“Es zinu, ka tu esi dusmīga uz sevi!” Video ar tēta doto mācību meitai kļūst virāls visā pasaulē

Vašingtonā dzīvojošais psihoterapeits Kjērs Geinss savā “Instagram” kontā dalījies ar video, kurā viņa sieva fiksējusi tēta sarunu ar sešgadīgo meitu.
Kjērs Geinss ar savu meitiņu.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Kjērs Geinss ar savu meitiņu.

“Kad mēs pieņemam sliktus lēmumus, vai tu zini, kas notiek?” Kjērs jautā savai meitai. "Tas dod mums lielisku iespēju no tiem mācīties. Bet nedusmojies uz sevi par to, tu to neesi pelnījusi,” saka tētis.

 

Viņa raudošā meita atbild: “Es joprojām esmu dusmīga uz sevi!” Uz ko Kjērs nosaka: “Es zinu, ka tu esi dusmīga uz sevi. Tā ir laba mācība, ko apgūt, meitiņ... tas nav pasaules gals. Tas ir tikai nelāgs brīdis.”

 

Pie “Instagram” pievienotā video Kjērs raksta: “Man patīk ļaut saviem bērniem izdzīvot un pārdzīvot smagas emocijas. Man nav vienmēr jāskrien viņus glābt. Vienkārši sniedzu nelielas norādes, pārliecību un mīlestību."

Šobrīd video ir vairāk nekā 9,3 miljoni skatījumu, 590 tūkstoši “patīk” un tūkstošiem komentāru no cilvēkiem, kas slavē šo tēvu par viņa audzināšanas metodēm.

Daudzi arī pievienojās, sakot, ka vēlētos, lai viņiem būtu šādas sarunas ar vecākiem, kad viņi auga.

 

Izjust emocijas ir normāli

Geinss, kurš ir tēvs diviem bērniem, izvēlējās maigu pieeju meitas emociju uzplūdā, izmantojot iespēju dot bērnam svarīgu mācību. Ir normāli izjust savas jūtas, bet neaizmirst no tām mācīties. Šī ir mācība, ko viņa meita varēs saglabāt arī pieaugušo vecumā.

 

Geinss uzskata, ka daudzus pieaugušos moka viņu pašiznīcinošās domas: “Mēs vienkārši neesam guvuši reālu praksi, kas palīdzētu mums ar šīm domām sadzīvot un mācīties no tām, nežēlīgi sevi nenomācot.”

Geinss un viņa sieva abi ir bijuši pedagogi un vienmēr koncentrējas uz to, lai iemācītu saviem bērniem izteikt savas jūtas vārdos.

Tēvs stāsta, ka to viņš ir iemācījies no savas mātes, kura bērnībā uzsvēra emocionālo izpratni.

 

Reklāma
Reklāma

“Iespējams, maigais audzināšanas veids ir saistīts ar manu zinātkāri par to, kā jūtas mani bērni, un manu stingro, silto pārliecināšanu. Manā izpratnē mīlestība ir godīgums, un neveiksmes ne vienmēr ir kaut kas tāds, no kā jāaizsargājas. Mēs cenšamies to modelēt kopā ar savstarpēju cieņu."

 

Viņš uzsver, ka šāda veida audzināšana ne vienmēr ir veiksmīga vai ne vienmēr var šķist pareiza konkrētajā brīdī, taču ilgtermiņā tā var būt tā vērta.

 

Kas ir maiga audzināšana?

 

Pēdējos gados daudz uzmanības ir pievērsts maigajam audzināšanas stilam, kas ir mierīgāks un vairāk vērsts uz sadarbību, saikni un komunikāciju. Nesen veiktā aptaujā (1) noskaidrots, ka 3 no 4 vecākiem apgalvo, ka praktizē saudzīgu audzināšanu. Ir konstatēts, ka šāda veida audzināšana palīdz bērniem iemācīties regulēt emocijas un attīstīt pašvērtējumu.

 

 

Taču šajā strauji mainīgajā sabiedrībā, kurā daudzi vecāki daudz laika ir stresā un noguruši, saudzīgu audzināšanu ne vienmēr ir viegli īstenot. Geinss vēlas atgādināt vecākiem, ka tas ir normāli.

 

“Bērna audzināšana ir sarežģīts process, un ne vienmēr tas izdodas mierīgā veidā. Tas vienkārši nav reāli. Šis video ir neliela daļiņa no viena no maniem labākajiem brīžiem,” dalās Geinss. "Vienkārši atcerieties, ka mēs darām to, ko uzskatām par labāko konkrētajā brīdī. Dažreiz mēs kļūdāmies, un tas ir labi. Tas viss ir daļa no cilvēciskās būtības, tāpēc nesodiet sevi par to."

 

(1) Millennial Parenting Statistics: Navigating Modern Parenthood in Today’s World. Lurie Children’s Hospital. 2024.

 

Avots: Parents.com

Saistītie raksti