Kā attīstās bērna mugura no dzimšanas brīža?

Bērns piedzimst ar salīdzinoši taisnu muguru. Jaunajam cilvēkam augot, mugurkaulā veidojas dabiski izliekumi, kas vēlāk palīdz nodrošināt pareizu stāju. Kā notiek bērna muguras attīstība un kas vecākiem jāņem vērā, stāsta “Rīgas Veselības centra” filiāles “Imanta” Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Aija Avota.

Ir bērni, kuri tā arī neiemācās rāpot, bet šo posmu pavada šļūcot, veļoties vai lienot. Bet ir svarīgi bērnam iemācīt pareizo rāpošanas taktiku, jo tādā veidā mugurkaula centrālā ass nostiprinās pareizi.

FOTO: Shutterstock.com

Ir bērni, kuri tā arī neiemācās rāpot, bet šo posmu pavada šļūcot, veļoties vai lienot. Bet ir svarīgi bērnam iemācīt pareizo rāpošanas taktiku, jo tādā veidā mugurkaula centrālā ass nostiprinās pareizi.

Rīgas veselības centrs

 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

Mans bērns jau veļas! Bet mans jau stutējas kājās! Šādas sarunas bieži vien izskan jauno vecāku starpā. Tas ir lieliski, ka mazuļi aug un pilnveido savas kustību prasmes. Taču nav pareizi, ja vecāki koncentrējas uz to, lai bērns vertikalizētos pēc iespējas ātrāk. 

Zīdaiņa vecumā sāk veidoties visi tie ģenealoģiskie muguras izliekumi, kas mums ikvienam labai stājai ir nepieciešami. Un šai attīstībai ir jānorit pakāpeniski. 

 

No augšas uz leju

Bērna attīstība patiešām norit pakāpeniski. Vispirms bērniņš mācās koordinēt acu skatu, tad apjauš, ka viņam ir plaukstas, kuras mācās atvērt un savilkt dūrītēs. 

 

Tad bērns, guļot uz muguras, apgūst spēju pārnest savu svaru no vienas puses uz otru, un pārvelt savu galvu un ķermeni uz sāniem, turklāt uz sāniem iemācās noturēt arī līdzsvaru. Tāpat iemācās noturēt galviņu. Tad pamazām sāk veidoties kakla daļas izliekums jeb tā saucamā kakla lordoze. 


Nākamā prasme, ko bērns parasti apgūst, ir velties no muguras uz vēdera un atpakaļ. Turklāt to būtu jāiemācās darīt, veļoties uz abām pusēm. Kad zīdainis ir uz vēdera, jāseko, lai nav pārāk atliekta galva, kas arī var radīt nepareiza izliekuma veidošanos. Tā kā šajā posmā bērns daudz balstās uz rociņām, veidojas fizioloģiskais izliekums krūšu daļā. Lai šis izliekums nostiprinātos, bērnam nepieciešams izdzīvot rāpošanas periodu, kam seko prasme apsēsties. Rāpošana bērna attīstības procesā ir ļoti būtiska, jo stiprina mugurkaula taisno asi. Nākamā zona, kurā veidojas izliekums, ir jostas daļa, kas aktivizējas vertikalizējoties. No četrrāpus pozīcijas bērns iemācās ceļa balstu, viena ceļa balstu, bet pēc tam pāriet uz stāvus pozīciju. Un tad attīstās gaita – vispirms sānu soļi un pirmie soļi uz priekšu.

 

Izdzīvot visus attīstības posmus

Domājot par pilnvērtīgu bērna stājas attīstību, mazulim svarīgi piedzīvot visus izliekumu veidošanās etapus, jo tie lielā mērā noteiks, kāda nākotnē būs stāja. Un te vēlreiz jāakcentē, kādēļ tas ir svarīgi. Ja stāja ir nepareiza, laika gaitā veidojas nobīde mugurkaulā, radot diskomfortu un sāpes, kas kādā brīdī var būt risināmas vairs tikai ar operācijas palīdzību. Ja stāja ir nepareiza, veidojas papildus slodze uz kāju locītavām, kas arī var piedzīvot deformācijas. Līdz ar to kopumā cieš cilvēka dzīves kvalitāte. 

 

Un tas ir būtiskais iemesls, kādēļ nevajadzētu bērnu pārlieku stimulēt un pārlieku veicināt viņa attīstību. Te pieskaitāma sēdināšana spilvenos, turēšana aiz rociņām, staigulīšu izmantošana (staigulīši daudzās pasaules valstīs vispār ir aizliegti!), dancināšana un likšana uz kājām. Diemžēl bieži vien tas viss tiek darīts ar mērķi, lai mazuli pēc iespējas ātrāk dabūtu uz kājām un varētu palepoties citu vecāku priekšā. 

Reklāma
Reklāma

 

Ja stāja ir nepareiza, veidojas papildus slodze uz kāju locītavām, kas arī var piedzīvot deformācijas. Līdz ar to kopumā cieš cilvēka dzīves kvalitāte. 

 

Katrs šis etaps ir pilnīgi dabisks un nepieciešams, un nav striktu normu, kad tam jānotiek. Katram bērnam attīstības ātrums tomēr ir nedaudz atšķirīgs. Tas atkarīgs no bērna muskuļu tonusa, saišu aparāta darbības stabilitātes, ģenētiskajiem faktoriem. Ietekme ir arī uzturam, ko saņem bērns, un vides pielāgojumam bērna attīstībai. Ja bērnam nebūs piemērotas vides, kur izrāpoties, viņš, protams, centīsies tikt augstāk pie vecākiem dīvānā vai uz krēsla. Citiem vārdiem sakot, jārada vide uz grīdas tāda, lai bērnam tur patiktu dzīvot un nerastos vēlme rausties uz augšu. 

 

Ir bērni, kuri tā arī neiemācās rāpot, bet šo posmu pavada šļūcot, veļoties vai lienot. Bet ir svarīgi bērnam iemācīt pareizo rāpošanas taktiku, jo tādā veidā mugurkaula centrālā ass nostiprinās pareizi. Arī tikai pievelkoties, veļoties veidojas ne īpaši pareizi izliekumi. Un nākotnē tas var atsaukties kā sāpoša mugura. Nepareiza stāja var radīt dažu iekšējo orgānu darbības (elpošanas, asinsrites, gremošanas) traucējumus. 

 

Vingrošana, masāžas, peldēšana

Mūsdienās ģimenes ārsti teju katru mazuli sūta uz dažādām bērnu attīstošām nodarbībām – ārstniecisko masāžu, peldēšanu, vēlāk arī vingrošanu. Reizēm var rasties jautājums, vai tā visa tomēr nav par daudz, vai arī tās neveicina bērna attīstību pārlieku ātri. Te tomēr jāsaprot, ka lielai daļai bērnu ir kādas muskuļu distonijas, līdz ar to gan kustību stereotips veidojas mazliet nepareizi, vai arī tas veidojas viennozīmīgi asimetrisks, tāpēc dažādajās nodarbībās speciālistu pavadībā šos it kā sīkumus cenšas labot. Turklāt – jo ātrāk to izdara, jo vieglāk to izdarīt. Tad tālāk nākotnē mazāka iespēja, ka būs jācīnās ar muguras problēmām. Peldēšana ir viens no labākajiem veidiem, kā attīstīt mazuli, jo ņemot vērā ūdens ietekmi, visas kustības ir daudz atvieglotākas, plastiskākas. 

 

Ko vecāki var darīt, lai bērnam palīdzētu?

Svarīgākā lieta, ko vecāki var darīt mazuļa attīstībai, ir rūpēties par vides iekārtošanu. Jāatceras, ka bērns jāliek uz grīdas uz cietas pamatnes, vienlaikus domājot, lai grīda nav slidena vai auksta. Dažkārt bērni nelabprāt rāpo, jo grīda ir pārāk slidena un viņam nav ērti mēģināt rāpot, tā vietā patīkamāk ir turēties pie gultas malas un rauties uz augšu, pārāk ātri vertikalizējoties. Ja grīdas materiāls ir slidens, var iegādāties zeķītes ar punktiņiem. Tādas var izgatavot mājas apstākļos, parastas zeķītes aplīmējot ar karstās līmes punktiņiem. Vēlāk var izmantot rāpošanas tuneļus, spilventiņus, ezīšu bumbas, aktivitāšu paklājiņus, var veidot šķēršļu joslas no dažādiem mājās atrodamiem bērnam drošiem priekšmetiem. Lielākiem bērniem var izmantot dažādus paņēmienus pēdu masāžai, līdzsvara vingrināšanai, turklāt daudzas lietas ir iespējams īstenot, neieguldot naudu papildus lietu pirkšanā. Var taču nevajadzīgu audumu aplīmēt ar dažādiem dabas materiāliem, var paši šūt spilventiņus, pa ko staigāt vai taustīt ar rokām. Ar karsto līmi var pie auduma vai cita materiāla līmēt arī lielākus priekšmetus, piemēram, plakanus akmeņus, koka ripas, kastaņus, ozolzīles. utml.

 

LASI ARĪ Biežākās muguras problēmas bērniem. No asimetrijas līdz skoliozei

Vingrinājumi vasarā muguras veselībai

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs