Vai bērnudārzā mazajiem drīkst rādīt multenes?

Kāda "Mammamuntetiem.lv" lasītāja ir nobažījusies – vienā no Rīgas pašvaldības bērnudārziem audzinātāja telefonā rāda bērniem multfilmas. "Vai tas vispār ir atļauts?" viņa vaicā.
Rīgas domē norāda, ka multfilmu skatīšanās viedtālrunī bērnudārzos nav pieļaujama.

FOTO: Shutterstock.com

Rīgas domē norāda, ka multfilmu skatīšanās viedtālrunī bērnudārzos nav pieļaujama.

Māmiņa raksta, ka viņas četrgadīgais bērns apmeklē Rīgas pašvaldības bērnudārzu, un grupiņas audzinātāja regulāri rāda bērniem multfilmas, turklāt savā telefonā: “Uz lielā ekrāna vēl saprotu – kaut ko par zvēriem vai ko citu izglītojošu, bet nu Mašu un lāci no telefona?! Vai tā vispār drīkst?"

 

Rīgas domē skaidro, ka Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs bērniem multiplikācijas filmas ir jāskatās televizorā vai interaktīvā ekrānā. “Ja skatīšanās notiek apakšgrupās vai individuāli, tad drīkst arī datorā. Multfilmām ir jābūt izglītojošām, attīstošām un labā vizuālā kvalitātē. Televizoram vai interaktīvajam ekrānam no skatīšanās vietas ir jāatrodas aptuveni 3–4 metru attālumā,” “Mammamuntetiem.lv” uzzināja Rīgas domē. 

 

Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 2. daļas 12. punkts nosaka, ka 

Reklāma
Reklāma

 

elektronisko saziņas līdzekļu (piemēram, televizora, datora) lietošana bērniem pieļaujama ne ilgāk par 15 minūtēm un ne biežāk kā divas reizes dienā.

 

“Kā atzīst mediķi, viedtālruņi ir arī viens no lielākajiem draudiem bērna redzei, jo ekrāni ir mazi, tāpēc bērni tos skatās ļoti tuvu un sasprindzina redzi, kas bieži vien kalpo par iemeslu tuvredzībai un acu pārslodzei,” piebilst domē.

Saistītie raksti