Zīdaiņa un bērna ādas kopšana ziemas sezonā

Apkures sezonas sākšanās un drēgnums, kas sagaida ārā, ir pārbaudījums ādas veselībai. Cieš gan pieaugušie, gan jo īpaši – bērni. Jo jaunāks bērns, jo plānāka un trauslāka ir viņa āda. Un vēl – ziemas sezonā uzmanība jāvelta ne tikai pareizai ādas kopšanai, bet arī videi, kurā dzīvojam, uzsver Ksenija Kramiča, dermatoloģe veneroloģe.

Ziemā par ādu jārūpējas īpaši rūpīgi

FOTO: Shutterstock.com

Ziemā par ādu jārūpējas īpaši rūpīgi

Rakstu sēriju "Saudzīga ādas kopšana" atbalsta ziede ādas bojājumu ārstēšanai RECREOL

“Sezonā, kad siltumu mājās nodrošina centrālā apkure, jāseko, lai dzīvojamās telpās gaiss nebūtu pārāk sauss un karsts,” iesaka Ksenija Kramiča, dermatoloģe veneroloģe (“Rīgas veselības centra” filiālēs “Bolderāja” un “Ķengarags”). Pārāk sauss gaiss iekštelpās var ietekmēt elpošanas sistēmu, proti, izraisīt biežāku slimošanu ar respiratorajām slimībām, iesnas, klepu, kā arī pasliktināt ādas stāvokli. No ādas virskārtas (epidermas) un gļotādām iztvaiko mitrums, āda uz visa ķermeņa kļūst sausa. Jutīgākiem cilvēkiem un maziem bērniem tā var sākt lobīties, niezēt un pat plaisāt. 

Sauss gaiss iekštelpās
Pašsajūtas uzlabošanai jānoskaidro, cik mitrs un silts ir gaiss telpās. Noderēs termometrs, kas mēra gaisa temperatūru telpās, un higrometrs, kas nosaka gaisa mitrumu. Temperatūrai dienā nevajadzētu pārsniegt +22 grādus pēc Celsija, bet naktī tā var būt pazemināta līdz pat +20 / +18 grādiem. Higrometra rādītājam vajadzētu būt no 40 līdz 60%. Tad var iztikt bez speciāla gaisa mitrinātāja, piemēram, atstājot pie radiatora tvertni ar ūdeni. Pie pareizas gaisa temperatūras un mitruma režīma var panākt optimālu ādas un gļotādas hidratāciju, līdz ar to – tās funkcijas.

Latvijas ziemas ir mitras, drēgnas un vējainas. Maigajai ādai tas nav pārāk patīkami, tāpēc ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir lietderīgi izmantot speciālos ziemas krēmus

Vecāki parasti ātri pamana, ja zīdainim vai mazulim ir sausa āda. Tādā gadījumā jāpievērš uzmanība ikdienas ādas kopšanai. Mazgāšanai jāizvēlas produkti ar samazinātu sastāvdaļu skaitu (tādi, kas nesatur smaržvielas un krāsvielas) un uz eļļas bāzes (dušas vai vannas eļļas), kas piemēroti bērnu ādai.

Kopšanu ieteicams papildināt ar ādas aizsargslāni atjaunojošiem krēmiem vai ziedēm. Tie ir aptiekās nopērkami krēmveida līdzekļi, kurus pēc mazgāšanās uzklāj uz ādas. Ziedes uz ādas veido tauku aizsargplēvīti un mazina ūdens zudumu, pasargājot no sausuma. 

Iešana ārā
Latvijas ziemas ir mitras, drēgnas un vējainas. Maigajai ādai tas nav pārāk patīkami, tāpēc ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir lietderīgi izmantot speciālos ziemas krēmus. Tie ir diezgan trekni, barojoši (nevis mitrinoši) un parasti nopērkami aptiekās. Ja ārā ir mīnus grādi, krēms ir ārkārtīgi svarīgs, jo zema temperatūra bērnu ādu traumē, tā var kļūt sausa un trausla. Krēmu nepieciešams uzklāt apmēram 40–60 minūtes pirms došanās ārā, lai krēmā esošās ūdens molekulas paspētu iztvaikot no ādas, citādi, tām iztvaikojot ārā, ir lielāks risks ādai atdzist.

Alerģija vai tikai reakcija uz aukstumu?
Dažreiz ziemas sezonā vecāki pamana, ka mazuļa vaidziņi zied kā rozes, bet nevar saprast, vai tie ir vēja appūsti vai šādi izpaužas alerģiska reakcija. Ārste iesaka vērtēt situāciju kopumā, mājās apskatot visu bērna ķermeni – vai arī citur uz ādas un gļotādas ir bojājumi, izsitumi (vai ir iesnas, konjunktivīts, nātrene, klepus) –, pavērojot, vai bērns nav kļuvis nemierīgs, varbūt slikti guļ un ēd, kas var notikt, piemēram, niezes dēļ alerģisku reakciju gadījumā. Eksistē arī tā sauktā alerģija pret aukstumu, kas rodas organismā, reaģējot uz zemu temperatūru. Taču minētajā gadījumā simptomi (ādas apsārtums, iesnas u.c.) ir diezgan ilgstoši, izteikti un, ienākot siltumā, ātri nepazūd, stāvoklis mēdz pat pasliktināties.

Ja āda sārtojas no pastaigām un temperatūras maiņas, tad vaidziņi var kļūt sarkani, bet, ienākot siltās telpās, tuvākās pusstundas laikā sūdzības mazinās un pazūd. Arī ieejot siltās telpās, āda var palikt sarkanāka, paplašinoties asinsvadiem, bet tam ātri jāpāriet, neradot diskomfortu. 

______________________________________________________________________________

REKLĀMAS INFORMĀCIJA