Viņam zīmogs pasē neko nenozīmējot. Bet man apnicis būt "ilggadējai draudzenei"

"Ar puisi dzīvoju kopā jau vairākus gadus. Manī ir vēlēšanās pēc īstas ģimenes un stabilitātes, tomēr vīrietis uzsver, ka zīmogs pasē neko nenozīmē. Vai laulība ir tikai formāls akts?" - šādi un līdzīgi stāsti jau kļuvuši teju hrestomātiski. Mūžīgais jautājums: kāpēc stiprais dzimums negrib precēties? Pat pēc vairāku kopīgu bērnu radīšanas viņu vecāki formāli ir tikai "draugs" un draudzene".

Foto iesūtījusi Justīne Geida-Kotlere, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Justīne Geida-Kotlere, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja.

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

Gan precēts, gan neprecēts pāris var dzīvot harmoniskās attiecībās, taču problēma rodas brīdī, kad viens precēšanos izjūt kā nepieciešamību, bet otram ir labi dzīvot tāpat kā līdz šim. Ikvienām attiecībām ir svarīgi, lai par tām cilvēki domātu un runātu, un viens no būtiskākajiem jautājumiem ir, kas tad īsti mēs viens otram esam? Ko mēs viens otram nozīmējam? Ir jābūt skaidrībai, kas pāri vieno. Un ir vienalga, vai pāris ir vai nav precēts; šie jautājumi ir būtiski jebkurā gadījumā. 

 

Ar šo rituālu pāris visai pasaulei pasaka: mēs esam viens otram īpaši 

Ja, atbildot uz jautājumu, kas mēs viens otram esam, pāris atbild, ka viņi ir draugi, tūlīt rodas nākamais jautājums – vai draudzība sevī ietver kopīgus bērnus, materiālās saistības, atbildību? Lai sāktu kopdzīvi, svarīgi, ka pāris stāv uz vienas platformas, abiem ir vienas vērtības, vēlmes un nākotnes vīzija. Nevar noliegt to, ka jau pats precēšanās rituāls ir būtisks. Jo ar šo rituālu pāris visai pasaulei pasaka: “Mēs viens otram esam īpaši!”, bet viens otram šādi sniedz atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, kas cilvēkiem attiecībās ļauj justies droši. 

Lai sāktu kopdzīvi, svarīgi, ka pāris stāv uz vienas platformas, abiem ir vienas vērtības, vēlmes un nākotnes vīzija.

Mums visiem ir svarīgi justies kaut kam piederīgiem 

Un "piederīgums" izpaužas gan darbā, gan privātajā dzīvē. Ja attiecību pamats ir skaidrs, arī turpmāk tās ir vieglāk regulēt. Ja attiecību bāze pārim ir atšķirīga, tas nav iespējams. Piemēram, sieviete mīļotajam atzīst, ka viņa vēlētos kopīgus bērnus un kopā pavadīt visu mūžu, bet vīrietis atbild, ka viņš tik tālu nākotnē neraugās. Būtībā šādi vīrietis pasaka: “Man ir ērti un labi tāpat, man neko vairāk nevajag, jo ir taču feini, ka blakus ir cilvēks, kas uztaisa ēst un sakārto māju.” Tikai tad, ja pāris viens otram var uzdot būtiskus jautājumus, saņemt atbildes un akceptu, attiecībās pazūd spriedze, jo šajā gadījumā cilvēki zina, kā viņi savu dzīvi tālāk strukturēs. 

 

Reklāma
Reklāma

Dažkārt precēties "nav izdevīgi" 

Būtiski ir arī atrast atbildi uz jautājumu, kāpēc es nevēlos precēties. Varbūt vīrietim ir bail kādam pieķerties? Varbūt viņš vienkārši ļaujas, lai attiecības turpinās, kādas tās ir? Ja tās pēc inerces iet savu gaitu, tas bieži liecina, ka cilvēks baidās otram emocionāli piesaistīties. Bet otrs cilvēks kļūst par sava veida attiecību ķīlnieku. Dažkārt precēties liedz šaubas, vai konkrētā sieviete ir tā, ar kuru kopā vēlos nodzīvot visu mūžu? Taču arī šajā gadījumā ir svarīgi būt pret otru atklātam. Diemžēl dažkārt precēties nav “izdevīgi”, jo uz tā rēķina ar partneri var izspēlēt dažādas spēles. Piemēram, vīrietis, kurš nakti nav bijis mājās, var sacīt: “Ar kādām tiesībām tu man vispār vari kaut ko pārmest, ja es tev neesmu nekāds vīrs?!” Šādi parasti izturas vīrieši, kas attiecībās vēlas ieturēt distanci, kuri nespēj būt emocionāli tuvi ar partneri. Bet, lai neprecētos, iemesli tiek atrasti visdažādākie, piemēram, priekšplānā tiek izvirzīti materiāli jautājumi – grandiozas kāzas, māja, kurā pāris dzīvos. Tad vajadzētu sev godīgi pajautāt, ko mums nozīmē laulība, vai tas ir šovs radiniekiem, draugiem, zīmogs pasē, vai arī tas ir pāra tuvības apliecinājums? 

 

Turpinājumā iespējami divi scenāriji 

Bieži vien, jūtot, ka runa ir tikai par aizbildinājumiem un ka saruna par īstu kopdzīvi nebūs viegla un iztraucēs attiecības no letarģiskā dreifa, pāris izvēlas par savām vēlmēm un nākotni nerunāt. Tāpēc viens dzīvo diskomfortā, taču otrs – kā viņam ir ērti. Ja sieviete saprot, ka viņa attiecībās nespēj realizēt savas vēlmes, viņai par to jārunā. Turpinājumā iespējami divi scenāriji – vai nu vīrietis nobriest līdz laulībai, jo viņam svarīgi attiecības saglabāt, vai arī pāris šķiras un viņš meklē nākamo sievieti, ar kuru kopā dzīvot bez liekām raizēm. 

 

Avots: www.kasjauns.lv