir svarīgs un atbildīgs solis. Lai vecāki varētu nodrošināt drošu viedtālruņa lietošanu un uzraudzīt bērna aktivitātes tiešsaistē, lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus. Jaunākajās viedierīcēs ir jau iebūvētas kontroles funkcijas vai tiek atbalstītas trešo pušu lietotnes. Ģimenēs, kurās izmanto Samsung ierīču ekosistēmu, pieejama lietotne Family Link (Iestatījumos sadaļā Digitālā labsajūta un vecākvadība). Šīs lietotnes rīki ļauj vecākiem pārraudzīt bērna viedtālruņa lietošanas paradumus, laiku un saturu. Tāpat tie ļauj sekot līdzi bērna atrašanās vietai, palīdz vieglāk novērst kiberhuligānisma gadījumus un nevēlamu saziņu ar svešiniekiem.

 

Izvēlies bērna lietošanas paradumiem atbilstošas cenas ierīci

Lai mazinātu uztraukumu par jaunās ierīces pazaudēšanu vai bojājumiem, ieteicams izvēlēties finansiāli drošākas alternatīvas, piemēram, ekonomiskus vai vidējās budžeta klases viedtālruņu modeļus. Samsung vidējās klases viedtālruņu Galaxy A55 5G un Galaxy A35 5G cenas ir draudzīgākas par jaunās sērijas flagmaņiem, taču funkciju un iespēju kvalitāte ir pilnībā piemērota bērna vai ikdienas lietotāja prasībām.

 

Vēl viena svarīga jauno viedtālruņu priekšrocība ir uzticamas drošības funkcijas. Tās ietvert biometrisko autentifikāciju, drošības risinājumus personas datu aizsardzībai un uzlabotas šifrēšanas iespējas, pateicoties Knox Vault. Tāpat tie pasargāti arī no ārpuses, jo aprīkoti ar IP67 putekļu un ūdens aizsardzību, ierīces rāmis veidots no titāna.

 

Seko līdzi atjauninājumiem

Lai varētu maksimāli aizsargāt arī vecāka modeļa viedtālruni, ieteicams pastāvīgi sekot līdzi, vai ir pieejami programmatūras atjauninājumi un, ja tādi ir, noteikti tos instalēt. 

 

Atlikti atjauninājumi ir drauds digitālajai drošībai un kopumā var nelabvēlīgi ietekmēt ierīces veiktspēju un kvalitāti.

Taču, kad viedtālrunis nokalpojis tik ilgi, kad jaunus programmatūras atjauninājumus vairs nesaņem, laiks no tā atvadīties. Tas kļūst neaizsargātāks pret, piemēram, ļaunprātīgas programmatūras uzbrukumiem un nav saderīgs ar jaunām lietotnēm. Turklāt, nododot viedtālruni Samsung atpirkuma programmā, tas kalpos kā starta kapitāls jaunas ierīces iegādei un tiks utilizēts droši.

 

"Izvēloties bērnam jaunu viedtālruni, tiks nodrošināta pieeja jaunākajiem programmatūras atjauninājumiem un saderīgām lietotnēm, samazinot drošības pārkāpumu risku un atvieglojot normālu ierīces lietošanu," stāsta E. Krumovics.

 

Apskati Samsung jaunos A sērijas viedtālruņu modeļus: samsung.lv.

Saistītie raksti