Privātie bērnudārzi – kā izvēlēties īsto

Par privāto bērnudārzu izvēles kritērijiem, ko darīt, lai mazulis veiksmīgāk adaptētos bērnudārzā, kam pievērst īpašu uzmanību – ieklausīsimies šīs jomas ekspertes, bērnudārzu tīkla BeBe.lv izveidotājas Ritas Vēras atziņās. Viņa ir pedagoģe, bērnudārza vadītāja ar vairāk kā 15 gadu pieredzi, uzņēmēja un divu bērnu mamma. Kā vadītāja Rita ik dienu vēro un saredz problēmas, ar kurām visbiežāk saskaras bērni un viņu vecāki bērnudārza gaitu sākumā. Ritas Vēras ieteikumiem droši var pievienot zīmi – pašu pārbaudīts!
Kam pievērst uzmanību, izvēloties savam bērnam privāto bērnudārzu, stāsta šīs jomas eksperte, bērnudārzu tīkla BeBe.lv izveidotāja Rita Vēra.

FOTO: Publicitātes foto

Kam pievērst uzmanību, izvēloties savam bērnam privāto bērnudārzu, stāsta šīs jomas eksperte, bērnudārzu tīkla BeBe.lv izveidotāja Rita Vēra.

“Vecāki, kas izlemj sūtīt savu atvasi privātajā bērnudārzā, sagaida, ka  tiks sniegts augstvērtīgāks pakalpojums nekā pašvaldību bērnudārzos. Būs īpaša attieksme no pedagogu puses, mūsdienīgs serviss un nodarbību programmas. Bet vai vienmēr ir tā kā izskatās, kam pievērst uzmanību, izvērtējot privātā bērnudārza līmeni, lai vēlāk nenāktos vilties?” tā sarunu uzsāk Rita Vēra, ieaicinot vienā no saviem BeBe.lv bērnudārziem Pārdaugavā. 

 

 

Tas iekārtots skaistā ķieģeļu ēkā, pagalmā daudzveidīgs rotaļu laukums. Bērnu drošībai vairākas ieejas durvis noslēgtas ar drošības sistēmām. Telpu interjers ir gaišs un gaumīgs, nepārspīlējot ar mīļuma elementiem. Personāls laipns, bet bērni kā jau bērni – katrai vecuma grupai savas rotaļas un nodarbības. Te viss strādā kā labi nostādīts mehānisms, kur katrs elements ir savā vietā. Nav pārsteigums, ka BeBe.lv laika gaitā ir iemantota laba reputācija. Kas zina, varbūt kādreiz Rita Vēra uzrakstīs iedvesmojošu grāmatu gan vecākiem, gan arī tiem, kas nolēmuši radīt savu privāto bērnudārzu. 

 

Tas būtu stāsts, kā pirms 19 gadiem jaunā māmiņa nolemj izveidot bērnu pieskatīšanas istabu. Uzkrājot pieredzi, palēnām tā transformējās par privāto bērnudārzu. 

 

Un kas tik šajā laikā nav pieredzēts – mūsu valsts trekno gadu uzplaukums, sāpīgās krīzes. Kopā ar bērniem un viņu vecākiem gan prieki, gan asaras. Bet tas ir  Ritas sirdsdarbs, un viņas ieteikumi un atziņas ir pašas praksē pārbaudītas.
 

Kam primāri būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties privāto bērnudārzu? 

Sāksim ar vienkāršāko! Izpētiet, kādās telpās ir iekārtots bērnudārzs. Vai tās ir gana plašas, lai būtu ērtas rotaļām, nodarbībām, atpūtai. Vai bērnudārzā ikdienā strādā medmāsa, jo pašlaik tā nav obligāta prasība.
 

Kāpēc tas  ir svarīgi, ja jau nav obligāta prasība?

Medmāsas pārziņā ir slimību profilakse, tāpat ik dienu tiek kontrolēta higiēnas ievērošana. Mūsu pieredze liecina, ka medmāsa kā savas jomas profesionālis, laikus spēj pamanīt problēmas, kas citiem var paslīdēt garām
 

Pašlaik notiek skolu reforma, kur lielāka loma piešķirta sagatavošanai bērnudārzos. Kam šajā kontekstā pievērst uzmanību?

Vecākiem noteikti vajadzētu noskaidrot, kāds ir nodarbību un pasākumu saraksts, vai šim bērnudārzam ir potenciāls sagatavot bērnus skolām. Jo no tā, kādas sociālās iemaņas, kādas zināšanas viņš apgūst bērnudārzā, būs atkarīgs, kā viņš jutīsies skolā.
 

 

Bet vai tas nav pats par sevi saprotams?

Pašlaik šīs prasības privātajos bērnudārzos nav obligātas un tālab, izvēloties bērnudārzu, pēc iespējas detalizētāk 

 

jāizpēta, vai notiek sporta, mūzikas nodarbības, kuras vada atbilstošu izglītību ieguvuši pedagogi. 

 

Tas bērnam ir svarīgi arī tāpēc, ka viņa vidē ienāk skolotājs, persona no malas, kuru nākas respektēt. Pašlaik var vērot, ka privātos bērnudārzus izveido budžeta variantā, atsakoties no daudzām lietām. Piemēram, katram divi gultas veļas komplekti, četri  dvielīši, ne vienmēr rotaļu laukuma iekārtām ir atbilstošs sertifikāts.
 

Reklāma
Reklāma

Kad tas noskaidrots, pievēršamies mazuļu adaptācijas tēmai!
Atgādinu vispārzināmo faktu, ka darbs ar bērniem ir grūts un ļoti atbildīgs. Ne tikai pedagogu kvalifikācija, bet arī viņu psihoemocionālais stāvoklis ir svarīgs faktors, it īpaši  mācību gada sākumā. Adaptācijas laiks ir sarežģīts abām pusēm – gan bērnam, gan audzinātājai. Lai pedagogi atjaunotu savus resursus, mēs kopīgi rīkojam sporta spēles, apmeklējam muzejus un, protams, dalāmies ar jaunākajām, aktuālākajām atziņām pedagoģijā, psiholoģijā.
 

Vai nav tā, ka adaptācijas process ir tik individuāls, ka nav vērts īpaši piepūlēties? 

Pašvaldības bērnudārzos mācību gads sākās septembrī. Savukārt privātajā bērnudārzā iespējams pašiem veidot adaptācijas grafiku, lai pēc iespējas saudzīgāk un veiksmīgāk noritētu šis process. Mēs to uzsākam jau augusta pēdējās  divās nedēļās. Bērni ierodas pa vienam vai diviem uz neilgu laiku, ik pēc divām dienām. Tā ir mazāk stresu raisošo momentu, mazāk nepazīstamu cilvēku apkārt. Šādi pedagogs var veltīt laiku katram bērnam.
 

 

Kā vecāki uztver šādu adaptācijas grafiku?

Mēs organizējam sapulces, pārrunas, kur es norādu, kāda nozīme ir vecāku reakcijai, jo bērni sajūt viņu baiļu vibrāciju. Iesakām jau laikus stāstīt par bērnudārzu, lai tas viņa apziņā ir kā rotaļlieta, kuru gribas iegūt. Noteikti izpētiet bērnudārza ēdienkarti, lai arī mājās sāktu gatavot ko līdzīgu, jo tad mazulim būs vieglāk adaptēties bērnudārza videi.
 

Vai jūsu BeBe.lv ir īpaša ēdienkarte?

Mums ir jāseko Veselības dienesta rekomendācijām – cik kaloriju, olbaltumvielu utt. Mēs mēģinām radoši variēt un dažādot mūsu ēdienkarti. BeBe.lv apmeklē audzēkņi no turku, ķīniešu, itāļu, ukraiņu ģimenēm. Arī latviešu ģimenēs ir dažādi ēšanas paradumi. Skaidrs, ja bērns ir labi paēdis, tad arī ir adaptācija notiek ātrāk.
 

Ko vēl jūs ieteiktu vecākiem, kādas ir raksturīgākās kļūdas ?

Vecākiem nez kāpēc liekas, ja bērns sāk apmeklēt bērnudārzu, tad uzreiz jānoņem arī knupis, pudelīte. Tas ir pilnīgi aplami, jo mazajam jau tā ir pārdzīvojums. Ja vēlas atradināt, tad tas jāsāk mājās vismaz mēnesi iepriekš vai tad, kad bērns jau ir adaptējies bērnudārzam.
 

Bieži privātajos bērnudārzos ir vecuma ziņā jauktās grupas. Jūsu viedoklis?

Uzskati šajā ziņā ir dažādi, bet mana pieredze liecina, ka viena vecuma grupās bērniem ir mazāks stress, un viņi labāk apgūst mācības. Labs privātā bērnudārza kvalitātes rādītājs ir, ja bērnudārzā audzēkņi tiek sagatavoti skolai. Tas nozīmē, ka vecāki ir atteikušies no pašvaldības rindas un ir gatavi maksāt par turpmāko apmeklējumu. Tātad viņi pilnībā uzticas bērnudārzam un gadu laikā ir novērtējuši konkrētā bērnudārza kvalitāti. Katram vecākam svarīgi ir zināt, ka jebkurā brīdī ir iespēja atteikties no pašvaldības bērnudārza un rindas, un turpināt saņemt 100% finansējumu līdz pat skolai.
 

 

Jūsu novēlējums vecākiem, kuri šobrīd izvēlas savam mazulim bērnudārzu? 

Es atkārtošu to, ko parasti saku satrauktajiem vecākiem pirms viņu bērni uzsāk gaitas dārziņā: “Par ko jūs īsti pārdzīvojat? 

 

Bērnudārzs ir atpūtas, harmonijas un prieka vieta. 

 

Padomājiet, kurš no jums ik dienu negribētu satikties ar draugiem, kopīgi pavadīt laiku, tad baudīt kopīgas pusdienas. Pēc tam saldi atpūsties, tad nodoties sporta vai mūzikas nodarbībām. Par jums rūpējas, uzklausa katru jūsu vēlmi, un vakarā jūs laimīgi dodaties pie savām ģimenēm.”  
 

Plašāka informācija mājaslapā www.BeBe.lv, kā arī sociālo tīklu kontos Instagram un Facebook.

Saistītie raksti