Esi gatava dzemdībām kopā ar Ainu Poišu un Karlīnu Elksni! Emocionālā un fiziskā dzemdību pēcgarša

Tieši šāda bezmaksas, tiešraides saruna Youtube platformā norisināsies 22. aprīlī, plkst.11:00. Sarunā ar savu viedokli un pieredzi dalīsies, kā arī uz klausītāju jautājumiem atbildēs psihoterapeite Aina Poiša un BioBank Hearts vadītāja, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Karlīna Elksne.
Esi gatava dzemdībām kopā ar Ainu Poišu un Karlīnu Elksni! Emocionālā un fiziskā dzemdību pēcgarša

FOTO: Publicitātes foto

Kāpēc ir svarīgi jau pirms dzemdībām apzināt šīs abas puses un būt lietas kursā par emocionālajām un fiziskām dzemdību un pēcdzemdību sajūtām? Atbilde īsa – jo plašāks būs tavs informatīvais lauks, jo mierīgāks būs tavs prāts un sagatavotāka tu būsi. Un tieši tāpēc sarunas laikā padomus no sava skatu punkta sniegs gan ginekologs, gan psihoterapeits.

 

Karlīna, trīs mazuļu mamma, kas ir bijusi abās puses – gan kā dzemdētāja, gan kā ārste, sekojot pacientu grūtniecībai, vadot dzemdību gaitu un pieņemot mazuļu ienākšu šajā pasaulē, palīdzēs topošajām un esošajām māmiņām izprast situāciju no medicīniskā viedokļa. Savukārt, Aina, liekot lietā teorētiskās un praktiskas zināšanas un ilggadējo pieredzi, parūpēsies par māmiņu emocionālo dziedināšanu.

 

Kāpēc mēs par to runājām? “Ārsta praksē no savu pacientu stāstiem, nemaz nerunājot par sociālajiem tīkliem, draudzeņu sarunām un kolēģu komentāriem, bieži esmu dzirdējusi par dzemdībās piedzīvotām traumām. Un ne vienmēr tās ir fiziskas. Vairākums gadījumos – tieši emocionālas. Zinu daudzus gadījumus, kad šķietami viss ir bijis veiksmīgi – ārēji māmiņai un mazulim viss ir labi, taču sievietes emocionālā trauma ir tik liela, ka viņa vairs nav gatava dzemdēt otrreiz, un galvenais, viņa nespēj šai traumai tikt pāri visu savu dzīvi. Trīsdesmit gadi pagājuši, bet viņa joprojām dzemdības atceras kā murgu”, par vēlmi, palīdzēt un sagatavot topošās māmiņas dzemdībām, pauž Karlīna Elksne. 

 

Karlīnas teiktajam piekrīt un sarunas vērtību pamato Aina Poiša: “Sieviete un bērns, tas ir kā pamats un eksāmens abām pusēm. Sieviete kārto eksāmenu, lai ieietu jaunā statusā, jaunā atbildības līmenī, kas ir mamma. Bērniņam, savukārt, pateicoties vēlams labai sadarbībai ar mammu, ir tas pienākums, ienākt šajā pasaulē un iemācīties uzticēties šai pasaulei. Bērns ir atkarīgs no mammas jūtām. Jo sievietei vairāk ir drosmes kārtot šo eksāmenu, jo ir lielākas cerības, ka abas šīs puses būs ieguvēji. Zinot, ka šajos eksāmenos ne visas sievietes gūst augstākās balles, jo tur iesaistās visādi citi nekontrolējami apstākļi, man liekas, šī saruna varētu būt virzīta uz to, ka ir pienācis laiks salikt pagātni pa plauktiņiem, sakārtot savu emocionālo pieredzi, labo atdalot no sliktā, lai nenolaistu spārnus, skatoties ar tādām kā cerībām uz priekšu, nenesot sev līdzi lieku bagāžu. Jo ir lietas, ko mēs varam kontrolēt, un ir lietas, kuras diemžēl nav mūsu spēkos”, 

 

Šīs sarunas mērķis ir sagatavot topošās māmiņas tam, kas var būt gaidāms dzemdībās un pēc tām, un dalīties stāstos, kā ir bijis, ticot, ka tas ir dziedinošs arī tām māmiņām, kurām šāda dzemdību pēcgarša jau ir radusies. 

 

Iespējams, dzemdībās ir notikusi komunikācijas kļūda vai pārpratumi, varbūt personāls nav bijis korekts vai pacietīgs. Iespējams, dzemdības nav norisinājušās tā, kā grūtniece ir plānojusi. Bieži vien dzemdētāja neizprot ārsta lēmumus vai domā, ka medicīnas personāla darbība ir bijusi lieka, piemēram, ka ir notikusi mākslīga steidzināšana. 
 

Ejot uz dzemdībām, mēs nekad nezinām, kā tas viss izveidosies, bet no tā nav jābaidās.

 

Karlīna šajā sarunā būs kā vidutājs starp dzemdniecības personālu un māmiņu. “Bieži vien dzemdētājai netiek pausta situācijas nopietnība. Ārstam lēmums ir jāpieņem ātri. Iespējams, kādai no sarunas klausītājām paliks vieglāk, uzzinot, ka viņas konkrētajā situācijā tam tā vajadzēja būt, jo savādāk iznākums varētu būt bijis vēl ļaunāks vai nu pašai dzemdētājai, vai mazulim”, pamato Karlīna. 

 

“Ejot uz dzemdībām, mēs nekad nezinām, kā tas viss izveidosies, bet no tā nav jābaidās. Sieviete dzemdībās ir lolojama un atbalstāma. Viņa iekšēji pazaudē savus resursus, jo sāpes un atkarība no cita cilvēka līdzdalības šai procesā ir spēcīgāka”, Karlīnu papildina Aina. 

 

“Pat pirmsdzemdību kursos tā pa īstam sagatavot nemaz nevar, labāk ir pieņemt, ka Tu ej iekšā nezināmajā. Tu sagrupējies un zini, ka Tev ir atbalsts un tas atbalsts ir vecmāte un ārsts”, turpina Aina.

 

Kādas var būt traumas? 

Te uzskaitīsim tikai dažus piemērus. 

  • Topošā māmiņa ir perfekcioniste un uz dzemdībām sagatavojusies ar detalizēti izplānotu dzemdību plānu. Taču dzemdībās viņa zaudē kontroli pār sevi un procesu. Nekas nenotiek kā izsapņots, sašutusi ir māmiņa!

 

  • Vai arī, ir grūtnieces, kas seko sociālo tīklu spiedienam “esi ideālā mamma” - tātad, “ideāla dzemdētāja”. Arī šādām mammām ir lielāks risks saskarties ar traumatismu dzemdībās, kad viss nerit pēc plāna.

 

  • Ne viena vien sieviete ir dzirdējusi kādas citas stāstu par medicīnas personālu, jo vecmāte ir bijusi tik pārņemta, “lai visi būtu dzīvi”, ka nav veltījusi pietiekami daudz laika dzemdētājai, paskaidrojot, kas notiek. Vai arī dzemdētājai nav sniegts pamatojums, kāpēc tiek veikta viena vai otra manipulācija. Šādam gadījuma seko psihoemocionāla trauma, kas kā šleife iet līdzi cauri gadiem. Iespējams, kādai jātērē daudz naudas psihoterapijai, jo vecmātei fiziski pietrūka laiks, ko veltīt dzemdētājai.

 

  • “Mūsu valstī medicīnisku kļūdu iespējamība ir ļoti zema, jo dzemdniecībā ir stingras vadlīnijas, pēc kurām ir jāvadās, un praktiski tādu medicīnisko kļūdu varbūtība tiek pilnīgi izslēgta. Taču emocionālās kļūdas personālam gadās. Un, sarunā ar savām pacientēm, ar šo es sastopos diezgan bieži”, atzīst Karlīna.

 

Karlīna ar Ainu aicinās apdomāt dzemdību plānu B, rosinās pieņemt dažādus risinājumus, mēģinās izskaidrot situācijas, kas var notikt dzemdību laikā, piemēram, ja bērniņam “krīt” sirdstoņi vai ir jāveic akūts ķeizara, un palīdzēs grūtniecei sagatavot atbildes uz jautājumiem “Kā es tad jutīšos?”, “Vai es to pieņemšu?” un “ Vai es būšu tam gatava?” u.c.

 

Atgādinām, saruna notiks šo ceturtdien, 22.aprīlī, plkst. 11:00, BioBank Hearts YouTube kontā.

 

 

Sarunas laikā mēģināsim sniegt atbildes uz jautājumiem. Kā arī pastāv iespēja savus jautājumus Ainai un Karlīnai atsūtīt laicīgi, izmantojot WhatsApp aplikāciju uz tālruņa numuru 28 64 64 74. Uz tikšanos!