Vecāki pandēmijā – stingrie skolmeistari vai mīloša mamma un tētis

"Cenšoties sekot līdzi skolēna sekmēm un attālināto mācību procesam, jūtu, ka vairs ne par ko citu nerunājam, kā tikai par skolas lietām," atzīst kāda mamma.
Bērnam vajag cilvēciskus vecākus, kas dažreiz ar kaut ko var netikt galā, nevis vēl vienu skolotāju.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam vajag cilvēciskus vecākus, kas dažreiz ar kaut ko var netikt galā, nevis vēl vienu skolotāju.

Šobrīd robežas starp vecāku un skolotāju lomām saplūst, piekrīt psihoterapeite Laura Valaine.  Apstākļi spiež kļūt par stingrajiem skolmeistariem, kas uzrauga atzīmes un mācību procesu, tāpēc ikdienas steigā un stresa apstākļos izpaliek mīlošo un maigo vecāku loma.  Ko šobrīd uzskatām par prioritāti – vecāku un bērnu attiecības vai atzīmes, starp divām iespējām vienu aicina izvēlēties psihoterapeite: “Ja bērnam dzīvē būs grūtības ar matemātiku, tad var atrast privātskolotāju un paņemt papildu stundas. Pa gadu iekavēt mācības tā, ka tas sabojā visu dzīvi, nevar.”
Izlemiet, kura izvēle būs ilgtermiņā labāka – kādā priekšmetā nopelnīts astoņnieks un pēc tam pusgadu ilgas vizītes pie speciālista, lai tiktu galā ar trauksmi un depresiju vai tomēr normālas vecāku un bērnu attiecības?  

 


Bērnam vajag cilvēciskus vecākus, kas dažreiz ar kaut ko var netikt galā, nevis vēl vienu

Reklāma
Reklāma

 skolotāju. Sapņojiet kopā, ko darīsiet, kad pandēmija būs beigusies. Runājiet, kā jūtaties, kā tiekat ar kaut ko galā, kā ar kaut ko galā netiekat.
 
Psihoterapeite novērojusi, ka skola vecāku vērtību skalā dažreiz ieņem pārmērīgu nozīmi. Kas tad notiks, ja skolā nebūs labas sekmes? Padomājiet, kuri ir priekšmeti, kas bērnu patiešām interesē. Varbūt ar to pietiek, ja interesējošos priekšmetos ir labas atzīmes – 7 un 8, bet tajos, kas interesē mazāk, drīkst būt zemāks vērtējums? Vecāki iedomājas, ka sliktu atzīmju dēļ bērns netiks augstskolā, nebūs labs darbs un visa dzīve sabojāta… Der atcerēties, kā skolā ar sekmēm klājās pašiem vecākiem, un vai tiešām viņu skolas laika klasesbiedri, kas bija teicamnieki, dzīvē ir tikuši vistālāk?
Dažreiz tieši spēja izvērtēt, kur vajag vairāk pamācīties, bet kur var palaist vaļīgāk, kur resursus ietaupīt, bet kur saņemties, ir vērtīga prasme, kas ļauj sasniegt vairāk.

 

Skaties sarunu ar ārsti rezidenti psihoterapijā Lauru Valaini raidījumā “Vecāku stunda”!