Kāpēc mākslai grūtniecības laikā ir liela nozīme

Māksla ir viens no labākajiem un skaistākajiem veidiem, kā gaidību laikā sajust un saprast sevi, kā sadzirdēt savas un bērniņa vēlmes. Kā vienam otru satikt. Iepazīt. Un lai tas notiktu, tev nav jābūt pieredzes bagātai māksliniecei! Tāpēc mammam.lv/tetiem.lv Gudro Sievu skola piedāvā gleznošanas un zīmēšanas nodarbības topošajām māmiņām.

Mani zīmējumi man kalpo kā dvēseles spogulis teic mamma Linda, kas grūtniecības laikā aizraujas ar gleznošanu.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

"Mani zīmējumi man kalpo kā dvēseles spogulis" teic mamma Linda, kas grūtniecības laikā aizraujas ar gleznošanu.

Māksla ir īpašs process, kas atraisa un attīsta radošo garu, atbrīvo, paceļ un harmonizē ikvienu, kas ar to nodarbojas. Savu doma izlikšana uz papīra palīdz atraisīt visdažādākās sajūtas un pārdzīvojumus, ar ko ikdienā bieži vien negribas satikties aci pret aci. Māksla ir arī netradicionāls veids, kā jaunie vecāki var sagatavoties bērniņa ienākšanai pasaulē.

Jau marta mēnesī ģimenes portāls mammam.lv/tetiem.lv Gudro Sievu skolā organizē regulāras gleznošanas un zīmēšanas nodarbības, ko vada Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja, māksliniece Kristīne Rubene (vairāk par pasniedzēju uzzini www.gudrosievuskola.lv sadaļā Kursu vadītāji).
Tu varēsi izvēlēties, kādā mākslas veidā sevi izpaust — gleznojot, zīmējot ar akvareli vai ogli. Būs arī tējas pauzes, kurās patērzēt ar citām māmiņām. Priekšzināšanas nav nepieciešamas! Maksa par vienu nodarbību Ls 6. Kas jāņem līdzi uz nodarbību, lasi šeit. Piesakies!

Topošās māmiņas Lindas gleznas skati galerijā!


Kāpēc gaidību laikā ir labi zīmēt/gleznot
Kļūstot par māti, sievieti nereti pavada neskaidrība, bailes un nedrošība. Tas var aizēnot gaidību laika skaistumu, var radīt lieku trauksmi dzemdībās. Gaidību laikā sievietes veselību, dzemdību norisi un pēcdzemdību periodu var ietekmēt arī negatīva iepriekšējo dzemdību pieredze, bailes no dzemdībām, dusmas, apkārtējo cilvēku nesapratne, arī pašas piedzimšana. Profesionāļi sevis sakārtošanai grūtniecības laikā iesaka mākslas terapiju, kas palīdz atrisināt iekšējos konfliktus, sekmē paškontroli, pašcieņu, apzinās un identificē sevi kā topošo māti, mazina dzemdību un grūtniecības komplikācijas un palīdz izvairīties no pēcdzemdību depresijas.
„Mani zīmējumi man kalpo kā dvēseles spogulis. Ne vienmēr darbi iznāk vizuāli skaisti un tiem arī tādiem nevajag būt — svarīgākais nav gala rezultāts, bet process — sevis izprašana,” mammam.lv/tetiem.lv stāsta māmiņa Linda Ozoliņa, kas gaidību laikā gleznoja un zīmēja.

Reklāma
Reklāma

Mani zīmējumi man kalpo kā dvēseles spogulis. Ne vienmēr darbi iznāk vizuāli skaisti un tiem arī tādiem nevajag būt — svarīgākais nav gala rezultāts, bet process — sevis izprašana.

Radošā procesa laikā māmiņa un bērns ciešāk ieklausās viens otrā, starp abiem izveidojas spēcīgāka saikne, mamma vairāk pieķeras gaidāmajam mazulim.  

Mākslai jānāk no sirds — jāveido tāds mākslas darbs, kādu sieviete vēlas, tā var būt glezna, zīmējums, kolāža vai jebkas cits. Šai mākslai nav jābūt skaistai, krāsainai vai perfektai, galvenais, lai tā ir patiesa un atklātu jaunās māmiņas patiesās sajūtas. To darot, cilvēks parāda savas iekšējās problēmas un pakāpeniski atbrīvojas no tām.

Zīmējot labāk sagatavojas dzemdībām
„Domāju, ka zīmējot ir iespējams labāk sagatavoties dzemdībām un pārvarēt kādas bailes un nedrošību.  Grūtniece var censties uzzīmēt savu priekšstatu par dzemdībām , ko pēc tam pārrunāt ar kādu uzticamu personu, un tur, kur parādās nedrošība un bailes, ar tām var daudz vieglāk tikt galā,” teic māmiņa Linda Ozoliņa. Izlasi Lindas pieredzes stāstu Kā un ko zīmēt grūtniecības laikā.
Situācijā, kad jārada mākslas darbs, kas attēlo iekšējās sajūtas, cilvēks pats var pavērot, kāds ir viņa ierastais veids, kā tikt galā ar jauniem uzdevumiem. Vai rodas konkurences gars, vēlme būt labākam nekā citiem, varbūt rodas apjukums un neizpratne, kā tikt galā ar šo uzdevumu, vai arī jaunais uzdevums tiek uztverts kā interesants izaicinājums.
Lai radītu veselīgu bērnu, topošai māmiņai jābūt veselai gan fiziski, gan garīgi, jājūtas stabilai un pārliecinātai. Māksla kā terapija palīdz sasniegt šo mērķi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no  www.birthingfromwithin.com

Autore: Baiba Vilnīte, mammam.lv/tetiem.lv