Vai, mazulim ēdot, viņam var rādīt multenes?

Nereti gadās, kad vecākiem ar piebarošanas uzsākšanu rodas kādas grūtības un šķiet, ka vienīgais veids, kā mazuli pabarot ar jauno ēdienu, ir viņam to iemānīt. Vai būtu pieļaujams mazuli nodarbināt ar viedierīcēm, kamēr viņš ēd, stāsta pediatre, alergoloģe Dace Kārkliņa.

Bērnam pie galda ir jāiemāca ēst bez ierīcēm. Viņam ir jārada interese par ēdienu, nevis vecākiem ēdiens jāiemāna.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam pie galda ir jāiemāca ēst bez ierīcēm. Viņam ir jārada interese par ēdienu, nevis vecākiem ēdiens jāiemāna.

Runājot par to, kā labāk uzsākt mazuļa piebarošanu, nereti uzsvars tiek likts uz to, kas un cik daudz tiek ēsts, mazliet aizmirstot par to, ka jau no mazuļa pirmajiem mēnešiem mēs varam mācīt ēšanas kultūru. Tās ir ēdienreizes, kas nav ieturētas steigā un kaut kur pa ceļam kaut ko uzkožot vai iemānot bērnam ēdienu, lai tikai kaut ko bērns apēstu.

Lai mazulim veidotos pareizs priekšstats par ēšanu, noteikti nevajadzētu būt situācijai, kad vecākiem ēdiens bērnam ir jāiemāna. Kā norāda pediatre Dace Kārkliņa, ēdienreize ir dabīga dienas ritma sastāvdaļa un tāda tā ir jāmāca arī bērniem. Kā atsevišķu faktu vajadzētu uzsvērt viedierīču vai televizora izmantošanu, lai pabarotu bērnu. Pediatre akcentē: “Bērnam pie galda ir jāiemāca ēst bez ierīcēm. Viņam ir jārada interese par ēdienu, nevis vecākiem ēdiens jāiemāna. Ir jāiemāca bērnu ēst pareizi.” Viņa arī norāda, ka pieaugušie diezgan daudz grēko un paši ietur maltītes pie televizora, uz dīvāna. Tomēr viņa uzsver, ka ģimenes kopā sanākšana pie galda bez papildus ierīcēm un traucēkļiem vismaz reizi dienā – uz vakariņām vai citu ēdienreizi – jau būtu ideāls gadījums. 

Bērnam pie galda ir jāiemāca ēst bez ierīcēm. Viņam ir jārada interese par ēdienu, nevis vecākiem ēdiens jāiemāna. 

Par riskiem, kas notiek, ja bērns ēd nepazināti, var uzskatīt neapzināta sava sāta saprašanu: “Bērnā var ieštopēt diezgan daudz, tomēr tādējādi bērns nemācās saprast savu sātu. Te nereti parādās arī problēma ar lieko svaru un nesaprašanu, cik daudz cilvēks var apēst – tas ir viss savā ziņā ir saistīts,” stāsta D. Kārkliņa. 

Tāpēc speciāliste ieteiktu vecākiem nenokavēt to brīdi, kad bērns ir gatavs piebarojumam, vērot bērnu un piedāvāt viņam ēdienu pirms bērnam zūd interese par to. Tāpat viņa atgādina, ka nereti mazuļi arī manipulē ar vecākiem, zinot, ka, nedaudz paraudot, neinteresantie dārzeņi tiks nomainīti pret ierasto krūts pienu. Tāpēc vecākiem vajadzētu tomēr ar izdomu un nelielu uzstājīgumu veidot bērnā veselīgus ēšanas paradumus. Pediatre stāsta, ka no ārsta skatījuma nav īpaši labi, ja, piemēram, astoņus mēnešus vecas bērns pārtiek tikai no krūts piena un ēdiens viņam ir īpaši jāiemāna. 

 

Reklāma
Reklāma

VEBINĀRS "MAZUĻA UZTURS IMUNITĀTES ATBALSTAM

 

 

Saistītie raksti