5 padomi vecākiem, kā palīdzēt bērniem apgūt prasmi rīkoties ar naudu

Bērni pieaug un nobriest ātrāk – vide ir iespējām un izvēlēm ārkārtīgi bagāta. Labākā vecāku rīcība šajā procesā būtu nebaidīties no pārmaiņām, esot labam padomdevējam un atbalsta plecam bērna ceļā uz finansiālo patstāvību.
Tērēt tikai tāpēc, ka to varu atļauties, nav gudri. Gudri to darīt tad, ja kaut ko patiesi vajag, un tikpat gudri ir arī padomāt par to, kas būs vajadzīgs rīt, parīt, nākamnedēļ vai nākamajā mēnesī.

FOTO: Shutterstock.com

Tērēt tikai tāpēc, ka to varu atļauties, nav gudri. Gudri to darīt tad, ja kaut ko patiesi vajag, un tikpat gudri ir arī padomāt par to, kas būs vajadzīgs rīt, parīt, nākamnedēļ vai nākamajā mēnesī.

Lai šo ceļu padarītu vieglāku, “Swedbank Finanšu institūta” radītais sociālās iniciatīvas projekts “Finanšu laboratorija bērnu un jauniešu finanšu pratības veicināšanai” ir sagatavojusi 5 padomus vecākiem, kā palīdzēt naudas prasmes apgūt saviem bērniem.

 

Ļaujiet bērnam piedzīvot naudu!

Nauda ir ikdienas sastāvdaļa, no tās izvairīties nevar neviens. Tāpēc svarīgi, ka naudas tēma nerada spriedzi vai negatīvas asociācijas. 

 

Svarīgi radīt bērnos izpratni, ka ar zināšanām kā gudri apieties ar naudu vien nav pietiekami, ja pret naudas lietām attiecamies nevērīgi un teoriju praksē nepielietojam. 

 

Zināt par veselīgu uzturu un ēst veselīgi nav viens un tas pats. Tikai šīs trīs lietas kopā – zināšanas, attieksme un rīcība – veicina labas naudas prasmes.

 

Iesaistiet bērnu naudas plānošanā

Iemāciet bērnam plānošanas nepieciešamību, praktiski demonstrējot, kā paši tiekat galā ar noteiktiem izdevumiem. 

Lielai daļai bērnu nav ne jausmas, cik daudz ģimene tērē par pārtiku, mājokli, transportu un citām būtiskām izdevumu kategorijām. 

Padalieties ar to, kā jūs ieplānojat noteiktu daļu ienākumu novirzīt par konkrētiem izdevumiem. Vēlāk jau mudiniet rīkoties līdzīgi ar bērna kabatas naudu, nodalot vēlmes no vajadzībām un sastādot vienas nedēļas plānu, kā bērns nolēmis naudu iztērēt.  

 

Plānojot mēs ņemam kontroli savās rokās un virzāmies uz savu mērķu – lielu vai mazu – sasniegšanu. Es apzinos, ko varu atļauties ar to naudas apjomu, kas man ir, un arī varu izvirzīt mērķus, ko vēlētos sasniegt. Ar plānu mērķus sasniegt ir daudz vienkāršāk, ātrāk un gudrāk! 

 

Rodiet iespēju bērnam pelnīt

Reklāma
Reklāma

Rodiet iespējas bērniem naudu nopelnīt papildus kabatas naudai, maksājot par darbiem, par to iepriekš vienojoties. Tā varēsit praktiski demonstrēt un arī pārrunāt dažādas prasmes, kas bija nepieciešamas darba izpildei un ka līdzīgi strādā arī darba tirgus. Tu vari sagaidīt lielākus ienākumus tikai tad, ja vari piedāvāt ko vērtīgu kādam, kas par to gatavs samaksāt.

 

Veiciniet bērna krāšanas paradumus

Krāšana ir ārkārtīgi būtiska sastāvdaļa rīcībā ar naudu. Naudu ir svarīgi nopelnīt un gudri pārvaldīt gan tērējot, gan veidojot rezerves. 

 

Tieši tāpēc, ka nauda, kas mums pieejama, ir ierobežota, bet vēlmes un vajadzības ir teju vai neierobežotas, lielāku mērķu sasniegšanai un naudas sakrāšanai nākas veltīt laiku un arī pacietību

 

Uzkrājumu veidošanas tradīcijas ģimenē labi noder bērnu finanšu prasmju attīstībai. Ja vecāki paši neveido uzkrājumus, visticamāk, krietni grūtāk būs radīt šādu interesi arī bērnos. 

 

Rūpējieties par bērna drošību digitālajā vidē

Līdzīgi kā pieaugušajiem, arī bērniem, rīkojoties ar naudu, ir jāievēro drošība. Tā nav tikai rūpēšanās par to, lai nauda neizkrīt no kabatas vai kāds to ļaunprātīgi nepiesavinās. 

 

Tā kā tehnoloģijas ienākušas teju it visās ikdienas jomās, arī naudas drošības kontekstā ir svarīgi pārrunāt ar bērniem gan savu datu glabāšanas pamatprincipus:

  • PIN koda iegaumēšana un neizpaušana citiem, 
  • uz maksājuma kartes redzamo datu sargāšana,
  • modrība pret krāpniekiem

 

Arī bērniem tiek sūtītas viltus īsziņas par it kā trūkstošiem adreses datiem pasta paciņas saņemšanai, dažādas neticamas kampaņas par kāda zīmola preču piedāvājumu vai arī “WhatsApp” sarakstes ar mērķi iegūt uzticību un vēlāk piekļūt finanšu datiem. 

 

Atcerieties, ka krāpnieku metodes kļūst aizvien kvalitatīvākas un ticamākas, tāpēc ir būtiski ar bērnu pārrunāt rīcības modeli gadījumā, ja viņš ar šādām situācijām saskaras. Vispirms padoms būtu jālūdz vecākiem, kopīgi izpētot situāciju un pārliecinoties par ziņas patiesumu.

Saistītie raksti