Bērns ratiņos karstā dienā jeb vecāki ir pārgalvīgi

Karstais laiks ir klāt. Mediķi saka, ka, sākoties karstam laikam, bērni bieži pārkarst. Arī zīdainīši, kurus vecāki neapdomīgi ņem līdzi visās savās aktivitātēs.

Ja nepieciešams doties ilgā pārbraucienā, jābūt īpaši uzmanīgiem, raugoties, lai mazulis nepārkarst.

FOTO: Shutterstock.com

Ja nepieciešams doties ilgā pārbraucienā, jābūt īpaši uzmanīgiem, raugoties, lai mazulis nepārkarst.

Mazu bērnu vecākiem iesaka karstā laikā būt uzmanīgiem, jo bērns var pārkarst. Īpaši jāuzmanās dienas vidū no pulksten 11 līdz 16, jo tad saule ir visaktīvākā,  iesaka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas vadītāja Alla Silova.

 

“Īpaši jāuzmanās ar zīdaiņiem, jo viņu termoregulācija nav stabila un pārkaršana var notikt ātri,“ skaidro Alla Silova.

 

IZLASI ARĪ: Pārkaršanas pazīmes bērnam un pirmā palīdzība karstā laikā
 

Kas liecina par bērna pārkaršanu?

Zīdainītis var būt apātisks, miegains vai gluži otrādi, mazulis var būt uzbudināts. Bērns var atteikties no ēdiena, viņam var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra,  vemšana, smagākos gadījumos krampji. Ja vecāki novēro šādas pazīmes, jāmeklē speciālistu palīdzība.


Vecākiem jāievēro:

  • Galvenais padoms – šķidrums, šķidrums, šķidrums! Zīdaiņi jāzīda biežāk, mazākiem bērniem aktīvi jāpiedāvā padzerties.
     
  • Bērnam jāizvēlas dabiska materiāla apģērbs, kas ir gaisa caurlaidīgs, viegls, vislabāk gaišā krāsā. Zīdainīti ratiņos ieteicams likt tikai pamperī, pārsedzot ar vieglu kokvilnas paladziņu. Nedrīkst segt ar segām un vēl likt ratu pārsegu, bieži vecāki to dara, jo negrib, lai svešinieki bērnu redzētu.
     
  • Telpas, kurās uzturas mazulis, jāvēdina, jāraugās, lai bērns nav tiešos saules staros, logiem var aizvilkt aizkarus.
     
  • Jāpārdomā aktivitātes, kādas izvēlēties karstā laikā kopā ar bērnu – auto pārbraucieni, atpūta pludmalē, pārbraucieni ar vilcienu un citi.
     
  • Karstā laikā bērnu ratiņos nevajag turēt uz balkona vai doties garās pastaigās. Pastaigās labāk doties rīta vai vakara stundās, kad laiks ir nedaudz vēsāks. Ja nepieciešams doties ilgā pārbraucienā, jābūt īpaši uzmanīgiem, raugoties, lai mazulis nepārkarst.
     
  • Kad ratiņi ir pārklāti ar audumu, gaiss tajos sāk cirkulēt daudz sliktāk. Temperatūra ratiņos nevis pazeminās, bet tieši otrādi – kāpj, turklāt mazulim var kļūt grūti elpot. Ja ratiņi nav pārklāti ar audumu, tajos saglabāsies stabila temperatūra, savukārt, ja ratiņi ir pārklāti, tā var pacelties līdz pat 34 ° C.  Nekādā gadījumā nepārklājiet ratiņus ar audumu!
     
Reklāma
Reklāma

Allas Silovas pieredze ļauj domāt, ka “noteikti rīt uz pēcpusdienu slimnīcā būs bērnu pieplūdums, vairāk gan lielāki bērni, zīdainīši mazāk. Es varētu teikt, ka vasaras karstajās dienās vecāki ir pārgalvīgi - visur bērnus ņemot līdzi. Sabiedrībā ir novērojama jauna tendence - vecāki visur dodas kopā ar bērniem, arī ar pavisam maziem bērniem. Tas ir labi, tomēr vajag izvērtēt situācijas. Vecākiem kopā ar zīdainīti uzturēties svaigā gaisā ir ieteicami, bet nedomāju, ka bērnam vajadzētu būt mašīnā, pēc tam lielveikalā, īpaši ļoti karstā laikā”.

 

Ja bērns ir pārkarsis:

Mammamuntetiem.lv konsultē bērnu ārstes Ilva Koškina un Ilze Strēle un "Ģimenes aptieku" farmaceite Tatjana Patenko.
 

  • Mazais ir jānoliek ēnā (ne vienmēr labākais variants ir istaba, jo tur dažkārt ir karstāk, nekā ārā).
  • Izmērīt temperatūru. Vēlams atbrīvoties no visa apģērba, var likt vēsas kompreses, ar mitru, vēsu dvielīti nobraucīt visu ķermenīti.
  • Var lietot medikamentus, kas paredzēti temperatūras mazināšanai, taču tie jālieto, lai samazinātu temperatūru, kas pārsniegusi 38,5 grādus pēc Celsija. Ja temperatūra nav augstāka par 38,5 grādiem, pietiks, ja lietos mitrus dvieļus un lielu daudzumu šķidruma.
  • Ja simptomi nepāriet pusstundas laikā un bērna elpošana kļūst apgrūtināta, obligāti jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

 

IZLASI ARĪ:  Kas vecākiem jāzina par bērna pārkaršanu saulē

 

Informācija no portāla LSM.lv