Telefonu lietošanas likumi mājās. Eksperti dalās pieredzē un idejās

Dažkārt bērni pat nepamana, cik ātri paskrien laiks, ja tas tiek pavadīts pie viedierīcēm. Mājas darbi nav izpildīti, ģimeniskie vakari izpaliek, nakts miegs kļūst nemierīgs, bet no rītiem ir grūti pamosties. Pazīstamas situācijas? Lai no tām izvairītos, ģimenēs, kurās aktuāla viedierīču izmantošana, der ieviest savus noteikumus.

Ja tiek ieviesti noteikumi par viedierīču izmantošanas biežumu, tie jāievēro visiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tiek ieviesti noteikumi par viedierīču izmantošanas biežumu, tie jāievēro visiem.

Tikai un vienīgi vecāki ir atbildīgi par to, kā bērns pavada savu brīvo laiku. To nosaka audzināšanas principi ģimenē – ieviestās tradīcijas, rituāli un arī noteikumi. Kopīga laika pavadīšana, sirsnīgas sarunas, interese citam par citu un telefona vai datora izmantošana veselīgā daudzumā, ir modelis, kas iepriecinātu daudzas ģimenes. Esam apkopojuši dažus padomus, kas palīdzēs ieviest līdzsvaru starp ģimeniskām savstarpējām attiecībām un laiku, kas pavadīts pie ekrāniem.  

 

Mammamuntetiem.lv organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa: “Mūsu ģimenē viedierīces netiek lietotas vakariņu laikā. Pat ja kādam negribas ēst, mēs visi sēžam pie galda un sarunājamies. Tas ir mūsu ģimenes kopīgais laiks. Tomēr uzskatu, ka būtiski ir ne tikai ieviest noteikumus, bet arī izskaidrot bērniem to, kāpēc tie ir vajadzīgi. Bērniem ir jāzina, kā skatīšanās ekrānos lielā daudzumā, var ietekmēt viņu smadzeņu darbību, redzi un kopējo attīstību.”

 

Tele2 zīmola vadītāja un divu bērnu mamma Ilze Žukova: “Arī mūsu ģimenē, vakariņu laikā, telefoni netiek lietoti. Bet mūsmājās darbojas likums – ja kāds tomēr paņem rokās telefonu, tad viņa pienākums ir mazgāt vakariņu traukus. Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi ģimenei pavadīt laiku kopā, to atdalot no brīžiem, kad tiek lietotas viedierīces. Tas attiecas ne tikai uz vakariņām, bet arī brīvdienām, kad kopā skatāmies filmu vai dodamies pārgājienos. Tāpat, svarīgi ir noteikt ne tikai likumus, kas nosaka, kad nedrīkst lietot telefonu, bet arī – kad drīkst. Tā var būt viena stunda vakarā, kad visi var telefonus, planšetes vai datorus izmantot savām vajadzībām.”

 

Bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs: “Ikvienā ģimenē ir jābūt saviem noteikumiem, kas visiem jāievēro. Atbalstu, ka ģimeņu kopīgajā laikā viedierīces netiek lietotas. Tomēr jebkurus noteikumus mūsu bērni mācās nevis no vārdiem, bet no sociālās iemācīšanās ceļa. Likumsakarība ir pavisam vienkārša un skaidra – jo vecāki vairāk lietos viedtālruņus, jo vairāk to darīs bērni. Nedrīkst uzlikt noteikumus tikai bērniem. Ja mājā darbojas likums par viedierīču izmantošanu, tas jāievēro visiem.”

Reklāma
Reklāma

 

Psiholoģe un attiecību speciāliste Kristīne Balode: “Vecāki ir piemērs saviem bērniem. Ja vecāki netiek galā un paši sevi nespēj ierobežot telefonu lietošanas biežumā, tad tas ir jāatzīst. Noteikti jāizvairās no dubultās morāles veidošanās – prasot no bērniem to, ko paši vecāki nespēj izdarīt. Mūsu ģimenē viedierīces tiek izmantotas, iesaistoties visiem. Mēs klausāmies tās dziesmas vai skatāmies tos video, kas ir saistoši bērniem. Tādējādi notiek mazāka kritizēšana vai ierobežošana, bet lielāka iesaistīšanās citam cita interesēs.”

 

 

Lūk, vēl dažas idejas, ieviešot noteikumus par viedierīču izmantošanu:

 

  • Ja bērnam ir savs mobilais telefons, to iespējams kontrolēt ar dažādām aplikācijām.  (Piemēram,  “Google Family Link vecākiem” vai “FamilyTime Parental Controls & Screen Time App“). Ar aplikāciju palīdzību vecāki savos telefonos varēs redzēt, cik daudz laika bērns pavada viedierīcē. Tāpat, iespējams uzlikt arī interneta ierobežojumu bērna telefonā. Tomēr vecākiem jāatceras – jo mazāks bērns, jo lielākai kontrolei par saturu, ko bērns skatās telefonā, ir jābūt. Pusaudžu vecuma bērniem noteikti jādod lielāka brīvība nekā jaunākiem  bērniem;
  • Šobrīd aktuālas kļūst ģimeņu sapulces. Reizi mēnesī, pēc vakariņām organizējiet sapulces, kurās apspriediet interesējošas tēmas – par svētkiem, kas tuvojas, bar brīvdienu plāniem u.tml.. Ja vecāki uzskata, ka ģimenē nepieciešami noteikumi saistībā ar telefonu izmantošanu, sapulce var būt brīdis, kad visi kopā šos noteikumus izdomājat. Nākamā mēneša sapulcē iespējams pārrunāt to, kā visiem gājis ievērojot noteikumus un, ja nepieciešams – tos var mainīt;
  • Lai viss būtu līdzsvarā, ieviesiet ģimeniskus un piepildītus vakarus. Ko darīt? To, ko vēlas gan mamma, gan tētis, gan bērni. Galvenais, ka esat kopā un dariet to, ko vēlas katrs no jums. Piemēram, pirmdienas vakara izklaidi var izvēlēties mamma un tētis, trešdienas izklaidi – lielais brālis, bet ceturtdienas izklaide var tikt atstāta mazās māsas ziņā. Izklaidēm nav jābūt laikietilpīgām un sarežģītām. Varat doties izbraukumā ar velosipēdiem, pastaigā uz tuvāko parku, celt lego pilsētiņu vai kopā skatīties kādu filmu. Interesanti pavadot laiku, vēlme izmantot viedierīces kļūs mazāka;
  • Ciemiņu noteikums. Mācot bērniem kļūt viesmīlīgiem, jācenšas pēc iespējas mazāk izmantot telefonu brīžos, kad ciemos atnākuši draugi. Arī dodoties ciemos pie citiem, telefoni būtu jānoliek malā, lai tie nenovērstu uzmanību un netraucētu savstarpējai komunikācijai;
  • Ļaujiet bērniem uzņemties pienākumus un arī atbildību. Katrai no atvasēm var tikt uzticēti dažādi mājas darbi, piemēram, putekļu noslaucīšana, trauku nomazgāšana, puķupodu aplaistīšana u.tml. Ja bērns vakarā vēlas pavadīt laiku pie viedierīces, uzticētajiem pienākumiem jābūt paveiktiem.