Kā motivēt bērnu nepamest uzsāktos treniņus? Atbild cirka “Cirque du Soleil” akrobātes

Bērns gaužas un grib pamest savas ārpusskolas nodarbes, kā viņu motivēt turpināt uzsākto? – vecāki bieži vien ar šādu jautājumu vēršas pie “Mammamuntetiem.lv”. Uz jautājumu atbild pasaulē slavenā cirka “Cirque du Soleil” akrobātes no Kanādas – Kamila Santere-Žervē (Camille Santerre-Gervais) un Svetlana Delū (Svetlana Delous).
“Vecāki parasti atgādināja, ka ja man šis porta veids nepatīk un nevēlos to turpināt, varu to nomainīt pret citu sporta veidu – tomēr pavisam bez sporta palikt nedrīkst,” stāsta Kamila Santere-Žervē, kura cirka izrādē lidinās pārī ar otru kukaini.

FOTO: Artūrs Ķipsts

“Vecāki parasti atgādināja, ka ja man šis porta veids nepatīk un nevēlos to turpināt, varu to nomainīt pret citu sporta veidu – tomēr pavisam bez sporta palikt nedrīkst,” stāsta Kamila Santere-Žervē, kura cirka izrādē lidinās pārī ar otru "kukaini".

Jūnijā Latvijā viesosies pasaulē slavenais cirks "Cirque du Soleil" ar izrādi par kukaiņu pasauli "OVO" (ola – tulkojums no portugāļu valodas). "Mammamuntetiem.lv" bija tas gods viesoties cirka pirmizrādē Polijā, kā arī aizkulisēs intervēt šova māksliniekus. Mēs jautājām: 

 

Kā motivēt bērnus – jo īpaši pusaudžus – nepamest iesāktās ārpusskolas nodarbes?

  • Atstāt atvērtas “durvis”. “Vecāki man vienmēr teica: ja nevēlos šo sporta veidu, vienmēr varu to pārtraukt un izvēlēties citu. Es domāju, ka šis ir galvenais iemesls, kāpēc turpināju būt vingrotāja – man vienmēr bija atvērtas durvis, pa kurām drīkstu aizbēgt,”  uzskata akrobāte Kamila Santere-Žervē, kurā “Cirque du Soleil” strādā jau astoņus gadus. “Kad vecāki mani ielika vingrošanas treniņos, un es tos ienīdu! Teicu, ka gribu mēģināt citas lietas, piemēram, niršanu. Bet kādā dienā paziņoju, ka tomēr gribu atgriesties vingrošanā.”

 

 

  • Apmeklēt konkrētās jomas spēles, izrādes. “Ja rodas šis jautājums – vai turpināt iesākto? – noteikti ir vērts aiziet uz tās jomas šovu, priekšnesumu, spēli, kurā bērns trenējas. Kad tu ieraugi citus, kas nodarbojas ar to pašu, kad redzi mirdzumu viņu acīs, azartu tajā, ko viņi dara – tas motivē. Cirkā mēs viens otru motivējam, esam atbalsts, un zinām, ka mēs gribam būt daļa no šīs pasaules,” “Mammamuntetiem.lv” stāsta akrobāte Svetlana Delū, kuras mērķis un sapnis bija reiz strādāt “Cirque du Soleil”. Nu viņa cirkā strādā jau sešus gadus.
  • Atrast labo, slavēt par sasniegumiem. “Ja man bija bijusi grūta diena, vecāki vienmēr mēģināja atrast kaut ko labu, ko esmu treniņos piedzīvojusi, ko jaunu apguvusi – meklēja, par ko mani paslavēt. Jo dažkārt, jaunam esot, ir grūti paskatīties uz lietām no citas puses un saredzēt visu pozitīvo, kas piedzīvots. Arī pieaugušajiem tā gadās,” teic Kamila Santere-Žervē, “Ir jāsaredz savu progresu, tas ir liels motivējošais elements – arī šobrīd, šajā vecumā, tas mani motivē.”
  • Stiprināt ticību pašam sev. “Bieži vien, kad mums neizdodas kaut kas ar pirmo reizi, mēs uzreiz padodamies. Viss ir par ticību pašam sev, došanos uz treniņiem, konkrētās prasmes konstantu atkārtošanu, līdz izdodas arvien labāk. Ja tu atrodies īstajā vietā un nodarbojies ar sportu, kas patiešām interesē, ir ļoti viegli būt motivētam, ja apkārt ir talantīgi cilvēki, ar kuriem kopā vari trenēties. Katram mēdz būt pagurums, tomēr ir sev jātic, un apkārtējiem jāpalīdz šo ticību stiprināt,” iesaka Svetlana Delū, kura savu sportistes karjeru uzsāka piecu gadu vecumā kā dejotāja un nomainīja to pret akrobātiku. 

 

 

  • Nepamest visu, bet izvēlēties citu. “Vecāki parasti atgādināja, ka ja man šis porta veids nepatīk un nevēlos to turpināt, varu to nomainīt pret citu sporta veidu – tomēr pavisam bez sporta palikt nedrīkst,” stāsta Kamila. Viņasprāt, ikvienam – gan bērniem, gan pieaugušajiem – ir jābūt kādam sporta veidam, ar ko ikdienā nodarboties, lai būtu kustībā un uzturētu sevi formā.
  • Jājūt prieku nevis spiedienu. “Kad tu atrodi savu nodarbošanos, nevajadzētu just spiedienu, bet gan prieku. Prieks ir svarīgākā sastāvdaļa, kura būtu jāpiedzīvo treniņos – ja tā nav, ir grūti tikt uz priekšu,” teic Kamila. 

 

Reklāma
Reklāma

Cirka māksliniece Svetlana Delū atklāj, ka viņai ir 34 gadi. “Pastāv maldīgs priekšstats, ka, lai strādātu par akrobātu cirkā, ir jābūt super jaunam – tas tā nav. Mēs rūpējamies par savu veselību, par savu ķermeni – labi guļam, veselīgi ēdam, trenējamies. Un ticam saviem spēkiem.”

 

Kamila teic, ka šova laikā viņa jūtas prieka pilna: “Mēs no skatītājiem saņemam atpakaļ tik lielu enerģiju! Mums ir neticami skaists darbs! Esmu droša, ka visa mūsu komanda ir laimīga darīt savu darbu.”
 


Par “Cirque du Soleil”

  • Cirks dibināts 1984. gadā Kvebekā, Kanādā, un kopš tā laika ar savām izrādēm iepriecinājis aptuveni 220 miljonus skatītāju visā pasaulē.
  • Šis ir cirks bez dzīvniekiem – tajā uzstājas un galvu reibinošus trikus demonstrē cilvēki.
  • Šovā uzstājas 52 augsta līmeņa akrobāti! Kopumā komandā ir cilvēki no 25 dažādām pasaules valstīm.
  • Cirkā spēlē dzīvā mūzika! Aizskatuvē uzstājas 7 muzikanti – viņi pielāgo mūziku notiekošajam uz skatuves. Jo muzikanti redz, kas notiek uz skatuves, bet skatītāji muzikantus – neredz.
  • Cirka komanda no pilsētas uz pilsētu brauc 23 smagajām mašīnām. Jo ir jāpārvadā ne vien vairāk nekā 100 cilvēku lielā komanda, tērpi un dekorācijas, bet arī, piemēram, …veļasmašīnas! Jā, viņiem ir līdzi pašiem savas veļasmašīnas un ventilatori apģērbu žāvēšanai.

 


OVO izrādes datumi un laiki Arēnā Rīga no 15.–18. jūnijam:

Ceturtdiena, 15. jūnijs – 19.30
Piektdiena, 16. jūnijs – 19.30
Sestdiena, 17. jūnijs – 15.30 un 19.00
Svētdiena, 18. jūnijs – 13.00 un 17.00

 

Biļetes nopērkamas Biļešu Serviss kasēs un www.bilesuserviss.lv

Saistītie raksti