No kāda vecuma un kādu maizi vislabāk piedāvāt mazulim? Tā nav rupjmaize!

"Redzu, ka apkārt esošie vecāki saviem mazuļiem kā pirmo dod rupjmaizi – tad mazie ņemas sūkāt rupjmaizes garoziņu. Vai rupjmaize ir laba izvēle? Mazliet raustos, jo, šķiet, ka ar rupjmaizi var viegli aizrīties," jautā "Mammamuntetiem.lv" lasītāja, jaunā māmiņa Ieva.
Kā pirmo mazulim vajadzētu piedāvāt baltmaizi – tajā nav augsts šķiedrvielu saturs, līdz ar to bērna gremošanas trakts būs mazāk noslogots.

FOTO: Shutterstock.com

Kā pirmo mazulim vajadzētu piedāvāt baltmaizi – tajā nav augsts šķiedrvielu saturs, līdz ar to bērna gremošanas trakts būs mazāk noslogots.

Atbild sertificēta uztura speciāliste, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina:

"Ieviest maizi mazuļa uzturā var, sākot jau no 8–10 mēnešu vecuma,” iesaka Olga Ļubina. Eksperte piekodina vērot, vai bērns šajā vecumā jau labi prot satvert maizi rokās un to sakošļāt. “Kā pirmo mazulim vajadzētu piedāvāt baltmaizi – tajā nav augsts šķiedrvielu saturs, līdz ar to bērna gremošanas trakts būs mazāk noslogots. Tuvojoties bērna gada vecumam, var sākt piedāvāt arī rudzu un pilngraudu maizi.” 

 

Reklāma
Reklāma

Komentējot rudzu maizi kā pirmo izvēli mazulim, speciāliste teic, ka tā tomēr nav labākā izvēle: rudzu maize ir bagāta ar šķiedrvielām, kas var noslogot zīdaiņa gremošanas traktu. "Arī ieradums mazulim sūkāt rudzu maizes garoziņu nav visai ieteicams – tieši garoziņā ir augstāka akrīlamīdu koncetrācija. Ja izvēlas zīdainim dot rupjmaizi, tad vajadzētu darīt tieši otrādi – garoziņu nogriezt un tikai tad maizi piedāvāt bērnam," iesaka uztura speciāliste Olga Ļubina.

Saistītie raksti