Vai ir pareizi piespiest bērnu tīrīt istabu, draudot ar viedierīču atņemšanu?

“Latvijā šāda situācija ir ļoti tipiska,” atbildot uz kāda vecāka jautājumu, raidījumā “Vecāku stunda” saka Latvijas Universitātes profesore Zanda Rubene.
Raugoties no pedagoģijas vai psiholoģijas viedokļa, viedierīces atņemšana pusaudzim noteikti nav atbalstāms veids, kā panākt, lai bērns paklausītu tam, ko sakām, teic Zanda Rubene.

FOTO: Shutterstock.com

"Raugoties no pedagoģijas vai psiholoģijas viedokļa, viedierīces atņemšana pusaudzim noteikti nav atbalstāms veids, kā panākt, lai bērns paklausītu tam, ko sakām," teic Zanda Rubene.

Profesore Zanda Rubene atklāj, ka 2018. gadā tika veikts starptautisks pētījums, kurā piedalījās 21 valsts. Tā laikā tika salīdzināti vecāku audzināšanas paņēmieni, un atklājās, ka Latvijā ir teju vai par tradīciju kļuvusi prakse dot saviem bērniem tehnoloģijas, nedomājot par to izmantošanas jēgu. 

 

Tātad bērni Latvijā tiek pie dažādām viedierīcēm, vajag viņiem tās vai nē. 

 

“Toties mēs manipulējam ar saviem bērniem, atļaujot vai aizliedzot izmantot tehnoloģijas,” norāda profesore un piebilst, ka, raugoties no pedagoģijas vai psiholoģijas viedokļa, tas noteikti nav atbalstāms veids, kā panākt, lai bērns paklausītu tam, ko sakām: “Ko mēs panākam, noņemot viņam telefonu? Vēl lielāku interesi par to. Atcerieties Veco Derību – Ādamam un Ievai bija tikai viens aizliegums. Un mēs visi zinām, cik pedagoģiski iedarbīgs tas bija...” 

 

Zanda Rubene par pieaugušo problēmām ar viedierīču lietošanu

Saistītie raksti