Ņikita Bezborodovs vecākus aicina: gaidot ar bērnu rindā pie ārsta, nesēdiet telefonā!

Gaidīšana rindā var būt apgrūtinoša, kaitinoša, satraucoša un garlaicīga, jo īpaši, ja pie ārsta jāved mazs bērns. Ne visās medicīnas iestādēs pieņemšana notiek pēc noteiktā laika, tāpēc kādreiz jāuzgaida ilgāk. Nesen “Mammamuntetiem.lv” veiktajā aptaujā [1] noskaidrojām, ka 25 % vecāku mazulim viedierīces dod, gaidot rindā pie ārsta. Šos datus sarunā par tematu “Mazulis un ekrānierīces” komentē bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, izglītības psiholoģe, pētniece Sabīne Bērziņa.
Šis laiks – gaidīšana pie ārsta – ir jāizmanto! Tā ir unikāla iespēja pabūt netraucēti kopā – krāsojot, līmējot, skatoties grāmatas, sarunājoties,” norāda bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

FOTO: Shutterstock.com

"Šis laiks – gaidīšana pie ārsta – ir jāizmanto! Tā ir unikāla iespēja pabūt netraucēti kopā – krāsojot, līmējot, skatoties grāmatas, sarunājoties,” norāda bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

Medicīnas iestādēs ir savi noteikumi, kā jāuzvedas. Trokšņošana un skraidīšana var traucēt, tāpēc tik ērti var šķist piedāvāt mazajam paskatīties telefonā multenīti! Tomēr kā ir novērojis Ņikita Bezborodovs, nereti tieši vecāki paši ir tie, kas piekaļ skatienu telefonam, kamēr bērns mēģina sevi kā nebūt izklaidēt. 

 

“Esmu ārsts un diendienā eju garām šai rindai. Jautājums, kas man vienmēr rodas: ko vecāks pats dara? Trīsgadnieks skraida apkārt, mēģinādams sevi kaut kādā veidā izklaidēt, kamēr vecāks sēž telefonā. Mans minējums ir, ka vizīte pie ārsta satraucošāka ir vecākam, nevis bērnam, un vecākam tajā brīdī ir grūti izturēt pašam savu trauksmi.

 

Un šis laiks – gaidīšana pie ārsta – ir jāizmanto! 

Tas ir kopīgs laiks! Unikāla iespēja pabūt netraucēti kopā – krāsojot, līmējot, skatoties grāmatas, sarunājoties,” norāda psihiatrs.

 

Viņa viedoklim piekrīt Sabīne Bērziņa: “Vecākam vajadzētu saprast, par ko viņam pašam ir tās bailes? Par to, kā citi reaģēs? 

Ka tantes bolīs acis, smagi pūtīs un teiks, vai jūs nevarētu savākt to savu bērnu? Šajā brīdī pats sevi var iedrošināt, ka tā ir bērnam normāla uzvedība, ka viņš drīkst būt bērns, un, jā, viņš drīkst skaļāk staigāt, smieties, un tas viss ir atbilstoši vecumam un vecākam tas nav ārkārtīgi jāregulē, un tas nav nekas nosodāms. Jā, vecāks var bērnu novērst uz kādu citu aktivitāti.

 

Ja vecākam ir bail no pašas procedūras vai ir sajūta, ka esmu slikts vecāks, ka man jāved bērns pie šī ārsta, tad varētu būt šāds ieteikums – apzināties un normalizēt savas izjūtas. Jā, man ir kauns, man ir bailes, un tas ir normāli, un, visticamāk, arī blakus sēdošais vecāks jūtas līdzīgi.”

 

Reklāma
Reklāma

Visu speciālistu sarunu lasi šeit.

 

“Mazulis telefonā”

“Mazulis telefonā” ir vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” informatīva kampaņa par to, kā organizēt savu ikdienu, lai mazulim līdz divu gadu vecumam netiktu piedāvāta ekrānierīce. Kā bērnu ilgtermiņā ietekmē tas, ja ierīce tomēr tiek dažādās situācijās piedāvāta? Kā mainīt ikdienu ar bērnu, ja ierīce līdz šim atļauta, bet tagad paradumus ir motivācija mainīt? Izsmeļošu informāciju lasi www.mammamuntetiem.lv. 

 

Atsauces:

1. Aptauja Mazulis un ekrānierīces. 2023, Mammamuntetiem.lv.

 

Kampaņa "Mazulis telefonā” ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par kampaņas “Mazulis telefonā” saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti