Māneklīša higiēna. Ar to pārcensties nevajadzētu

Dažkārt ir pārspīlēts, ka ap bērnu ir jābūt ļoti sterilai videi. Īpaši, ja bērns tiek barots ar krūti, bērns ātri vien iegūst imunitāti pret mājās sastopamo mikrovidi. Līdz ar to knupīša higiēna ir tieši tāda pati kā citiem ar bērna kopšanu saistītiem priekšmetiem – pudelītēm, piena pumpjiem un konteineriem atslauktā mātes piena uzglabāšanai. Stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase. 

Knupītis, līdzīgi kā zobu birste, ir regulāri jāmaina. Silikona knupīšus pat var būt nepieciešamība mainīt reizi mēnesī. Tas atkarīgs, cik daudz un aktīvi mazulis knupi lieto ikdienā.

FOTO: Shutterstock.com

Knupītis, līdzīgi kā zobu birste, ir regulāri jāmaina. Silikona knupīšus pat var būt nepieciešamība mainīt reizi mēnesī. Tas atkarīgs, cik daudz un aktīvi mazulis knupi lieto ikdienā.

  • Pirmos mazuļa dzīves mēnešus knupīti vajadzētu nomazgāt reizi dienā. Ja tas nokrīt zemē, tad pēc katras nokrišanas reizes.

Ja knupītis nokrīt kādā netīrākā vietā, tad vajadzētu nomazgāt rūpīgāk un apliet ar karstu ūdeni. 

 

  • Laikā, kad bērniņš sāk rāpot, knupīša sterilizēšana vairs nav tik aktuāla, jo, bērna mikroflora jau ir kļuvusi stabila, un bērna mutē nonāk, viss, kas gadās ceļā. Te der atgādināt, ka vecākiem jāpievērš liela uzmanība, lai bērniņš uz grīdas neatrastu pogas, monētas, baterijas un citus sīkus priekšmetus, ko viegli iebāzt mutē!

 

  • Iegādājies silikona, nevis gumijas knupi. Gumijas knupīši ātri kļūst lipīgi un nodilst. Tas var radīt neveselīgu ķīmisku nogulšņu nokļūšanu organismā.

 

  • Nekad nemērcē knupīti sīrupā vai medū, tas var negatīvi ietekmēt bērna mutes dobuma floru un ir kaitīgi augošiem zobiem.

 

Reklāma
Reklāma
  • Noteikti neņem knupīti mutē, lai to notīrītu. Tu neviļus vari nodot bērnam saaukstēšanās, herpes vīrusu un citas baktērijas, kas atrodas mammas mutē, tāpēc ārpus mājas vajadzētu paņemt līdzi rezerves knupīti.

 

  • Nekad nekarini knupīti bērnam kaklā. Aukliņa var cieši aptīties ap pirkstiem, apturot asinsriti, vai ap kaklu, izraisot smakšanu.

 

  • Knupītis, līdzīgi kā zobu birste, ir regulāri jāmaina. Silikona knupīšus pat var būt nepieciešamība mainīt reizi mēnesī. Tas atkarīgs, cik daudz un aktīvi mazulis knupi lieto ikdienā.