Viņš mani mīl vai nemīl? Krāpj vai nekrāpj?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Šie jautājumi visos laikos satraukuši cilvēkus, kuri ir ar kādu kopā. Kā zināt, vai partneris krāpj vai nekrāpj un kāpēc tas notiek? Atbildes lūdzām palīdzēt noskaidrot Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģei Mārītei Bitei.

Krāpšanai ir daudz seju.

FOTO: Marika Eglīte

Krāpšanai ir daudz "seju".

Krāpšana ir viens no sāpīgākajiem uzticības zaudējumiem

Vairums cilvēku, izvēloties savu partneri romantiskajām attiecībām, kā vienu no galvenajiem iemesliem, lai attiecības būtu veiksmīgas, uzsver savstarpēju uzticēšanos. Krāpšana ir viens no sāpīgākajiem uzticības zaudējumiem, uzsver M.Bite. Sabiedrībā dalās uzskati, kas tiek uzskatīts par krāpšanu - gadījuma seksuālas attiecības, ilgstošas seksuālas attiecības, platoniska mīla, flirtēšana, līdz pat neuzticībai domās vien. Partneriem var atšķirties uzskati par to, kas ir krāpšana.

 

Pastāv dažādi iemesli, kāpēc attiecībās krāpj un biežākie ir:

- tā tiek piepildīts, tas, kas trūkst esošajās attiecībās;

- tā tiek risinātas savas vīrišķības/ sievišķības individuālās problēmas;

- cilvēkam uzticība nav vērtība;

- sociālās normas (kas, tad es par vīrieti, ja man nebūs mīļākās).

 

Taču neraugoties uz atšķirībām iemeslos, kopīgais ir tas, ka  partneris, kas krāpj ir zaudējis (vai viņam nav labi attīstītas vispār) empātijas jūtas un cieņu pret partnera jūtām, kas ir priekšnoteikums līdzvērtīgām partnerattiecībām.

 

Bailes no krāpšanas

Bailes no krāpšanas ir vienas no biežākajām bailēm, kas cilvēkiem saistās ar partnerattiecībām - tam var būt dažādi iemesli - negatīva pieredze bērnībā vecāku ģimenē, negatīva pieredze iepriekšējās attiecībās, zems savs vērtējums kā partnerim (es nejūtos pietiekami labi spējīgs apmierināt partnera vajadzības, tāpēc mani krāps), sabiedrībā populāri steriotipi par krāpšanu (piemēram, visi vīrieši krāpj - tāda viņu daba, arī visas sievietes to dara..., nav tādu attiecību, kur nebūtu sānsoļu, u.c ). "Šīs bailes, manuprāt, ir par iemeslu vēlmei kontrolēt partnera uzticību  - jo lielākas bailes, jo aktīvāk mēģina meklēt pazīmes un varam runāt par partnera greizsirdību," tā uzskata psiholoģe.

 

Krāpšanas pazīmes

Pie pazīmēm, kā atpazīt, ka partneris krāpj tiek minētas dažādas partnera uzvedības izmaiņas.

- Seko vairāk izskatam nekā agrāk;

- Biežāk ir ārpus mājas;

- Pārāk iztapīgs, it kā ko slēptu, u.c., kas, protams, var arī būt, bet tikpat labi var būt arī "veikls pēdu slēpējs". Tomēr, vadoties tikai un vienīgi pēc ārējām pazīmēm var iekulties arī interesantos pārpratumos - piemēram, vīrs bieži kavējas "darbā", jo gatavo sievai dzimšanas dienas pārsteigumu - trennē presīti sporta klubā, lai pārsteigtu, piepildot viņas fantāziju.

 

Taču būtiskākās  izmaiņas attiecībās, ja partneris krāpj, ir nevis ārējās pazīmēs, bet gan attiecību tuvumā, jeb intimitātē - ne tikai seksuālajās attiecībās, bet arī emocionālajā tuvībā.

Reklāma
Reklāma

Kā risināt problēmu?

Tāpat kā ir dažādi iemesli, kāpēc notiek krāpšana, var runāt arī par dažādiem veidiem, kā to risina. Šie risinājumi ir atkarīgi gan no iemesla, kāpēc tā ir notikusi, gan no partneru individuālajām vēlmēm to risināt - vai tikt abiem ar to galā, norāda psiholoģe M.Bite. Reizēm tas partneriem dod iespēju pārvērtēt to, kas ir trūcis attiecībās un risināt savstarpējās attiecību grūtības, vai pārtraukt attiecības. Katram pārim ir jāatrod savs risinājums. Bet galvenais- vai abi partneri spēj par to runāt. Pastāv arī uzskats, ka, lai vai kāds iemesls, ja mani piekrāpa, tad attiecībām jābeidzas (ko citi padomās, ka es paliku ar tādu, kas mani piekrāpa) - tas nedod iespēju pārim izrunāt un saprast notikušo un kopīgi meklēt risinājumu - vai palikt kopā un tikt galā abiem, vai pārtraukt attiecības.

 

Nereti, diemžēl, risinājums ir viena partnera rokās - krāpējs neatlaidīgi noliedz krāpšanu, kas pastāv. Nereti piekrāptais pats izvēlas "neredzēt" krāpšanu, neredzot iespējas to risināt, jo ir atkarīgs no partnera, kas viņu krāpj, vai ir pārāk naivs un uzticīgs.

 

Šajos gadījumos, domājams, jau attiecību pamatos starp partneriem trūkst intimitātes, abpusējas cieņas un emocionālas tuvības, ko mēs visi vēlamies attiecībās ar mīļoto.

 

Kā pasargāt sevi no krāpšanas?

- Tik vienkārši un tai pat laikā sarežģīti - izvēlēties īsto parneri!

- Iepazīt savu nākamo partneri, viņa spējas veidot emocionāli tuvas, intīmas, līdzvērtīgas attiecības, spēju tevi cienīt. 

- Cienīt sevi un būt emocionāli tuvam arī pašam attiecībās. Kā arī spēt risināt attiecību un personīgās krīzes, vienam otru atbalstot, nevis meklējot atbalstu un risinājumu ārpus attiecībām.

 

Tāpat arī jāatceras, ka labas attiecības ir attiecības, kurās ir dinamika, kuras attīstās  - tāpat kā Rīga nekad nav gatavas! 

 

Attālums tuvina vai šķir?

Patlaban ļoti aktuāls jautājums ģimenēs un citu modeļu partnerattiecībās ir, kā saglabāt dzirksti, ja viens atrodas ārvalstīs. Arī psiholoģe M.Bite atzīst, ka dzīvošana šķirti partneriem ir liels pārbaudījums un ne visas attiecības spēj to izturēt. Un ne visām to vajag -  ja aizbraukšana tikai paver iespējas jau tā nefunkcionējošām attiecībām izbeigties, ko dzīvojot kopā partneri kaut kādu iemeslu pēc nebija risinājuši, tad droši vien, ka abiem tas ir uz labu.

 

Taču labām attiecībām dzīvošana šķirti ir pārbaudījums, kurā mācīties uzturēt tuvību tālumā, tikt galā ar ilgošanos - un tas ir atkarīgs no katra spējām un vēlmes būt šādās attiecībās.

 

Un to ir grūti zināt, pirms nav šis pārbaudījums nācis. Var būt arī attiecības, kur šī atšķirtība ir kā virzība un emocionāli tuvina, neskatoties uz attālumu dabā.  Bet tiem, kas izjūt bailes par krāpšanu, šķirta dzīvošana ir īpaši grūta, jo tas vēl vairāk samazina iespējas otru kontrolēt, atzīmēja psiholoģe.