Biežākās muguras problēmas bērniem. No asimetrijas līdz skoliozei

Stājas problēmas un novirzes mugurkaulā ir problēma, kas nesākas vienā dienā, bet pakāpeniski veidojas ilgākā laika posmā. Tas ir iemesls, kādēļ dažkārt problēmas atklāj novēloti vai arī uz tām reaģē pārāk gausi. Kādas ir biežākās muguras problēmas skolēna vecumā, stāsta “Rīgas Veselības centra” filiāles “Imanta” Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Aija Avota. 

Biežākā parādība, no kā cieš skolas vecuma bērni, ir muguras asimetrija, kas lielā daļā gadījumu “velkas līdzi” no neatrisinātām asimetrijas problēmām zīdaiņa vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Biežākā parādība, no kā cieš skolas vecuma bērni, ir muguras asimetrija, kas lielā daļā gadījumu “velkas līdzi” no neatrisinātām asimetrijas problēmām zīdaiņa vecumā.

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

Par spīti tam, ka pie fizioterapeitiem un rehabilitologiem visas iespējamās valsts kvotu vietas ir aizpildītas, tādējādi apliecinot, ka vecāku interese par bērnu fizisko veselību ir liela, tomēr skaitļi rāda bēdīgu ainu. RSU docente Silvija Umbraško 2016.gada pētījumā ir secinājusi, ka 71% skolēnu ir ar apaļi ieliektām mugurām, bet 42% bērnu novērojamas skoliotiskas stājas. Tikai 4% skolēnu nav mugurkaula problēmu. 

 

Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Aija Avota ir novērojusi, ka vecāki paši rada nosacīti apburto loku. No vienas puses viņi aktīvi meklē iespējas vest bērnu pie speciālista uz masāžām, ārstnieciskajām vingrošanām vai peldēšanu, bet no otras – neseko līdzi elementārām lietām, lai bērnu no stājas traucējumiem pasargātu.

 

Speciāliste kā nopietnāko cēloni min faktu, ka jau pat divus gadus veciem bērniem vecāki piedāvā viedierīces. Tam līdzi nāk mazkustīgs dzīvesveids, neergonomiskas nodarbošanās. Ja bērns agri tiek radināts pie datora vai planšetes, viņš ilgstoši atrodas nekustīgi, un muguras muskuļu aparāts, kurš tā jau ir vājš, stiprāks nekļūst, jo nekādi netiek stimulēts. Reizēm pat pieņemšanā bērns tik ilgi dīc, kamēr mamma iedod tālruni, citādi nav iespējams mierīgi aprunāties. Bet tas nav pareizi. Ja tiek runāts par bērna veselību, viņam pašam tomēr jābūt līdzesīgam. Tas nozīmē, ka iespēju robežās mazais jāiesaista sarunā un jāļauj izjust atbildību par savu veselību. Arī tad, ja bērniņam ir tikai divi gadi. “Reiz man kāda mamma, kuras mazulim bija vien 3 mēneši, vaicāja, vai jau drīkst rādīt multfilmas. Un tā pat nebija jauna mamma, bet sieviete, kura kopā ar vīru ilgi bija cīnījušies, lai pie mazuļa vispār tiktu,” pieredzē dalās speciāliste. 

 

No vienas puses vecāki aktīvi meklē iespējas vest bērnu pie speciālista uz masāžām, ārstnieciskajām vingrošanām vai peldēšanu, bet no otras – neseko līdzi elementārām lietām, lai bērnu no stājas traucējumiem pasargātu.

 

Muguras problēmas, no kā cieš skolas vecuma bērni

Biežākā parādība, no kā cieš skolas vecuma bērni, ir muguras asimetrija, kas lielā daļā gadījumu “velkas līdzi” no neatrisinātām asimetrijas problēmām zīdaiņa vecumā. 

 

Nelielas novirzes no normas apzīmē par vāju stāju. Stājas traucējumos iekļaujas šādas problēmas:

  • skoliotiskās mugurkaula izmaiņas,
  • uz priekšu izvirzīti pleci,
  • apaļa mugura,
  • nevienāda augstuma lāpstiņas,
  • pārāk taisna mugura,
  • samazināta pēdu velve jeb plakanā pēda,
  • "X" vai "O" ceļu deformācija,
  • palielināti vai samazināti mugurkaula fizioloģiskie izliekumi.

 

Minētās problēmas parasti novērojamas jau līdz skolas gaitu uzsākšanai. Sākumskolas vecumā var parādīties arī tādas problēmas kā skolioze. 

Ikviena no šīm problēmām var veidoties, ja pilnvērtīgi nav piedzīvoti visi attīstības posmi. Ja bērns jau ticis līdz sākumskolas vecumam, izliekumus koriģēt būtiski vairs nevar, tomēr var veikt vingrinājumus, lai muguru stiprinātu. 

 

Bērna stājas novērošana

Speciāliste A. Avota uzskata, ka viena no problēmām, kādēļ bērna šķībo muguru konstatē pārāk vēlu, ir saistīts ar skolas ārstu trūkumu. Bērnu pārbaude ir uz ģimenes ārstu pleciem, bet pieredze rāda, ka ne visi ģimenes ārsti tiešām lūdz bērnam novilkt krekliņu, lai kārtīgi muguru apskatītu. Ja bērnam ir klepus, tad lūdz pacelt kreklu vienkārši uz augšu, bet tas nedod nekādu apjausmu, kāds ir bērna muguras stāvoklis.

 

Novērojumi liecina, ka tiem bērniem, kam sliktāka stāja, ir biežāk elpošanas sistēmas saslimšanas. Ja bērns sēž sakumpis, plaušas netiek gana labi izelpotas, ir sliktāka apasiņošana, līdz ar to lielāka iespēja saķert klepu. Un ir situācijas, kad par lielākiem bērniem mammas saka – es viņu pliku tā kārtīgi sen neesmu redzējusi, jo viņš pats mazgājas, pats slaukās, pats apģērbjas. Labi, ka tagad vasarā izdodas atvases plikākas ieraudzīt. 

 

Reklāma
Reklāma

Bērna stāju vislabāk novērot brīdī, kad viņš ir atbrīvots un nesasprindzis. Jāvēro, vai abi pleci ir vienā augstumā, vai abas lāpstiņas ir vienādā līmenī un pieguļ krūškurvim, vai nav izliekumu, vai iegurņa viena puse nav augstāka.

 

Bērna stāju vislabāk novērot brīdī, kad viņš ir atbrīvots un nesasprindzis. Jāvēro, vai abi pleci ir vienā augstumā, vai abas lāpstiņas ir vienādā līmenī un pieguļ krūškurvim, vai nav izliekumu, vai iegurņa viena puse nav augstāka. Trīsstūriem, kas veidojas starp krūškurvi un nolaistu roku elkoņa locītavu, abās pusēs jābūt vienādiem. Apskatot muguru sānu virzienā, var pamanīt stājas nepareizumu - plakano, plakani ieliekto muguru, apaļo un apaļi ieliekto muguru.  


Padoms! 

Ja vecāki ļauj bērnam skatīties multfilmas, tad vismaz vajadzētu darīt visu iespējamo, lai tas notiktu pēc iespējas pareizi. Pareizi būtu, ja bērns sēdētu pie galda ar taisnu muguru. Krēsla cietībai ir otršķirīga nozīme, galvenais, lai sēžas daļa un mugura veidotu 90 grādu leņķi. No ceļgala locītavas līdz krēslam jābūt 3 pirkstu starpai. Jāievēro attālums no acīm līdz viedierīcei – tam jābūt no 45 līdz 60 cm. Ekrānam jābūt acu līmenī, lai galva nebūtu jāliec uz leju. Vispareizāk, ja monitora augšējā mala ir vienā augstumā ar acīm. Tāpat nevajadzētu viedierīces bērnam piedāvāt mašīnā, citos transporta līdzekļos. 


Un nevar nepiebilst, ka svarīgs ir arī vecāku piemērs. No vienas puses var šķist, ka šim visam nav nekāda sakara ar muguru, bet patiesībā vistiešākais. Ja bērns visu laiku ir ar noliektu galvu, likumsakarīgi, ka kakla izliekums veidojas nepareizs. 

 

Vides iekārtojums

Muguras attīstībai svarīgi ir ne tikai tas, vai bērns izdzīvojis visus muguras attīstības posmus (LASI RAKSTĀ KĀ ATTĪSTĀS BĒRNA MUGURA NO DZIMŠANAS BRĪŽA?), bet arī tas, vai ir piemērots vides nodrošinājums. 


Ir svarīgi jau no pirmajām skolas dienām mācīt pareizo sēdēšanu. Un vēl ieteicams, lai vecāki izrunā ar skolotāju, lai arī skolā bērniem prasa pareizu sēdēšanu. Tas varētu radīt labu priekšnoteikumu, lai vēlāk dzīvē nebūtu daudz muguras veselības problēmu. 

 

Svarīgi parūpēties, lai bērnam mācībām būtu piemērots galds un krēsls.  Vērtīga varētu būt saruna ar ergoterapeitu, kas ir valsts apmaksāta konsultācija. Ergoterapeitu kabinetos vienmēr ir pareizie galdi un krēsli, līdz ar to vecākiem kopā ar bērnu ir iespēja apskatīties un pamēģināt praktiski. Svarīgi, lai šajā procesā bērns patiešām tiktu iesaistīts. Un tad, kad iet uz veikalu, ir bērnam jābūt līdzi, lai praktiski pamēģinātu un padarītu bērnu līdzatbildīgu rūpēs par savu veselību. 

 

Liela nozīme ir arī bērna guļvietai. Matracim jābūt vidēji mīkstam. Svarīgi, lai bērns neguļ uz veca, izgulēta dīvāna. Tāpat regulārai gulēšanai nav piemērots matracis, kas sastāv no vairākām daļām, piemēram, saliekamais krēsls vai dīvāns. Bērni nedrīkst gulēt uz augsta spilvena, bet uz līmeniska. Tāpat nav pareizi gulēt bez. Ja guļ uz sāna, labāk, ka galva ir nedaudz augstāk.  

 

LASI ARĪ: Vingrinājumi vasarā muguras veselībai 

 

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs