Zīdaiņa miegs. Gultiņas iekārtošana un bīstamākās vecāku pieļautās kļūdas

Drošs zīdaiņa miegs ir ļoti aktuāla tēma un tā tiek cilāta ne retāk kā droša zīdaiņa pārvietošana auto vai veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes. Neskatoties uz to, daļai vecāku tāds koncepts zīdaiņa kopšanā kā droša miega nodrošināsana, vienmēr ir kaut kas jauns.
Atceries, ka zīdainim spilvens vispār nav vajadzīgs!

FOTO: Shutterstock.com

Atceries, ka zīdainim spilvens vispār nav vajadzīgs!

Mammu, tēti, izlasiet “Mammamuntetiem.lv” izdoto grāmatu par bērnu drošību “Kā nosargāt savu bērnu”!

 

Par drošas gulēšanas  niansēm, iekārtojot zīdainīša guļasvietu savā blogā raksta ārste raksta ārste Elīna Ivanova.

"Dažreiz man liekas, ka ir tēmas, kuras ir tik daudz izmaltas un ir atrodamas katrā interneta stūrī, ka nav vērts par to rakstīt, jo nu visi to noteikti jau ir lasījuši un zina. Tomēr kaut kā šīs banālās tēmas daudziem topošajiem un jaunajiem vecākiem paslīd garām un diemžēl, neskatoties uz Latvijas luksusu - obligātajām jaundzimušo patronāžas vizītēm mājās, mediķi nav īpaši naski uz tiešu vecāku izglītošanu šādos banāli-profilaktiskos jautājumos.

 

Kā jau vienmēr, lietoju materiālus un statistiku no ASV – zinu, ka daudziem tas nepatīk, bet to daru, jo tā ir viegli pieejama un samērā svaiga. Uz šo rakstu pamudināja pavisam svaigs raksts par galvenajiem zīdaiņu ar miegu saistītās nosmakšanas iemesliem, kas lasāms šeit.

Diemžēl nejauša nosmakšana ir viens no vadošajiem nāves un traumu iemesliem zīdaiņiem ASV. Rakstā ir minēti biežākie bojāejas iemesli dažādām vecuma grupām, kas ļauj vairāk piedomāt pie tā, kā organizēt drošu miegu dažāda vecuma zīdaiņiem. Atgādinu, ka zīdainis ir bērns līdz viena gada vecumam.
 

No 1812 pēkšņas negaidītas zīdaiņu nāves gadījumiem (2011-2014.g.) 250 gadījumi (14%) iekļāva nosmakšanu un 69% no gadījumiem iemesls bija mīkstie gultas piederumi – spilveni, segas vai zīdiņu gulēšana uz mīkstiem pieaugušo matračiem, dīvānu spilveniem un tml, kas nav tik stingri kā zīdaiņiem paredzētie matrači.

No šiem gadījumiem…


Segas

Starp nosmakušajiem zīdaiņiem vecumā no 5-11 mēnešiem pusei elpceļus nosprostoja segas. Savukārt jaunāka vecuma zīdaiņiem tikai 1\3 nosmakšanas iemesls bija segas. Vecāki zīdaiņi vienkārši ir kustīgāki un biežāk sapinas segās, bet vēl tik labi nepārvalda savu ķermeni, lai varētu atbrīvoties no sapīšanās.

 

  • Zīdaiņiem nevajag izmantot segas – lai bērns nesaltu ir speciāli miegam paredzēti guļammaisi vai vienkārši siltas drēbītes miegam. Mazulim uz nakti var ģērbt arī vairākās kārtās, bet jāuzmanās, lai mazulis nepārkarstu.

 

Vienmēr jāatceras, ka pārkaršana ir bīstamāka par salšanu. Pārkaršana arī tiek sastīta ar ZPNS jeb zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu  

  • Jāatcerās, ka zīdaiņiem dzīves pirmajos mēnešos ir slikta termoregulācija, bet tas nenozīmē, ka mazulis noteikti visu laiku sals! Mazulis nespēj savu temperatūru regulēt un var viegli pārkarst. Atceries, ka mazulis nevar miegā nosalt līdz nāvei. Kad paliks auksts, mazulis par to ziņos. Bet pārkarst gan var viegli un tik tiešām arī līdz nāvei, jo pārkarsuši mazuļi nereti ātri vien zaudē samaņu un nemaz neraud par savu diskomfortu. Nosalis mazulis (protams ne jau ekstrēmās temperatūrās, bet ikdienā plānā apģērbā vai vēsā istabā) ar to nesamierināsies! Vienmēr jāatcerās, ka pārkaršana ir bīstamāka par salšanu. Pārkaršana arī tiek sastīta ar ZPNS jeb zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu (SIDS). Tāpēc seko līdzi, lai mazulis nav pārtuntulēts.


Spilveni

Reklāma
Reklāma

Divreiz biežāk spilvenos nosmok zīdaiņi līdz 4 mēnešu vecumam, salīdzinot ar vecākiem zīdaiņiem. Un jau atkal – nepietiekama fiziskā attīstība jaunākiem zīdaiņiem. Viņu kaklam vienkārši nepietiek spēka, lai paceltu vai pagrieztu galviņu un atbrīvotu elpceļus, īpaši ja noguldināti uz vēdera vai sāniem.

  • Atceries, ka zīdainim spilvens vispār nav vajadzīgs! Speciālisti iesaka spilvenu nelietot arī dzīves otrajā gadā. Pirmajā gadā viennozīmīgi aizmirsti par spilvenu, tālāk skaties pēc bērna, bet tiešām lielākā daļa bērnu lieliski guļ bez spilvena, jo viņiem tas nav vajadzīgs komfortam. Tiesa gan daudzi bērni izrāda par spilvenu interesi, jo redz, ka to lieto pieaugušie - tas nav saistīts ar vajadzību ērtāk gulēt, be gan atdarināt pieaugušos. Var iekārtot bērnam ērtu stūrīti ar spilveniem, kur varētu atpūsties dienas laikā. Rutīnas guļvietā, gan labāk iztikt bez spilveniem līdz bērns sāk tiešām norādīt, ka gulēt paliek neērti, piemērām likt zem galvas segu, rotaļļietu vai tā arī pateikt vecākiem!
  • Laika pavadīšana uz vēdera ir ļoti noderīga, lai uzlabotu mazuļa vēderiņa darbību, tas arī veicina galviņas celšanas apgūšanu un velšanos, bet jāatcerās, ka zīdainim pirmajos dzīves mēnešos šis laiks jāpavada vecāku uzraudzībā un tā nav poza mazuļa gulēšanai. Nekad neguldini savu zīdaini uz rutīnas miegu uz vēdera – laiks uz vēdera ir nomoda laiks. Un jā, mūsu mammas un omes stāstīs kaut ko citu, jo viņu laikā tiešam bija tādi ieteikumi, bet pašlaik to vairs neiesaka, jo tas ir bīstami.
  • Pavisam cita situācija ir lieliem zīdaiņiem, kuri ir iemācījušies velties un labprāt to dara arī miegā. Šajos gadījumos bērns to dara pats un nav viņš jāgriež katru reizi atpakaļ. Mazulis kas veļas jau groza galviņu un apgriežoties uz vēdera jauki spēj pagriezt galviņu uz sāniem – pavēro! Tiešām ir tā, ka lielāki mazuļi paši izvēlās gulēt uz vēdera un tā guļ labāk nekā uz muguras - ja bērns to pats dara, tad tādas ir viņa tiesības. Ja guļvieta ir droši iekārtota, matracis ir stingrs, mazulis ir saģerbts atbilstoši attīstības pakāpei (mazuli, kas veļas vairs neģerbj kustības ierobežojošos guļammaisos un netin autiņā vai swaddle me tipa izstrādājumos) - satraukumam nav pamata.

 

Mazulis nespēj apvelties atpakaļ, ja tiek nejauši kaut kur iespiests vai pats iesprūst.

Nospiešana un iestrēgšana

Viens no pieciem zīdaiņiem nosmaka, jo to nospieda pieaugušais, ar kuru tika dalīta gulta vai dīvāns. Mazuļi arī tika iespiesti starp diviem objektiem, piemērām, starp matraci un sienu. Mazulis nespēj apvelties atpakaļ, ja tiek nejauši kaut kur iespiests vai pats iesprūst. Ievērojama daļa no zīdaiņiem šajā grupā bija visjaunākie un arī priekšlaicīgi dzimušie.

  • Zīdaiņa gulēšanai nav paredzētas vietas, kur ir divi atsevišķi matrači, dažādi aksesuāri, starp kuriem var iesprūst utt. (aicinu domāt kritiski).
  • Zīdainis nekad nedrīkst tikt guldīts blakus pieaugušajam, kas nav adekvātā stāvoklī, piemērām, lietojis alkoholu, narkotikas vai miega zāles, citus medikamentus, kam ir miega efekts. Nekad neguldiet savā gultā zīdaini, ja jūsu partneris ar to nav mierā.

 

Visbīstamākā vieta zīdaiņa miegam ir dīvāns, kas paaugstina nosmakšanas risku 70 reizes

Raksta autori, kas veikuši nāves iemeslu pētīšanu, rekomendē zīdaiņus guldīt uz muguras, uz stingra matrača, uz taisnas virsmas, bez segām un spilveniem vai citiem mīkstiem gultas aksesuāriem (bortiņiem, apmalītēm, mīkstajām rotaļļietām, kas var radīt nosmakšanas risku). Ideālos apstākļos mazuļus guldina savā gultiņā vai šūpulītī vecāku guļamistabā. Savukārt visbīstamākā vieta zīdaiņa miegam ir dīvāns, kas paaugstina nosmakšanas risku 70 reizes!

 

Speciālisti neiesaka kopīgu gulēšanu jeb co-sleeping ar vecākiem, jo tas paaugstina nosmakšanas risku. Bet tā kā šāds modelis gūst arvien lielāku popularitāti, jo atvieglo jauno māmiņu dzīvi, veicina zīdīšanu, nereti uzlabo mazuļu miegu un ļauj izgulēties visiem ģimenes locekļiem – tas netiek rekomendēts, bet ir akceptēts, un ir rekomendācijas, kā padarīt co-sleeping drošu mazulim. Par šo tēmu veidošu atsevišku rakstu, jo zinu, ka tēma ir aktuāla daudziem. 

Arī mūsu mājās praktizējām kopā gulēšanu jeb co-sleeping un tas tiešām padarīja dzīvi ar zīdaini daudz vieglāku. 

Daudzi praktizē daļēju co-sleeping, bet daļu nakts mazulis pavada atsevišķā guļvietā, bet daļu vecāku gultā – varianti ir dažādi. Jebkurā gadījumā vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam drošus dzīves apstākļus, mazinot maksimāli bīstamus dzīvībai un veselībai faktorus.

Saistītie raksti