100 latu tēriņi, lai palaistu skolā bērnu?

Aplēses liecina, ka, lai palaistu skolā pirmklasnieku, jārēķinās ar 100 latu lieliem izdevumiem. Portāla mammam.lv/tetiem.lv vecāki teic, ka vidēji mācību līdzekļiem vien nākas tērēt ap Ls 50.

Foto iesūtījusi Oksana Bergmane, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Oksana Bergmane, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Lai 2010./2011. mācību gadā skolas gaitas sāktu 21 670* pirmklasnieku, viņu vecākiem nāksies iztērēt vairāk nekā 2 miljonus latu jeb vidēji 100 latu par katru mazo skolēnu, liecina Naudas plānošanas centra (NPC) aplēses. Kāds mammam.lv/tetiem.lv reģistrētais tētis Mikus teic, ka iespējams iekļauties arī 70 latos, bet kāda mamma norāda, ka izmaksas katrā skolā nedaudz atšķiras — atkarībā no tā, kādas grāmatas u.c. materiāli pērkami: „Katrā skolā atšķiras mācību grāmatu saraksts, kā arī tas, vai vecākiem jāpērk gan grāmatas, gan darba burtnīcas, vai tikai burtnīcas.”

Tētis Mikus teic, ka iespējams iekļauties arī 70 latos, bet kāda mamma norāda, ka izmaksas katrā skolā nedaudz atšķiras — atkarībā no tā, kādas grāmatas u.c. materiāli pērkami.

NPC iepriekšējo gadu pieredze un šī gada aprēķini liecina, ka visu skolai nepieciešamo lietu iegāde vienam skolēnam maksā vidēji 100 latu. „Neskatoties uz to, ka daļu mācību grāmatu pieejama skolu bibliotēkās, vecākiem vēl ir jāparūpējas par apģērba, apavu, rakstāmpiederumu un, protams, speciālo mācību materiālu — darba burtnīcu, vārdnīcu u.tml. iegādi,” secina Signe Bierande, NPC vadītāja. „Tieši tādēļ ierobežotu finansu apstākļos skolai nepieciešamās preces jāiegādājas īpaši pārdomāti, nepārtērējoties. Mēs iesakām rūpīgi izvēlēties preču iegādes vietas, doties iepirkties jau ar iepriekš izveidotu lietu sarakstu un salīdzināt cenas,” iesaka Signe Bierande.

Reklāma
Reklāma

Novērojumi liecina, ka bērnu vidū trūkst izpratnes par ģimenes budžetu un reālajām vecāku iespējām atlicināt konkrētajai vajadzībai noteiktu naudas summu. „Skolas tuvošanos aicinātu izmantot savstarpējā dialoga veicināšanai ģimenē, sava veida „finansu nodarbībām”. Diemžēl bērni nezina un pat bieži nenojauš, cik daudz naudas vecākiem ir, līdz ar to nespēj novērtēt, kādu daļu no tās iespējams tērēt konkrētam mērķim. Kopīga plānošana, nepieciešamo lietu saraksta izveide daudz sekmīgāk rada vienu no pirmajām finansu pieredzēm,” uzskata Ginta Ratniece, psihoterapeite, NPC eksperte. „Atkarībā no vecuma, jāveido bērna naudas uztvere — jāļauj bērnam pašam iesaistīties nepieciešamo lietu izvēlē noteiktā budžeta ietvaros, jāļauj izteikt savu viedokli, bet, kas pats svarīgākais — jāieklausās un jārunā ar bērniem. Izmantojot spēles elementus, varat sekmēt pārdomātākus tēriņus, dot vairāk laika piemeklēt izdevīgāko piedāvājumu, lai ietaupījumus skolēns varētu tērēt pēc saviem ieskatiem.”  Par bērna un naudas attiecību veidošanu lasi arī rakstā Vai skolas bērnam dot kabatasnaudu?
  
Kā samazināt izdevumus, gatavojoties skolai?
-    Izmanto atlaides! „Šobrīd gandrīz visos veikalos ir atlaides un akcijas, piemēram, Jāņa Rozes grāmatnīcā pildspalvu var iegādāties par 3 santīmiem, Euroskor apavu veikalā, pērkot bērna apavus, dāvanā var saņemt mugursomu, tāpēc mans ieteikums— nepirkt visu pirmajā veikalā, bet izpētīt vairāku tirdzniecības vietu piedāvājumu .To var izdarīt gan internetā, gan klātienē,” iesaka Sindija Meluškāne, 3 bērnu mamma un mammam.lv/tetiem.lv līdzautore. Apskati un www.jr.lv, www.zvaigzne.lv un www.ibook.lv, kur mācību grāmatas var pirkt, pārdot un mainīt!
-    Meklē lētāku apģērbu. „Es personīgi nesmādēju arī tā saucamos Second Hand veikalus, kur nereti bērniem var iegādāties ļoti kvalitatīvu un nelietotu apģērbu par simbolisku cenu.,” teic S. Meluškāne. Taču noteikti ir vērts veltīt laiku vasaras kolekciju izpārdošanām. Arī tajos veikalos, par kuriem jums radies priekšstats — tur gan bērnu drēbes ir dārgas. „Piemēram, mans bērns skolā allaž staigā T-krekliņā, jo telpās ir ļoti silts. Tāpēc rudeņos, kad vasaras drēbēm ir ievērojamas atlaides, dodos šopingā. Piemēram, uz veikaliem Zara, Lindex, Cubus — tajos visos šobrīd ir atlaides! Man šķiet, ka rezultātā tieku pie jaunām drēbēm par Latvijas humpalu veikalu cenām,” teic kāda cita portālā reģistrētā mamma.
-    Kopā ar bērnu izrevidējiet skapi! Tur noteikti aizķērusies kāda sen aizmirsta drēbe, kura varbūt ir kā atsvaidzināma — nobatikojot vai pieliekot kādu piespraudi.
-    Palīdzi tiem, kam klājas vēl grūtāk! Ja no skapī esošā apģērba bērns pavisam izaudzis, nododiet to skolas lietu maiņas punktos. Piemēram, ziedot.lv organizētajā pirmklasnieku lietu maiņas punktā Skolas soma, (par to vairāk lasi šeit), sociālajā akcijā Mantinieks, kur var nodot dažādas skolas lietas visu vecuma skolas bērniem (par to vairāk lasi šeit). Arī Kuldīgā ir iespēja mainīties ar bērnu mantām — Bērnu mantu maiņas punktā.
 

Komentāros, lūdzu, uzraksti, cik bērna palaišanai skolā tērējat jūs un kā jūs mēģināt ietaupīt?


* Izglītības un zinātnes ministrijas statistiskas dati par skolēnu skaitu, kas 2010./2011. mācību gadā uzsāks mācības 1.klasē.

Raksta tapšanā izmantota Naudas plānošanas centra sagatavotā informācija, www.vissparnaudu.lv.