Attiecības iet pilnīgā grīstē... Kā iemācīties uzklausīt vīru?

Kāda sieviete ir apņēmības pilna uzlabot attiecības, bet nezina, no kura gala ķerties klāt, tāpēc vaicā padomu psiholoģei-geštaltterapeitei Danai Lukševicai. 

Esam nonākuši pie secinājuma, ka nespējam saprast viens otru un neieklausāmies viens otrā.

FOTO: Shutterstock.com

Esam nonākuši pie secinājuma, ka nespējam saprast viens otru un neieklausāmies viens otrā.

Sieviete raksta: "Mums ar vīru pēdējā laikā pasliktinājušās attiecības, mums ir divi bērniņi, pusotru gadu un divas nedēļas veci dēlēni. Kopš jaunākā bērniņa dzimšanas nemitīgi strīdamies, kasāmies, sacenšamies, kurš ir vairāk noguris un piekusis, kuram viss ir grūtāk. Esam nonākuši pie secinājuma, ka nespējam saprast viens otru un neieklausāmies viens otrā. Es gribētu lūgt, vai varat ieteikt kādus vingrinājumus pāriem, kuri palīdzētu mācīt ieklausīties, vai ieteikt kādu grāmatu vai noderīgu rakstu. Esam apņēmības pilni labot savus trūkumus, taču nezinām, kur meklēt informāciju, kā to darīt."


Atbild psiholoģe-geštaltterapeite Dana Lukševica: 

"Analizējot pāru attiecības, kuros ir mazi bērni vēlos, pirmkārt, vērst uzmanību uz to, ka šis laiks ir pietiekoši skaists, bet reizē arī grūts ikkatra pāra attiecībās. Bērni ir mazi un prasa daudz uzmanības un rūpes, līdz ar ko abiem vecākiem ir liela slodze un atbildība, kā arī nākas apgūt arvien jaunas prasmes un iemaņas, lai tiktu galā bērnu audzināšanas jautājumiem, kas nereti rada stresu un reizē strīdus pat bez īpaša iemesla.

 

Pēc uzstādītā jautājuma grūti spriest vai bērniem ir auklīte vai vēl kāds pieaugušais bez vecākiem, kurš var palīdz bērnu audzināšanā. Vai vecākiem paralēli vecāku lomas pildīšanai ir iespējas veltīt laiku viens otram. Jo sadzīviskie strīdi visbiežāk nav patiesā konflikta iemesli. Vairāk papētot šo strīdu iemeslus izrādās, ka trūkst laika komunikācijai, apzināties savas dotā brīža vajadzības un pietiekoši konkrētā veidā tās nodod otram, neaizskarot, nepazemojot partneri. Izrunāt savas dzīves emocionālo pusi un uzklausīt vienam otru. Galvenais, ka neaizmirst, ka esat dzīvesbiedri, mīļotie cilvēki viens otram, bet ne tikai vecāki saviem mazuļiem.

Reklāma
Reklāma

 

Es domāju, ja kaut neilgu laiku dienā, nedēļā šajā saspringtajā dzīvē posmā veltīsiet viens otram, uzklausot, atbalstot, samīļojot savu partneri - jau būs solis ceļā uz satikšanos un risinājumu. Un vēl nelielai bet ļoti būtiskai atkāpei - iesaku paanalizēt savu vecāku modeļus un pieredzi, kas iespējams arī šobrīd neapzināti tiek ienesti Jūsu attiecībās un reizēm tas palīdz, bet reizēm rada domstarpības jaunajā ģimenē! Kā viena no grāmatām, kurā veltītas vairākas nodaļas bērniem ar ģimenēm un strīdu risināšanas jautājumiem ir " Kā nosargāt mīlestību" (Šārona Bidalfa, Stīvs Bidalfs)."

Saistītie raksti